O tom, že ku každému jedlu nepotrebujete mäso, vás presvedčí táto omáčka. Sýty a voňavý pokrm si môžete pripravovať po celý rok, aj keď huby nerastú.
OBYČAJNE, ALE S CHUŤOU
to je náš nový malý seriál, v ktorom pre vás nachystáme rýchle večere na každý deň, keď neviete, čo variť a piecť
A ony rastú! Práve teraz sa o hubách celkom hovorí a snáď patríte k tým šťastlivcom, ktorí už majú za sebou nazbieraný prvý tohtoročný hubový košík. O hubách sa hovorilo, že je to mäso chudobných. Poďte sa o tom presvedčiť na vlastnú pusu, a uvarte si skvelú smotanovú omáčku, ktorá je hotová rýchlo ako blesk a zvládol by ju aj redakčný Robin ľavou zadnou.
V medzičase stihnete aj knedle typu karlovarské, a ak si prajete naozaj vzdať sa mäsa, nedávajte do nich (aj do omáčky) ani tú úžasne voňajúcu slaninu. A keby ste snáď náhodou mali viac času a neponáhľali sa s večerou, odporúčam vám namiesto rýchlych knedlí kysnuté žemličky (recept TU) . Dohromady všetko vyznie jedna báseň.
Omáčku som servírovala v červenom hrnčeku priamo na stôl, aby si mohol každý pridať podľa svojho. Malú ochutnávku smaltovaných výrobkov nájdete aj v galérii pod článkom.
Príprava: 50 minút * Získate: 4 porcie a 12 knedlí
Knedle
Omáčka
1. Rožky nakrájajte na drobné kocky, dajte do väčšej misky a mlieko mierne zahrejte. Potom ním rožky prelejte a premiešajte ich.
2. Na panvici rozohrejte maslo, pridajte polovicu cibule nakrájanej nadrobno a poduste ju až zosklovatie.
3. Cibuľku pridajte k rožkom a primiešajte slaninu, prešľahané vajcia a nakrájanú petržlenovú vňať. Zmes osoľte a okoreňte, vypracujte pevnejšie cesto a nechajte ho 30 minút odpočinúť. Medzitým pripravte omáčku.
4. Omáčka - Očistené huby nakrájajte na hrubšie plátky. Na panvici rozohrejte lyžicu masla, pridajte jemne nakrájanú cibuľu a 4 - 5 minút ju opekajte. Ku koncu pridajte kocky slaniny a potom všetky huby. Miešajte, až sa odparí tekutina a ku koncu ich prudko opražte. Hneď potom zmes zalejte vínom a povarte asi 10 minút. Do širokého hrnca dajte variť osolenú vodu na knedle.
5. Z druhej lyžice zmäknutého masla a lyžice hladkej múky si v miske prstami vytvorte hrudku. Akonáhle sa víno čiastočne vstrebe a tiež odparí, vmiešajte do omáčky 200 ml smotany, premiešajte ju a rozmiešajte v nej maslovú hrudku. Omáčku osoľte a okoreňte, pridajte lístky tymianu a povarte do zhustnutia.
6. Dokončite knedle - Z cesta v miske odkrajujte lyžicou rovnaké množstvo a z každého vypracujte okrúhlu knedľu. Cesto trochu lepí, tak si pripravte tanierik s 2 lyžicami hladkej múky a knedľu aj ruky si jemne omúčte. Keď sú knedle všetky hotové, varte ich v mierne bublajúcej vode celkom 20 minút. Knedle zväčšia svoj objem.
Hotové knedle rozdeľte na taniere a prelejte ich hustou omáčkou. Posypte zvyškom petržlenovej vňate.
ŠIKOVNÉ TIPY:
Knedle nechajte variť pod pokrievkou v mierne prebublávajúcej vode. Vložte ich dovnútra všetky naraz a ponechajte im dostatok priestoru. Bude ich celkom 11 – 12 ks a než ich ugúľam, trošku si pomúčim ruky, aby sa s cestom lepšie pracovalo. Uvarené knedle sú vo vnútri pevné a na prípravu naozaj jednoduché.
A tak si túto dobrotu doprajeme po celý rok. Garantujem vám, že si na mäso ani nespomeniete.