Čas na prípravu bazéna a trampolíny je tu

Toustový chia chlieb
11.5.2023
Pečené bravčové na mede
17.5.2023

Máte pocit, že na bazén je času dosť? Opak je pravdou. Páve teraz je najvhodnejší čas na nákup aj odzimovanie bazénov a trampolín.

Najmä v prípade, že vodu z bazéna na jeseň nevypúšťate, je práve teraz ideálny čas na jej úpravu. Teploty sa už začínajú konštantne držať medzi 10 - 15 °C, takže vodu môžete začať čistiť a upravovať jej pH. Akonáhle sa totiž oteplí ešte viac, začnú sa vodné mikroorganizmy množiť a akákoľvek starostlivosť potom bude drahšia a náročnejšia.
Na postavenie a kontrolu trampolíny je teraz už ideálny čas.

  • Prvý krok je vyčistiť bazén od prípadných nečistôt ako je napadané lístie atď., s tým vám pomôže aj špeciálna sieťka na dlhej rukoväti. Potom poriadne vydrhnite steny a dno od usadenín, pomôžu vám s tým aj špeciálne bazénové prípravky, vydrhnutiu kefou sa ale nevyhnete.
  • Druhý krok je výmena filtračného piesku (to by ste mali robiť každú druhú sezónu) a kontrola funkčnosti filtra všeobecne. Náklady sú minimálne a správne fungujúca filtrácia znižuje spotrebu bežnej bazénovej chémie, takže sa vám investícia veľmi rýchlo vráti a začne šetriť prácu aj vašu peňaženku. Pokiaľ by ešte mali prísť mrazíky, nechajte filtráciu cez noc pustenú, to isté platí pre prípadný zapojený solárny ohrev.
  • Doplňte voduaž do úrovne prítokovej rúrky. Pokiaľ budete používať vodu z vodovodného radu, robte to v nočných a dopoludňajších hodinách, kedy nie je tak vysoký odber a neohrozíte tlak u susedov. Prúd majte pustený len zhruba na polovičný možný prietok, inak sa v potrubí uvoľnia usadeniny a napustíte si zakalenú vodu. Pri vode z miestneho zdroja (studne) platí pri sile prúdu to isté, aby neklesla hladina v okolitých studniach a nepoškodili sa. Ideálne sa spýtajte susedov, či tiež nebudú práve napúšťať. Tretia možnosť je voda z cisterny, čo je hotové do 15 minút, cena sa ale zvýši o dopravu.
  • Štvrtý krok by malo byť zmeranie tvrdosti vody, tá by na kvapkovom testeri mala mať hodotu pod 18 °N. Nasleduje pH, ktorého ideálne rozmedzie je 6,8–7,6. S úpravou vody vám pomôže špeciálna bazénová chémia. Návod, čo robiť pre zvýšenie a zníženie pH nájdete na jednotlivých prípravkoch.
  • Vodu poriadne prechlórujte, aby ste zničili všetky choroboplodné organizmy a riasy, sú k tomu špeciálne šokové chlórovacie prípravky. Potom ju nechajte 24 hodín filtrovať, následne sa už chlóruje len ako v prevádzkovom období.
x54189-b-e.jpg.pagespeed.ic.WSHe5XpTbZ

Podložky pod bazén

Pod nadzemné bazény oceníte praktickú podložku. Je z umelej trávy, mäkká a vlhkuodolná, takže je príjemná na došľap. Pokiaľ si šľapky zložíte až na nej, nezanesiete si na nohách trávu do vody a zároveň chránite dno bazéna. Vhodná je pod malé detské bazény aj tie väčšie pre celú rodinu, ponúkame ju v piatich veľkostiach s priemerom od 150 do 400 cm.

Pred jarným opätovným zostavením trampolíny je potrebné skontrolovať niekoľko zásadných vecí a prípadne ich opraviť alebo dokúpiť nové. Pri kvalitnej trampolíne od špecializovaného predajcu sú k dispozícii prakticky všetky možné náhradné diely.

  • Pružiny doskočnej plochy: pokiaľ pri ich napínaní zistíte, že sú niektoré poškodené, ihneď ich vymeňte za nové a do tej doby trampolínu nepoužívajte. Po zime je často potrebné ich tiež očistiť od hrdze.
  • Krytie pružín: moderné bezpečné trampolíny majú pružiny mimo sietí doskočnej plochy, aj tak treba ale mať krytie v perfektnom stave. Deti po vonkajšom prstenci rady lezú a noha chytená medzi pružinami volá o cestu na úrazovú pohotovosť. Ak sú pružiny vo vnútri sietí, kontrolujte krytie pokojne každý týždeň!
  • Doskočná plocha: ak nájdete akékoľvek poškodenie, vymeňte ju za inú, inak hrozí úraz. Je to už väčšia investícia, ale než poškodenú plochu, tak radšej trampolínu nepoužívať vôbec. Riziko poškodenia znížite, pokiaľ na ňu budete chodiť len bosky.
  • Ochranné siete a ich upevnenie: budeme sa opakovať, ale nutnosť výmeny pri akomkoľvek poškodení, pretože pri dopade do siete by hrozilo jej zosunutie alebo pretrhnutie. Deti inštruujte, že skákať pri hre na trampolíne do sietí je nebezpečná zábava, ktorá siete navyše ničí.
  • Príslušenstvo: ľahko sa poškodia aj penové rukávy na tyče, ktoré pôsobia protišmykovo, vplyvom teplôt a dažďa materiál práchnivie. To isté platí pre stupienky rebríka atp.

Pokiaľ trampolínu ešte len vyberáte, vyberajte u takého predajcu, ktorý všetky tieto náhradné diely predáva. Som majiteľkou veľkej trampolíny, a aj keď bola prvá investícia veľká, v priebehu rokov nám možnosť dokúpiť náhradné diely ušetrila už veľa peňazí :-).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *