Smotanová omáčka s hubami a knedličkami

Hlava plná nápadov
29.6.2024
Aké prikrývky sa hodia na leto
6.7.2024

O tom, že ku každému jedlu nepotrebujete mäso, vás presvedčí táto omáčka. Sýty a voňavý pokrm si môžete pripravovať po celý rok, aj keď huby nerastú.

OBYČAJNE, ALE S CHUŤOU

to je náš nový malý seriál, v ktorom pre vás nachystáme rýchle večere na každý deň, keď neviete, čo variť a piecť

A ony rastú! Práve teraz sa o hubách celkom hovorí a snáď patríte k tým šťastlivcom, ktorí už majú za sebou nazbieraný prvý tohtoročný hubový košík. O hubách sa hovorilo, že je to mäso chudobných. Poďte sa o tom presvedčiť na vlastnú pusu, a uvarte si skvelú smotanovú omáčku, ktorá je hotová rýchlo ako blesk a zvládol by ju aj redakčný Robin ľavou zadnou.

V medzičase stihnete aj knedle typu karlovarské, a ak si prajete naozaj vzdať sa mäsa, nedávajte do nich (aj do omáčky) ani tú úžasne voňajúcu slaninu. A keby ste snáď náhodou mali viac času a neponáhľali sa s večerou, odporúčam vám namiesto rýchlych knedlí kysnuté žemličky (recept TU) . Dohromady všetko vyznie jedna báseň.

Omáčku som servírovala v červenom hrnčeku priamo na stôl, aby si mohol každý pridať podľa svojho. Malú ochutnávku smaltovaných výrobkov nájdete aj v galérii pod článkom.

Príprava: 50 minút * Získate: 4 porcie a 12 knedlí

Knedle

  • 6 starších rožkov
  • 200 ml mlieka, vlažného
  • 1 lyžica masla
  • ½ cibule
  • 50 g chudej slaniny, na kocky
  • 2 vajcia, prešľahané
  • zväzok hladkolistej petržlenovej vňate
  • soľ, korenie
  • hladká múka na zaprášenie

Omáčka

  • 600 g čerstvých lesných húb / 400 g šampiňónov + 200 g hlivy
  • 2 lyžice masla, 1 + 1
  • 1 cibuľa, nakrájaná najemno
  • 50 g chudej slaniny, na kocky
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 1 lyžica múky
  • 200 ml smotany, 30%
  • biele korenie, jemne mleté
  • soľ
  • lístky čerstvého tymianu

1. Rožky nakrájajte na drobné kocky, dajte do väčšej misky a mlieko mierne zahrejte. Potom ním rožky prelejte a premiešajte ich.

2. Na panvici rozohrejte maslo, pridajte polovicu cibule nakrájanej nadrobno a poduste ju až zosklovatie.

3. Cibuľku pridajte k rožkom a primiešajte slaninu, prešľahané vajcia a nakrájanú petržlenovú vňať. Zmes osoľte a okoreňte, vypracujte pevnejšie cesto a nechajte ho 30 minút odpočinúť. Medzitým pripravte omáčku.

4. Omáčka - Očistené huby nakrájajte na hrubšie plátky. Na panvici rozohrejte lyžicu masla, pridajte jemne nakrájanú cibuľu a 4 - 5 minút ju opekajte. Ku koncu pridajte kocky slaniny a potom všetky huby. Miešajte, až sa odparí tekutina a ku koncu ich prudko opražte. Hneď potom zmes zalejte vínom a povarte asi 10 minút. Do širokého hrnca dajte variť osolenú vodu na knedle.

5. Z druhej lyžice zmäknutého masla a lyžice hladkej múky si v miske prstami vytvorte hrudku. Akonáhle sa víno čiastočne vstrebe a tiež odparí, vmiešajte do omáčky 200 ml smotany, premiešajte ju a rozmiešajte v nej maslovú hrudku. Omáčku osoľte a okoreňte, pridajte lístky tymianu a povarte do zhustnutia. 

6. Dokončite knedle - Z cesta v miske odkrajujte lyžicou rovnaké množstvo a z každého vypracujte okrúhlu knedľu. Cesto trochu lepí, tak si pripravte tanierik s 2 lyžicami hladkej múky a knedľu aj ruky si jemne omúčte. Keď sú knedle všetky hotové, varte ich v mierne bublajúcej vode celkom 20 minút. Knedle zväčšia svoj objem. 

Hotové knedle rozdeľte na taniere a prelejte ich hustou omáčkou. Posypte zvyškom petržlenovej vňate.

ŠIKOVNÉ TIPY:

  • Na jemné zahustenie omáčky používam tzv. francúzske maslo. Jedná sa o maslo obohatené o hladkú múku. Môžete si pripraviť len jednorazovú hrudku, alebo celý valček do chladničky, kedy z neho odkrajujete potrebné množstvo na zahustenie mäsových štiav. Vytvoríte ho zmiešaním 200 g zmäknutého masla + 200 g hladkej múky. Valček zabaľte do fólie a postupne spotrebujte.
  • Namiesto čerstvého tymianu možno tiež použiť saturejku.
  • Pokiaľ by ste nechceli variť s bielym vínom (čo by bolo škoda), omáčku narieďte silným zeleninovým vývarom. Nechajte ho zredukovať iba čiastočne a pokračujte podľa receptu.

Knedle nechajte variť pod pokrievkou v mierne prebublávajúcej vode. Vložte ich dovnútra všetky naraz a ponechajte im dostatok priestoru. Bude ich celkom 11 – 12 ks a než ich ugúľam, trošku si pomúčim ruky, aby sa s cestom lepšie pracovalo. Uvarené knedle sú vo vnútri pevné a na prípravu naozaj jednoduché.

A tak si túto dobrotu doprajeme po celý rok. Garantujem vám, že si na mäso ani nespomeniete. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *