Hrnček čokoládového nápoja hocikedy nahradí aj tortu. Uvarte si ho ústrety novému dňu, alebo si ho uschovajte pre zimné podvečery, kedy je za oknami nevľúdne. Poteší vás dvojnásobne.
Ach - to je asi to jediné, čo k tomu môžem povedať. Nad horúcou čokoládou sa zakaždým úplne zasnívate. Vyrástla som na kakaových nápojoch, ale nejako som v dospelosti zabudla, že existujú. Po desiatkach rokov som ochutnala v reštaurácii prvú porciu čokolády, v ktorej uprostred stála lyžička, a nedokázala som ju dopiť-dojesť?! Pochopila som, že tadiaľ cesta nevedie, a začala som skúšať variť čokoládové nápoje všetkého druhu. A je ich naozaj veľa. Na prvý pohľad sa recepty príliš nelíši, ale rozdiely tam sú. Chuťové i konzistenčné. Vzhľadom k tomu, že každý z nás preferuje niečo iné, začnite veselo experimentovať. V tomto ohľade nemôžete nič pokaziť. Sme ešte len na prahu jesene, takže tých premien stihnete celkom dosť.
Do šálok s čokoládou sa pridáva všeličo. V každom prípade vyraďte zo života instantné nápoje plné éčok, a nechajte si pár minút na prípravu čokolády, do ktorej sa ľahko zamilujete. Tým skôr, že si do všetkých variácií primiešate to, čo máte radi - našľahanú smotanu, karamel, oriešky, škoricu, či kvapku alkoholu. V každom prípade si nachystajte príjemné hrnčeky, v ktorých nápoj ako sa patrí vynikne; a nezabudnite niekoho milého pozvať na kus reči. Príde rád.
Príprava: 15 minút * Získate: 1 pohár s objemom 215 ml
Nápoj
Na dozdobenie
Recept vyjde presne na 1 sklenený hrnček, porciu pre dvoch teda zdvojnásobte.
1.Smotanu nalejte do kastrólika a rozlámte do nej čokoládu na malé kúsky. Dohladka ju rozmiešajte, až mierne zhustne.
2.Ihneď pridajte kakao, škoricu a perníkové korenie. Nápoj zahrievajte na miernom ohni, a akonáhle sa z hladiny začne dymiť, rozlejte ho do nahriatych pohárov a dozdobte lyžicou našľahanej smotany a perličkami.
Pri príprave čokolády si môžete pridať aj nasekanú chilli papričku alebo len škoricu, a v ohrození života zimou dokonca aj pohárik whisky. K základným surovinám, ktoré však môžete dať celej rodine, patrí smotana, kvalitné kakao, horká čokoláda, škorica a perníkové korenie. Dosladenie trstinovým cukrom nechám na vás.