Aranžmán pre mesiac máj: Závesný kvetináč

Pečené bravčové na mede
17.5.2023
Tri sirupy do kávy
24.5.2023

Vypestované rastlinky si náležite vážime. Doma pre ne hľadáme najvhodnejšie miesto, aby sa im dobre darilo a robili nám dlho radosť.

Závesné kvetináče sa tešia veľkej obľube. Majú tvar prútených košíkov, zdobia ich macramé a zaobstarať si môžete dokonca aj dizajnový kúsok visiaci hlavou dole. Zatiaľ čo na parapete sa niektoré kvety medzi ostatnými stratia, ak ich zavesíte do priestoru, ich krásu, nehu alebo dramatickosť neprehliadnete. Na terasách a na balkónoch navyše šetria miesto, pretože toho nie je nikdy dosť, a v záhradkách pekne domácky zdobia vstupné priestory do domu alebo skrášlia pergolu. Možností, ako sa potešiť kvetmi aj na menej obvyklých miestach je skutočne dosť. 

Ak chcete takto pestovať viac rastlín, potom sa starostlivo venujte výberu kvetináčov, ktoré štýlovo padnú do vášho priestoru. Pokiaľ si však chcete zavesiť kvetináč len z okamžitej inšpirácie, nie je nič ľahšie, než vziať do ruky pár metrov špagátu a zmotať si jednoduchú sieť, ktorá zdvihne vašu rastlinu do výšky, kam potrebujete. Napríklad tieto vonné klinčeky som si tak pár týždňov užila vo svojej domácej džungli, než putovali do záhradky. Ich vôňu som si v prúdiacom vzduchu otvoreného okna nemohla nechať ujsť.

AKO VYTVORIŤ ZÁKLAD PRE ZÁVESNÚ SIEŤ

Pre finále fotografovania som zvolila sklenený obal na kvetináč, a to preto, aby ste aj vo foto postupe videli, aké je všetko jednoduché. V skutočnosti je však lepšie ponechať rastlinu v kvetináči s odtokovým otvorom a až na dekoračný obal vytvoriť sieťku. V skle môžete kvetinu krátkodobo ponechať, ale dajte si záležať na správnom zalievaní, pretože je možné zeminu ľahko premokriť. 

Sieťku tvorí 6 prameňov hrubšieho povrázku alebo pletenej šnúry, ktoré sú zaistené niekoľkými dvojitými uzlami (pre názornosť som zvolila rôzne farby). Pracovala som s kvetináčom s priemerom 12 cm a výškou 10 cm. Na upletenie sieťky si pripravte:

  • 6 kúskov smotanovej šnúry dlhej 140 cm (finálne foto)
  • tavnú pištoľ
  • ostré nožnice
  • háčik na zavesenie

K predchádzajúcemu obr. - Pramene zarovnajte vedľa seba a uprostred veľmi pevne zviažte. Konce previazania zastrihnite, aby sa vám neplietli, neskôr ich zaistíte pomocou lepidla v tavnej pištoli. Potom si vytvorte 3 dvojice a pravidelne ich rozhoďte do strán. Vo vzdialenosti 2 cm od dna kvetináča vytvorte na každej dvojici dvojitý uzol. Jeho prepletenie vidíte na detaile vľavo, kde uzol nie je dotiahnutý. Využila som farebné šnúry, aby bolo viazanie dobre vidieť. 

EŠTE RÔZNE VIAZANIE 

Potom vytvorte v odstupe asi 5 cm, alebo podľa výšky kvetináča, druhý rad uzlov a to tak, že rozdelíte dvojice prameňov a zviažete ich so susednými. Vznikne kvet so 6 lístkami. Uzly zarovnajte a zatiahnite. Môžete pokračovať cikcak ešte jedným viazaním, ale nechala som šnúry voľné, pretože som pracovala s nízkym kvetináčom.

DOKONČENIE NA VRCHOLE

Obr. 1 - Teraz kvetináč navlečte do hotovej sieťky, a vyrovnajte viazacie šnúry tak, aby boli rovnomerne dlhé. To bude bod, kde ich pevne zviažete k sebe povrázkom. Je lepšie, keď vám pramene niekto podrží a môžete si skontrolovať, či kvetináč nevisí nakrivo. 

Obr. 2 - Previazanie prameňov obtočte kúskom šnúry, a to tak, že odstrihnete dlhší kus šnúry, v polovici ju prevlečte pod spojom, takže tu nezostane ďalší koniec, a oboma časťami šnúry omotajte kúsok smerom nahor. Zostávajúce konce tejto viazacej šnúry pridajte ku koncovému strapcu. V odstupe asi 4 cm strapec pevne previažte. Vytvoríte tak veľké oko na zavesenie. Pramene strapca zostrihnite do roviny. Osaďte kvetináč a rastlinu zaveste.

Sieťky na kvetináče si môžete kúpiť, ale stojí zato kvetináč si spracovať. Pokiaľ vládnete umením techniky macramé, potom môžete plochu obdariť niekoľkými druhmi dekoratívnych uzlov, ktoré obal spevnia a vytvoria elegantnú krajkovú dekoráciu. Ale aj ten najjednoduchší spôsob, ktorý zvládnete za pol hodiny, splní vaše prianie – zavesiť si kvety do výšky svojho pohľadu a radovať sa z ich krásy.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *