Hruškový med s rozmarínom

Záclonky z bavlnených utierok
14.5.2020
Medvedík z uterákov + video
22.5.2020

Hruškový med je lahodný a voňavý. Pochutnáte si na ňom aj uprostred jari a ešte spotrebujete minuloročnú úrodu hrušiek.

Táto špecialita k nám doputovala z Ameriky (Pear Honey). Popravde žiadny med neobsahuje, ale po mede chutí, tak som ten názov prevzala ako fakt. Recept je nesmierne jednoduchý, pritom sa v rodinách starostlivo odovzdáva z generácie na generáciu. Možno podobne, ako u nás recept na obľúbený púpavový med.

Rovnako ako on nie je úplne hustý a z pečiva vám sem tam kvapne. Ale aj tomu možno trochu dopomôcť. Do medu sa pridávali tiež všelijaké bylinky, ako sladké drievko alebo saturejka, tak som trochu zaexperimentovala s rozmarínom. Jeho živicová vôňa a to, že sa užíva ako tradičný liek na podporu trávenia, sa mi v malom množstve zdalo k medu vhodné a zároveň pekné.

Na varenie medu budete potrebovať pevné a sladké hrušky, ananás a vetvičku rozmarínu. Jeho príprava sa krásne hodí do tohto medziobdobia, než k nám doputujú prvé vyzreté plody čerstvého ovocia. Za hodinku bude dobrota pod viečkami, a tak si najprv pripravte pekné zaváracie poháre alebo kuchynské dózy s tesnením. V nich vydrží hruškový med kratší čas a treba ho uchovávať v chladničke. Ale on vám beztak dlho nevydrží. Už teraz sa zase teším na zajtrajšie raňajky...

Príprava: 30 minút + varenie * Získate: 2 l medu (9 malých pohárov)

  • 1300 g pevných sladkých hrušiek, očistených a nakrájaných na kocky (pôvodná váha cca 2 kg)
  • 350 g kompótového ananásu, odkvapkaného + šťava zvlášť (veľká konzerva)
  • 1000 g krupicového cukru
  • šťava z 1 menšieho citróna
  • 2 štipky rozmarínu

1. Odvážené kúsky ananásu dajte do chopperu alebo do mixéra, prilejte šťavu a niekoľkými pulzmi rozmixujte nahrubo.

2. Zmes presuňte do hrnca s hrubým dnom, pridajte na kocky nakrájané hrušky, cukor a citrónovú šťavu. Za stáleho miešania zahrievajte, až ovocie pustí šťavu. Zmes priveďte do varu, plameň stiahnite a varte 45-50 minút. Keď sa základ začne odparovať a mierne zhustne, vmiešajte do medu otrhané ihličky rozmarínu a horúci hruškový med dajte do čistých vyparených pohárov, zaviečkujte.

POZN.: Med má tekutú konzistenciu, ak ho chcete hustejší, pred plnením pohárov hmotu nechajte prekvapkať cez väčšie sito a zvyšok rozmixujte ponorným mixérom. Hmotu opäť zohrejte asi na 50 °C a hneď naplňte poháre. Výsledok bude vyzerať asi ako detská desiata.

K výrobe hruškového medu som použila hrušky Konferencia. Sú to české zelené tvrdé hrušky, ktoré majú vysokú cukornatosť, a keď dozrejú, sú šťavnaté a sladké ako med. V obchodoch sú k dispozícií aj po zime, len ich musíte rýchlo spracovať, aby vám doma nezmäkli. Potom aj po uvarení zostanú kúsky, ktoré sa nerozpadnú. Je to moc dobré. Ananás môžete kúpiť nakrájaný a nemusíte sa s ním viac zaoberať. Ten sa naopak rozpadne a vytvorí zlatý medový nálev. Ak ho máte v konzerve viac ako je v recepte, nič sa nedeje, použite ho všetok.

Takéto množstvo hruškového medu navaríte z tak malého množstva ovocia. V poslednej fáze zostáva len pridať vetvičky rozmarínu a môžete plniť poháre. Ako vidíte, namiesto zaváracích pohárov som zvolila modernú kolekciu dóz Linzi. Obsahuje dózy v 3 veľkostiach od 0,4 do 1 l, a pretože viečka majú tesniace gumy, v chlade chladničky medík vydrží 14 dní do spotrebovania. Ak si prajete med uskladniť do špajze, použite klasické zaváracie poháre a po naplnení ich na chvíľku obráťte hore dnom.

kam s ním?

  • Hruškový med je skvelý na pečivo s čerstvým smotanovým syrom typu Lučina alebo s ricottou zo srvátky.
  • Zachutí vám pri dochutení bielych gréckych jogurtov aj k müsli.
  • Vyskúšajte ho na lievance a palacinky.
  • Prelejte s ním zmrzlinové poháre, najmä s ananásovou alebo kokosovou zmrzlinou.
  • Čokoládová piškótová torta s čiapkou šľahačky a hruškovým medom nadchne vašich partnerov - skrátka vymýšľajte, a užite si to!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *