Domáci jogurt plný života

Medvedík z uterákov + video
22.5.2020
Pohovka v jednofarebných šatách
28.5.2020

Pravidelnou výrobou domáceho jogurtu získate dôležitú potravinu do zdravého jedálnička svojej rodiny a ešte k tomu surovinu na prípravu nespočetne ďalších dobrôt studenej i teplej kuchyne.

K výrobe domáceho jogurtu som pristúpila veľmi zodpovedne. Predovšetkým - poznala som len všeobecné rady, že mám zahriať mlieko na určitú teplotu, rozmiešať v ňom jogurt so živými kultúrami a nechať v pokoji a teple, až sa prvotriedny jogurt vytvorí úplne sám. A v druhom rade - utvrdenie návodom priloženým v Jogurtovači, že je to naozaj tak – to už som zneistela úplne, pretože keď je niečo veľmi jednoduché, vzbudí to vo mne nepokoj a otázky. Zaujímalo ma, či vytvorím ten správny zdravý jogurt, ktorým jogurtom mám mlieko zaočkovať, ako dlho vydrží hotový v chladničke, či má byť krémový alebo pevný a hladký, sladký či kyslý?

Naštudovala som toho celkom dosť, od histórie, mimochodom zaujímavej, názvov všetkých dobrých baktérií, ktoré nám neskutočne pomáhajú v tele, cez pasterizáciu mlieka, až som dospela k tomu, že je to na slušnú prednášku, a že vám radšej oznámim len potrebné minimum, s ktorým sa vám výroba jogurtu v domácom jogurtovači zaručene podarí. Tých pravidiel nie je zase tak moc.


  

TESTUJEME JOGURTOVAČ DO DOMÁCNOSTI

Plastová Termonádoba jogurtovača má objem 1,2 l, súčasťou kompletu sú 3 dózy s viečkami, do ktorých je možné pripraviť čerstvú desiatu s ovocím a ďalšími ingredienciami. V Jogurtovači vytvoríte z mlieka a jogurtu so živými kultúrami vlastný jogurt v množstve, ktoré práve potrebujete. Vďaka dvojitej stene jogurtovača zostáva zahriate mlieko v teplote, ktorú potrebuje na množenie jogurtových kultúr. Nádobu teda netreba inak izolovať. Jogurtovač je vybavený pevne priliehajúcim vekom, s ktorým vydrží hotový jogurt dlho v chladničke. Súčasťou výrobku je odporúčaný návod na výrobu jogurtu vrátane receptov na sladké pečenie, nátierky i slané varenie.

Na naplnenie termonádoby si pripravte

  • 1 l čerstvého mlieka, s obsahom 3,5% tuku, škatuľové aj od farmára
  • 1 biely jogurt so živými kultúrami, bez ďalších látok, čo najčerstvejší, mrknite na dátum spotreby
  • 2 hrnce, väčší naplnený studenou vodou

Ďalej

  • čisto umytý jogurtovač
  • metlu na miešanie
  • kuchynský teplomer

1. Čerstvé mlieko nalejte do hrnca a pomaly zohrejte na 90 °C, aj keď už je pasterizované z výroby (jogurt bude hustý a sladký). Zahrievajte po dobu 5 minút.

2. Potom hrniec postavte do pripravenej nádoby so studenou vodou (prípadne s ľadom, ak máte, proces by mal byť čo najkratší), a nechajte mlieko schladiť na 40-45 °C. Tu je dobré mať kuchynský teplomer (použila som teplomer na pečenie, ktorý sa zabodne do mäsa v rúre, ale stačil i tu) a ostražito strážiť a miešať, až ručička spadne tesne pod/na 45 °C. Keď teraz do mlieka zamiešate jogurt, bude teplota ešte o trochu nižšia, a teda akurát. Pozor - teplota nesmie spadnúť na menej než 40 °C, to už by sa laktobacily nenamnožili!

3. Do tohto množstva mlieka vložte biely jogurt a rýchlo ho rozmiešajte (použila som jogurt o váhe 135 g, ak budete robiť napr. polovičné množstvo jogurtu, stačia 2 lyžice).

4. Po zaočkovaní mlieko ihneď prelejte do pripraveného jogurtovača a dajte ho fermentovať. Termonádobu uzavrite vekom a nechajte ju v izbovej teplote. Po celú dobu fermentácie nádobu neprenášajte, nemiešajte obsah a proces nijako nerušte. Zrazeninu nie je dobré porušiť.

5. Po 8 hodinách zrenia je jogurt hotový. Skontrolujte ho, nechajte vychladnúť, nádobu opäť uzavrite a dajte schladiť do chladničky. Hotový jogurt má pevnú, krehkú konzistenciu, je hustý (rozhodne do neho nemusíte pridávať sušené mlieko, ako sa niekedy odporúča) a sladký. Nie je na ňom vyzrážaná srvátka. Najlepší je 3. deň, v chlade vydrží bez problémov týždeň, ale ako som zistila, pokojne aj druhý. Ak sa z neho časom trochu oddeľuje srvátka, nie je to chyba, len ju odstráňte. Obsah termonádoby udržujte v čistote, nedávajte dovnútra olízanú lyžičku a pod. Jogurt v nádobe stále zreje, po dlhšej dobe sa vám môže zdať trošku kyslejší, ale do tej doby ho bezpečne skonzumujete.

DOBRÝ TIP - Živým jogurtom vlastnej výroby môžete opäť zaočkovať ďalšiu várku domáceho jogurtu. Maximálne je odporúčané trojité očkovanie, potom je potrebné opäť použiť nové kultúry.

Teraz je len na vás, ako si svoju pochúťku dokončíte. K jogurtu mám rada chuť ovocia a orieškov, a na mierne dosladenie napríklad trochu domáceho karamelu, púpavový med, štipku griláže alebo kupovaný javorový sirup. K porciám na cesty sa vám budú hodiť tesniace plastové dózy s viečkami, ktoré patria k vybaveniu jogurtovača. V zadnej miske na fotografii je jogurt dochutený domácim hruškovým medom (recept nájdete TU) a nasucho opraženými mandľovými lupienkami, predná porcia je dokončená zavarenými brusnicami s guličkami čerstvého vína a drvenými orechmi. Prajem dobrú chuť!


 

ZRÁTANÉ A PODČIARKNUTÉ

Žiadne zápory som pri obstaraní termonádoby nenašla. Naopak. Kým by ste museli jogurt rozdeľovať do sklenených nádob a následne izolovať pred chladom polystyrénom, vankúšom pod., tu si vďaka dvojitému plášťu mlieko uchová potrebnú teplotu úplne elegantne. V kuchynskom priestore sa pre jogurtovač iste nájde nerušené miesto, navyše vyzerá pekne v kuchyni aj v chladničke, kde je hotový jogurt bezpečne uzavretý. Priložené dózy s viečkami využijete pri transporte desiaty do terénu. Všetko sa výborne udržuje a výhodou je, že si možno vyrobiť aj malé množstvo jogurtu. Nádoba nie je taká veľká, aby vám v tomto prípade prekážala. Jogurtovač odporúčam ako nenahraditeľného spoločníka zdravej výživy. V nie poslednej rade tiež ušetríte - jogurt vás vyjde na tretinu bežnej ceny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *