Nanukové rezy alebo super retro 60. rokov

Kuchyňa plná kvetín
28.4.2023
Čo si zbaliť do kúpeľov?
5.5.2023

Niet pochýb o tom, že pečenie na plechu je ekonomické, pretože pečiete len krátku chvíľu. Okrem toho sú rezy najjednoduchšou pochúťkou zo všetkých.

Rezy zvládne každý. Vysoký korpus nemusíte deliť na jednotlivé poschodia, väčšinou nie je potrebné disponovať dekoráciami a cukrárskym vreckom. Všetko, čo potrebujete, je "len" skvelý recept.

Jeden recept mám - je to dobrota z konca 60. a začiatku 70. rokov. Volá sa nanukové rezy a vylovila som ho zo spomienok z detstva a z ručne napísanej knihy receptov mojej maminky. Aby získala tento recept, musela dať dva svoje luxusné rodinné recepty na výmenu. I tak dlho čakala, či si to kolegyňa z práce rozmyslí. Chcela totiž byť jediná, ktorá sa objaví s rezmi na prahu kancelárie.

Nanukové rezy sú takto nazvané preto, lebo krém, ktorý tvorí ich náplň, silne pripomínal chuť nanukov tej doby. Z týchto dôvodov boli plátky narezané na obdĺžniky, aby sa podobali nanukom. Zahŕňajú tiež piškótový korpus z vlašských orechov a veľa čokolády na vrchu. A to je všetko. Žiadne ozdôbky a výmysly. Rezy vyzerajú celkom obyčajne, takže môžete využiť svoje nápady ako ich dokončiť. Ale naozaj im nič nechýba. Teda okrem správneho chladenia, povedala by som až podchladenia. Rezy podávajte iba keď ich vyberiete z chladničky.

Tento bod je dôležitý. Nielenže plnka s vanilkou a maslom potom viac pripomína nanuk, ale koncom 60. rokov mala chladnička magický zvuk. Nie každá domácnosť ju vlastnila. Takže podávaním nanukových rezov žena v domácnosti nenápadne poukázala na to, že má chladničku. V dnešnej dobe by mohla poukázať na to, že do náplne použila celú kocku masla, a to tiež niečo znamená!

Ale dosť o čase, keď vrece mletej kávy znamenalo veľký úplatok, nosili sa dederonové košele, lodičky s kačičkou (to je špecifický podpätok, prosím) a široké látkové čelenky vo vlasoch. Práve teraz môžete vyskúšať rýchle rezy na plechu, ktoré oslnia aj po uplynutých šesťdesiatych rokoch. A ako :o)

Príprava: 1 hodina + pečenie a chladenie * Získate: 14 - 16 ks rezov / plech na pečenie 25 × 36 cm

Korpus

  • 5 vajec, bielky a žĺtky zvlášť
  • štipka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 7 lyžíc silnej zrnkovej kávy / instantná  
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 100 g vlašských orechov / lieskových, jemne mletých

Nanukový krém

  • 250 ml smotany, 12%
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 polievkové lyžice hrubej múky
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 250 g masla, zmäknutého
  • 2 lyžičky vanilkovej pasty
  • 3 lyžičky tmavého rumu

Čokoládová poleva

  • 150 g horkej čokolády
  • maslo na zriedenie, asi 50 - 60 g

1. Bielky dajte do misky, pridajte štipku soli a vyšľahajte tuhý sneh. Odložte bokom.

2. Vložte vaječné žĺtky do misy robota, pridajte cukor a rozšľahajte na stredných otáčkach. Keď sa hmota spojí a začne hustnúť, pridajte horúcu kávu, lyžicu po lyžici. Šľahajte vyššou rýchlosťou, kým sa nevytvorí nadýchaná pena, ktorá zväčší jej objem až do polovice misky.

3. Potom pomaly prisypte múku zmiešanú s 1 lyžičkou prášku do pečiva. Krátko zašľahajte.

4. Ručne stierkou primiešajte jemne mleté orechy a nakoniec sneh z 5 bielkov.

5. Nadľahčené cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 18 minút, pokiaľ cesto odskočí od okrajov. Nechajte vychladnúť.

6. Nanukový krém - Smotanu dajte do kastróla, pridajte cukor, múku a škrob, a za stáleho miešania zvolna uvarte mliečnu kašu. Vznikne stredne hustá vláčna a hladká kaša, ktorú nechajte vychladnúť. Keď je kaša chladná, vyšľahajte maslo s vanilkou a rumom kým sa nezosvetlí, a potom po lyžičkách zašľahajte kašu. Vytvorte hladký krém.

7. Krém rozotrite na korpus a nechajte aspoň 1 hodinu vychladiť. Potom rozpustite čokoládu a maslo vo vodnom kúpeli do požadovanej hustoty a polevu nalejte na krém. Vrstvu rozotrite a opäť nechajte stuhnúť. Rezy nakrájajte ostrým nožom a podávajte vychladené.

Základom rezov je orechová piškóta. Okrem vlašských orechov môžete použiť tiež lieskové oriešky. Tajnou prísadou je pár lyžíc silnej horúcej kávy. S ňou našľaháte vaječný základ až do neba. Ak nie ste zvyknutí na zrnkovú kávu, použite instantnú.

TIP: Pretože tento recept určite ostane vo vašich rodinných záznamoch, zaobstarajte si hneď teraz pekný notes, do ktorého zaznamenávajte všetky dobroty, ktoré vaša rodina nadovšetko miluje. Raz ho po vás zdedia vaše dcéry a budú ho opatrovať ako poklad, hoci bude pokvapkaný od čokolády a premastený od masla.

KNIŽKA NA RECEPTY S PEROM

Pevný, ale dobre roztierateľný krém bohato natrite na pečený orechový korpus a zarovnajte ho do roviny. Potom vložte celý plech do chladničky vychladnúť a až potom nalejte na studený povrch horúcu čokoládu...

...čokoládu rozotrite cukrárskym nožom z nehrdzavejúcej ocele alebo vytvorte vlnky na povrchu silikónovou mašľovačkou. Rezy nakrájajte ostrým nožom poriadne vychladené. Nôž po každom použití vyčistite.

Tu je ešte trochu dôležitého vybavenia, bez ktorého sa pri pečení nezaobídem:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *