Letné obrúskovanie / vejár

Kávové tortové rezy z plechu
20.7.2023
Domáce hubové korenie
26.7.2023

Ako inak si užívať krásy letných dní než zmrzlinou, ovocím a kyticou ruží. Ak vám chýba nápad na skladanie obrúskov, jeden tu mám.

Naskladať vejár ako harmoniku je samozrejme ľahké. Tento vejár má však jeden skrytý trik - je to trojuholníková opora, vďaka ktorej môže obrúsok dobre stáť. Pozrite sa hneď na nasledujúci obrázok.

Skladačku zvládnete za 10 minút. Pripravila som vám foto postup a tak uvidíte, že systém skladania je skutočne jednoduchý. Dominantou obrúskového aranžmánu je ruža. Tento nápad používam, keď v lete niečo oslavujeme. Uprostred stola nechávam vázu s vodou, do ktorej si každý ružičku odloží a nakoniec si ju vezme so sebou. Samozrejme si vyberte ľubovoľné kvietky, ktoré krátko vydržia bez vody. V tejto chvíli to môže byť napríklad zopár kláskov levandule. Dôležité je, aby kvetina pod obrúskom voľne ležala a nedvíhala ho.

Na letné prestieranie som použila biele keramické taniere s plastickým zdobením. Mám ich vo veľkej obľube, pretože pristanú každému jedlu, ovociu, studeným večeriam. Keď už som pripomenula levanduľu, pozrite sa na ponuku porcelánového servisu  s levanduľovým dekorom, ktorý si môžete doplniť bavlnenými utierkami. Vejár z nich bude vyzerať náramne.

POHĽAD Z BOKU

Obrúsok je dekoratívny zo všetkých strán, čo je dôležité na to, aby stôl vyzeral dobre z pozície každého hosťa. Okrem toho sa vejár o trojuholníkovú nôžku dobre oprie. Obrúsok nie je nijako zaistený, aby si ho každý mohol rýchlo rozmotať.

AKO POSKLADAŤ VEJÁR

Je to veľmi jednoduché; štipec pri skladaní potrebovať nebudete, využila som ho len pri fotení, aby sa skladačka nerozpletala. Ťuknite si na obrázok a zväčšite si ho:

  • 1 Obrúsok rozložte pred seba.
  • 2 Zľava začnite skladať harmoniku, sklady sú vysoké asi 3 cm. Posledný sklad leží nad pôvodným stredovým preložením obrúska.
  • 3 Vzniknutý útvar preložte horizontálne napoly, harmonika je stále proti vám a otvorená časť obrúska hore.
  • 4 Teraz skladačku prevráťte na druhú stranu, otvorená časť servítky je dole proti vám. Vezmite pravý roh a prehnite ho nahor pozdĺž harmoniky.
  • 5 Obrúsok prevráťte na druhú stranu tak, aby presah pod trojuholníkom smeroval dole.
  • 6 Presah prehnite smerom nahor pozdĺž trojuholníka.
  • 7 Opäť obrúsok prevráťte na druhú stranu, takže pod trojuholníkom vpravo vykukuje malý trojuholníkový presah. Prehnite ho smerom nahor pozdĺž veľkého trojuholníka. Malý trojuholníček drží zle, ale dá si povedať. Keď ľavou rukou pustíte harmoniku, začne sa vejár krásne roztvárať.
  • 8 Obrúsok postavte na základňu trojuholníka a vejár roztvorte.
  • 9 Skladačka je hotová.

ZOSTÁVA VLOŽIŤ RUŽU

Drobné záhradné ružičky majú mäkké a slabé stonky, takže sa dajú pod obrúsok dobre naaranžovať. Môžete začať servírovať. Vyzerá to na ovocný koktail a palacinku :o)

Užite si romantický letný víkend!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *