Pečené bravčové na mede

Čas na prípravu bazéna a trampolíny je tu
13.5.2023
Aranžmán pre mesiac máj: Závesný kvetináč
20.5.2023

Chystáte sviatočný obed? Ponúknite hosťom šťavnaté bravčové pod medovou krustou. Výbornú marinádu hojne využijete aj v nastávajúcej grilovacej sezóne.

Pripravovať jedlo, pri ktorom sa môžete venovať hosťom, je príjemné. Tento komfort vám dopraje rúra aj gril. Pri grilovaní sa navyše pripoja aj ďalšie ochotné ruky, pretože táto zábava na čerstvom vzduchu je viac-menej spoločenskou záležitosťou.

Šťavnaté úpravy rôznych druhov mäsa sa často nezaobídu bez chuťovo zaujímavých marinád. Pri každej práci s mäsom dodržujte pár dôležitých pravidiel, aby sa vám dielo podarilo:

  • aspoň 1 hodinu pred prípravou vybaľte čerstvé mäso a nechajte ho odpočinúť mimo dosahu chladničky
  • môžete pridať čerstvo namleté ​​korenie a trochu morskej soli
  • medzitým si pripravte marinádu a nechajte ju rozležať - ak do nej patrí alkohol či olej, prispeje k tomu, aby mäso bolo krehké
  • po pečení či grilovaní ponechajte mäso vydýchať na nahriatom tanieri - až potom porcie nakrájajte

Pre sviatočné mäso do rúry som vybrala medovú marinádu s červeným vínom. Výborne dokončí bravčové mäso, ktoré doplním krehkými zelenými fazuľkami a opečenými zemiačikmi. Pritom vám predvediem jednu zo šikovných vychytávok - silikónovú mašlovačku s dózou. Nielenže si všade okolo pekáča nenarobíte neporiadok, ale zvyšok marinády v uzavretej dóze uložíte v chladničke na ďalšiu príležitosť.

Príprava: 1, 5 hodiny * Získate: 4 porcie

  • 1 kg bravčového pliecka bez kosti / stehna
  • morská soľ, čerstvo namleté ​​korenie
  • 2 lyžice repkového oleja
  • maslo na vymastenie pekáča
  • 2 menšie cibule

Medová marináda

  • 100 g trstinového cukru
  • 50 ml suchého červeného vína
  • 25 ml balzamikového tmavého krému
  • 100 g tekutého medu

Dokončenie

  • zelené fazuľky, 4 porcie
  • trocha masla, soľ, červené korenie

1. Mäso umyte, osušte, okoreňte a mierne osoľte.

2. Medzitým čo odpočíva, pripravte si marinádu. Do kastrólika dajte tmavý cukor, pridajte víno, balzamikový krém a med. Všetko za stáleho miešania pomaly zahrievajte až do konzistencie sirupu.

3. Mäso zo všetkých strán opečte na pekáči na 2 lyžiciach oleja. Zapnite rúru na 180 °C. Steny pekáča potrite maslom, marinádu presuňte do nádoby mašlovačky. Mäso zo všetkých strán bohato potrite a pridajte 2 nahrubo rozkrájané cibule. Pekáč prikryte pokrievkou a dajte piecť na 45 minút. Mäso nie je potrebné otáčať.

4. Potom všetko skontrolujte, pekáč vyberte z rúry a mäso presuňte na doštičku. Zhora ho nakrájajte do mriežky, nie príliš do hĺbky. Povrch bohato potrite marinádou a vložte bez pokrievky späť do rúry. Pečte asi 40 minút - podľa výšky mäsa, pričom niekoľkokrát obnovte marinádu. Akonáhle je povrch zlatý a marináda vytvára krustu, je to hotové.

5. Blanšírované fazuľky - Aby fazuľky zostali svieže a chrumkavé, treba ich krátko spariť a ihneď prudko schladiť. Zachovajú si tak vitamíny aj krásne zelenú farbu. Na šokové schladenie si pripravte kocky ľadu. Najprv dajte variť dostatočné množstvo vody a pridajte 2 lyžice soli (1 lyžica na 1 l). Akonáhle voda vrie, vhoďte fazuľky dovnútra a varte 3 - 4 minúty. Ihneď ich pomocou dierovanej naberačky presuňte do misky s vodou a ľadom. Nechajte ich tam dovtedy, kým nebudú chladné, ale nemáčajte ich zbytočne. Potom ich presuňte na utierku a nechajte odkvapkať.

Mäso sprudka opečte, aby sa zatiahlo, a pripravte si marinádu. Vychladnutím ešte viac zhustne. Ak milujete podobné úpravy kuracích krídel s ostrou zmesou korenia, bude vám chutiť aj táto jemnejšia verzia s červeným vínom. Cibule nedávajte veľa, ale v šťave skaramelizuje a svoju úlohu teda má. Akonáhle marináda vychladne, presuňte ju do dózy patriacej k mašlovačke, z ktorej vám už nekvapne ani kvapôčka.

V okamihu, keď odstránite pokrievku na pekáči, bude už mäso prepečené. Nie príliš hlbokými rezmi narežte hornú stranu mäsa a votrite dovnútra čo najviac marinády. Pekáč ponechajte na spodnej priečke a mäso často potierajte. Pod medovou krustou zostane krásne šťavnaté.

Fazuľky patria k výborným jarným prílohám. Ak ich nemáte príliš radi, možno je to tým, že ste ich nikdy neokúsili správne pripravené. Dajte im starostlivosť, aby zostali chrumkavé a sladké. Než sa bravčové dorobí a odpočinie si na tanieri, dám vychladnuté a odkvapkané fazuľky na panvicu s kúskom masla, pridám soľ podľa chuti, trochu slaniny a červené korenie. Potom už môžete smelo servírovať...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *