Čo si zbaliť do kúpeľov?

Nanukové rezy alebo super retro 60. rokov
3.5.2023
Toustový chia chlieb
11.5.2023

Krásne a teplé počasie je definitívne tu a s ním začína aj najobľúbenejšia sezóna pre cesty do kúpeľov. Ak pôjdete prvýkrát, možno váhate, čo všetko si vziať so sebou. Poďte si s nami prejsť najčastejšie triky!

Všeobecne sa dá povedať, že balenie do kúpeľov je veľmi podobné tomu na dovolenku. Samozrejme vždy záleží, s čím do kúpeľov idete, do ktorých idete a aký je váš bežný životný štýl. Možno na Vás čakajú prechádzky po rovinke krásnym historickým centrom, alebo vás vo voľnom čase zlákajú skôr horské túry.

Je tu však zopár drobností, ktoré by vám nemali chýbať nikdy. Ktoré sú to?

  • Ako jedna z prvých sa ponúka rýchlovarná kanvica, aby si človek mohol pred spaním urobiť poriadny hrnček teplého čaju alebo si popoludní dopriať kávu a nemusieť ju denne platiť. Tu ale pozor, zistite si dopredu v domovom poriadku kúpeľného ubytovania, či je možné v izbe vlastnú rýchlovarku používať, väčšinou totiž nie. Na druhú stranu, mnoho kúpeľných domov ponúka zapožičanie ich kanvíc za drobný poplatok. Dôvod je čisto praktický: ide o schválené a pravidelne kontrolované zariadenia, tak, ako vyžadujú predpisy.
  • Pokiaľ máte nejaký naozaj obľúbený vankúš alebo ste dokonca zvyknutí spať na ortopedickom vankúši, vôbec neotáľajte a pribaľte si ho. Pobyt v kúpeľoch nie je víkend u známych ani týždenná dovolenka, ktorá sa dá nejako zvládnuť. Do kúpeľov sa jazdí najčastejšie na 3–4 týždne, takže potrebujete mať svoje pohodlie a nie sa budiť každé ráno rozlámaní kvôli zlému vankúšu. V najhoršom vám ho ale vždy môže niekto z rodiny dodatočne poslať. 
  • Chodíte radi na dlhé prechádzky? Nezabudnite na pohodlné topánky, možno aj nordic-walkingové palice. Radšej si posedíte v kaviarni? Nezabudnite na dostatok šiat a elegantné črievičky. Dopredu si nájdite, čo všetko je vo vašom kúpeľnom meste (a nielen v kúpeľných domoch) k dispozícii: niekde je kino, niekde kurzy jogy, najmä vo väčších kúpeľných mestách a najmä cez leto býva ponuka rôznorodá.
  • Túto vec síce nedáte do kufra, ale je dôležitá: zistite si, aké je na tom vaše ubytovanie s voľnou wi-fi, a ako je na tom jej reálny dosah na vašu izbu. Podľa toho sa dopredu zariaďte: možno budete chcieť mať na daný mesiac väčší objem dát, aby ste si mohli cez video volať s rodinou alebo sa napríklad pozerať na on-line televízne vysielanie.
Čo si zbaliť do kúpeľov2

Samonafukovací vankúšik

Praktickým pomocníkom na cesty, ktorý sa ľahko zmestí do kabelky, je samonafukovací vankúšik, ktorý nepohodlné tvrdé lavičky ako mávnutím kúzelného prútika premení na oveľa príjemnejšie miesto. Najmä, ak ste napr. po operácii bedra, viete, aké je pohodlné posedenie za všetkých okolností dôležité. Je to jednoduché a elegantné riešenie aj na lavičky mokré po daždi alebo nejako znečistené: vďaka samonafukovaciemu vankúšiku budete jednoducho behom okamihu za vodou.
  • Ak budete cestovať vlakom či autobusom a nie vlastným vozidlom, zvážte, či pre vás nebude lepšie veľkú batožinu poslať dopredu kuriérskou službou. Zaslanie s vyzdvihnutím u vás doma sa dá objednať za rozumnú cenu a ten stres s ťahaním ťažkého kufra do vlaku, nedajbože prestupovanie s ním, keď navyše zle chodíte, za to naozaj nestojí. 
    A nemajte obavy. Odoslanie objednajte na 2–3 pracovné dni pred tým, než máte termín nástupu, aby bez problémov stihol prísť. V kúpeľoch sú na to zvyknutí, kuriéri s kuframi, či už ich privážajú alebo odvážajú, si u nich podávajú dvere.
  • Pokiaľ budete kufor posielať, platí rovnaké pravidlo ako pri balení príručnej batožiny do lietadla: nevyhnutnosti na 1–2 dni majte vždy pri sebe, keby sa hlavná batožina niekde zdržala. Zubnú kefku, čistú spodnú bielizeň, náhradné tričko a lieky aspoň na tých pár dní zabaľte do batohu alebo malého kufríka. Kto je pripravený, nebýva prekvapený!
  • Než budete baliť, najskôr si všetko pripravte na kôpky, písať si zoznam vecí pokojne niekoľko týždňov dopredu nie je hanba – robím to tak bežne pred každou dovolenkou, mám jeden univerzálny zoznam, ktorý podľa potrieb upravujem. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *