Hlava plná nápadov

Zmrzlinové sendviče
26.6.2024

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV XIII

Domov bez rastlín je ako telo bez duše. Na presádzanie rastlín využite kvetináče, ktoré vám umožnia množstvo netradičných riešení a interiér oživia vtipom a originalitou.

Sedím pred novým kvetináčom a hneď mám hlavu v oblakoch. Tam niekde sa predsa vznáša fantázia, však? Všeobecne platí, že do hlavy nikomu nevidíš, ale v tomto prípade to neplatí. Môj nový kvetináč je hlava otvorená, s pokojným svedomím môžem povedať, že aj hlava dutá do ktorej sa všeličo vojde, až mi z toho ide hlava okolo, koľko nápadov sa okamžite vyrojí.

Neveľký dekoratívny kvetináč Happy Face sa dá totiž využiť mnohými spôsobmi. Zmestia sa do neho pastelky a písacie potreby na detský stôl, vtlačíte doň misku s orieškami a samozrejme je určený na nekonečné pretváranie účesov z prírodnín živých i sušených. Najlepšie mu pristanú zelené rastliny s drobnými lístkami úplne prirodzene si nachádzajúce cestu k nepredvídateľným kreáciám, ktorými vás budú prekvapovať.

Nezostáva, než ísť do toho po hlave a rýchlo nazhromaždiť potrebný materiál. Pozrite sa po domácich rastlinách, ktoré potrebujú rozsadiť a zamotávajú hlavu svojim bujným vzrastom, alebo dajte svojmu kvetináču prísny rovný strih, prípadne do neho naaranžujte pestré a romantické prírodniny. V každom prípade vás táto dekorácia bude stále inšpirovať a tak sa nebojte, že sa vám nápady časom vyfajčia z hlavy.

Dôležité je hlavu nestratiť a vždy vedieť, kde vám hlava stojí. Len tak vám bude dlho robiť radosť :o)

S HLAVOU V OBLAKOCH

DROBNÉ SUKULENTY VYTVORIA SPORIADANÝ VZHĽAD

Hlavou mi ťahá, koľko možností vám vtipný kvetináč umožní. Ak si prajete zostať pri serióznom zelenom účese, ideálne vám poslúžia sukulentné rastliny. Nielenže ich nemusíte často zalievať, ale rastú si samé hlava nehlava. Z rozrastania malých netrasov si nerobte hlavu, pretože za čas budú potrebovať presadiť do záhradky. Zatiaľ si užívajte vtipné aranžmány doma. 

AKO NA TO: Samotný kvetináč nemá odtokový otvor, takže rastliny doň umiestnite najlepšie s plastovým črepníkom a malou miskou vyhovujúcou netypickému tvaru. V jej prípade som si pomohla odstrihnutou časťou z téglika od jogurtu. Horný okraj plastového kvetináča som zakryla venčekom vytvoreným z umelých rastlín. Vhodne dokončil celý aranžmán, rovnako ako sušené rastliny a motýľ predstavujúci pohyb nahor. 

Netrasky milujú piesočnatú pôdu (nerady ležia vo voľnej zemine), dostatok slnečného svitu a neznášajú premokrenie. Kým poputujú na skalku, aranžmán vám bude robiť radosť na balkóne.

HNIEZDO NA HLAVE

O ZÁBAVNÝ ARANŽMÁN SA POSTARAJÚ BUJNÉ RASTLINY 

Brečtan k nim určite patrí. Akonáhle zasadíte drobnú odnož, veľmi rýchlo vám rastlina ukáže, kam sa jej chce rásť. Pretože hlavou stenu neprerazíš, buď jej doprajete priestor a časom ju presadíte, alebo ju spútate drôtenou oporou, aby dostala vytúžený tvar. Nechávam na hlave a zatiaľ rastlinu pravidelne zalievam a užívam si jej divoký výzor pripomínajúci vrabčie hniezdo. Mohla som ale dopadnúť horšie a potom nariekať, že moja hlava je včelín, alebo by som mohla mať aj chrobáka v hlave.

MALÝ TIP: Ak sa vám strapatá hlava nepáči, vytvorte z pevnejšieho drôtu oko s priemerom 12 - 14 cm a zapichnite ho do vnútorného kvetináča (hlava bude mať len o koliesko viac). Dlhé výhonky do oka zapleťte a upevnite. Malé vodítko nájdete TU

POZOR, MÁM POD ČAPICOU

NA ROMANTIKU JE NÁLADA VŽDY

Ak máte radi kvetinové aranžmány z nasušených rastlín, potom usilovne zbierate každý kvet a stvol z darovaných kytíc a rozkvitnutých lúk ako to robím ja. Mám na ne špeciálnu širokú vázu, do ktorej po usušení bylín (vo vode či na suchu) každý úlovok schovávam. Pri aranžovaní sa zakaždým hodia a uplatním celkom všetko. Neváhajte do podobných kytíc zapliesť v menšine aj umelé rastliny. Celok vyzerá dobre.

AKO NA TO : Použite malý kúsok aranžovacej hmoty Oasis a vytvarujte ho tak, aby dobre sadol asi do polovice dekoračného kvetináča. Potom do nej zapichajte najprv robustné stonky sušených ruží, prípadne umelých kvetov, potom ostatné rastliny až po najjemnejšie. Celok zafixujte tak, že ho niekoľkokrát prestriekate obyčajným lakom na vlasy.

Pretože začínam mať hlavu vymetenú, ešte vám rýchlo poradím, že prázdny kvetináč môžete v medzičase zaplniť voňavým pot-pourri (návod nájdete TU) a nechať si ho napríklad na písacom stole. Ak ste dočítali až sem, nepochybujem, že máte hlavu ako pátrací balón, a tak si len pri práci dajte pozor, aby ste v rukách nedržali hlavu ako črep. To by ste potom do nej nezasadili vôbec nič.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *