Elegantné upratovanie alebo ako na brúsené sklo

Guláš so slivkami a perníkovou omáčkou
8.11.2024
Keď je chuť na frankfurtskú polievku
15.11.2024

Máme pred sebou čas vianočný a s ním prichádza na rad aj veľké upratovanie, aby náš domov zažiaril čistotou a sviatočnou, priam trblietavou atmosférou.

Zaoberať sa upratovaním stále dookola veľa zábavy neprináša. Vždy ma pobavia stránky v časopisoch, kde sa dozvedám ako na upratovanie, v akom poradí čo umyť a odprášiť, a ako málo času mi to zaberie. Hmm, upratujem už pekných pár desaťročí, ale na domácnosť musím siahnuť každý deň, a zakaždým za mnou zostáva tisíc vecí nedorobených. „Nielen upratovaním živý je človek”, parafrázujem, a dúfam, že je to snáď normálne. Avšak keď už to musí byť, potrebujem arzenál kvalitných upratovacích prostriedkov aj dobré náčinie.

Pokiaľ to len ide, tvrdím, že každodenné drobné upratovanie sa naozaj zaobíde bez chémie. Úplne vám postačí iba sóda, ocot a soľ, prípadne citrón. Sú to osvedčené prostriedky na efektívne a ekologické čistenie, ktoré pojmú celú kuchyňu, a ktorými neohrozujete život svojej rodiny, ani svojich blízkych. Druhou dôležitou vecou je čistiace náčinie, ktoré je nutné z času na čas obnoviť. Navyše, ak si zaobstaráte kefy a zmetáky, ktoré dobre vyzerajú, predsa len ich celkom radi vezmete do ruky. Na vyčistenie zašlého brúseného skla som povolala rozmanité kefy. Pridávam k tomu starodávnu radu, ako sa krištáľ rozžiari pomocou surových zemiakov.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA ČISTENIE KRIŠTÁLOVÉHO SKLA

Zaobstarajte si vedro – tak objemné a hlboké, aby poňalo najvyšší kus z vašej sklenenej výbavy. Ten, ktorý som použila má zlatistý odtieň, a je taký pekný, že by sa v podstate hodil aj ako obal na veľký kvetináč. Pripravte do neho:

  • teplú vodu, nie vriacu
  • 6 stredne veľkých zemiakov nakrájaných na plátky
  • a vezmite si k ruke malú či väčšiu kefu

Malú okrúhlu kefu s rukoväťou využijete na čistenie zeleniny, väčšia kefa so zahnutou rukoväťou je určená na hrubšie umývanie, napríklad na podlahu. Kým je nová, pokojne s ňou umyte sklo. Vedierko naplňte teplou vodou – až kam treba, a nakrájajte do nej zemiaky na tenšie plátky. Ide o to, aby pustili čo najviac škrobu. Sklo zbavte prachu a ponorte ho pod hladinu. Ponechajte ho tam zhruba 10 hodín. Ak je treba, veľké vázy obracajte, a v každom prípade, keď idete okolo, zemiaky premiešajte.

PREMENA JE ÚCHVATNÁ

Sklo nakoniec trošku vydrhnite kefkou (môžete použiť aj kefu na riad s dlhou rukoväťou), ale v podstate to nie je nutné. Iba tak dočistite nejaké neprístupné miestečka. Potom predmety opláchnite a osušte. Krištáľ zažiari nádherným leskom a dlho zostane krásny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *