Tri sirupy do kávy

Aranžmán pre mesiac máj: Závesný kvetináč
20.5.2023
Májové kvetinové radosti – váza a svietnik v jednom
26.5.2023

Ak sladíte kávu, potom ochutnajte sirupy patriace len k inej forme bežného cukru. Prečo ich nevyskúšať? Navyše si môžete dopriať jednu z príchutí, ktoré nadovšetko milujete.

Podnetom k výrobe sirupov bol nákup pre kamarátov, ktorí radi sladia. Sirupy do kávy sa predávajú, ako som zistila, v celkom širokej ponuke, a s toľkými príchuťami, že ma to zaujalo. Ceny nie sú práve nízke, a doma sa dá všeličo vyrobiť, že? Či vám sirup do kávy zachutí, zistíte aj vo vybranej kaviarni, kde podobné dobroty pripravujú. Vyskúšala som, aj keď kávu nikdy nesladím. Musela som vedieť, o čo prichádzam :o)

Možno si dávate do kávy med, a to je len krôčik k týmto kulinárskym novinkám. Tiež má svoju charakteristickú chuť, takže si ľahko predstavíte, ako dopadne káva s čokoládou, kokosom, karamelom alebo so škoricou. Začnite tým, čo vám bude na sto percent chutiť. Sirup vyrobíte za 20 minút, teda takmer na počkanie. Na rozdiel od kupovaného sortimentu bude úplne bez konzervantov a s určitosťou lacnejší.

K príjemnému jarnému stolovaniu nájdete na našom e-shope nielen množstvo pôvabných hrnčekov na kávu (mnohé z nich v darčekovom balení), ale aj nové modely rýchlovarných kanvíc. Pozrite sa!

Príprava: 20 - 30 minút 

PERNÍČKOVÝ (hnedý)

na 150 ml si pripravte:

  • 2/3 šálky vody
  • 1 šálka trstinového cukru
  • 1 lyžičku perníkového korenia, najlepšie domáceho
  • ¼ lyžičky kardamómu, pokiaľ ho vaše korenie neobsahuje

Do kastrólika nalejte vodu, pridajte cukor, perníkové korenie, prípadne kardamóm. Zmes mierne zahrievajte a dôkladne miešajte, aby sa dokonale rozpustil cukor aj korenie. Akonáhle sa sirup začne variť, nechajte ho krátko prejsť varom, plameň stiahnite a nechajte ešte 3 minúty prebublávať. Vychladnutý sirup nalejte do starostlivo vymytej fľaše a uschovajte v chlade chladničky.

POZN.: Využitím perníkového korenia dáte sirupu ešte zaujímavejšiu chuť, než keby ste použili samotnú škoricu. Škoricový sirup si však môžete zvariť rovnakým spôsobom.

KOKOSOVÝ (žltý)

na 100 ml si pripravte:

  • 30 g kokosu, jemne opraženého
  • 2/3 šálky vody
  • 105 g krupicového cukru

Kokos nasucho opražte na panvici, ale len do okamihu, keď sa rozvonia a začne sa sfarbovať do žlta. Ihneď ho potom presuňte do kastrólika s vodou, pridajte cukor, a za stáleho miešania zmes zahrejte. Cukor sa musí dokonale rozpustiť. Varte miernym varom po dobu 5 minút a zmes nechajte vychladnúť. Vlažný sirup preceďte cez sitko, kokos dôkladne vytlačte a použite ho do jogurtu a pod. Sirup uzavrite do fľaštičky a uložte v chladničke.

POZN.: Z kokosu sa uvoľní tuk, ktorý po vychladnutí urobí na povrchu sirupu zátku. Nie je to na škodu, aj do kávy sa dáva kokosové mlieko alebo tučná smotana.

ČERNICOVÝ (tmavočervený) - vhodný do ľadovej kávy

na 200 ml si pripravte:

  • 170 g mrazených černíc
  • 1/3 šálky vody
  • 1/3 šálky krupicového cukru

Černice nechajte trochu zmäknúť a potom ich s vodou rozmixujte. Akonáhle vznikne hladká kaša, preceďte šťavu do misky a zbavte ju tak všetkých hrubých častí. Presuňte ju do kastrólika, pridajte cukor a všetko mierne zahrievajte, až bude cukor dokonale rozpustený. Zmiernite plameň a sirup nechajte ešte 3 minúty prebublávať. Po vychladnutí nalejte sirup do fľaštičky, pevne uzavrite a uložte v chlade.

POZN.: Ovocné sirupy je možné pripraviť z ďalších druhov šťavnatého ovocia. Sirup je ideálny na ochutenie ľadovej kávy.

Tu sú hlavní aktéri sirupového súboja. Sú to úplne bežné suroviny, ktoré máte doma. Príprava sirupu je naozaj rýchla, takže si vytvárajte malé množstvá a predovšetkým ochutnávajte nové a nové kombinácie. Perníkové korenie, ktoré som použila, si pripravujem sama.

TIP: Ešte chcem upozorniť na nové dózy LOFT v bielom a čiernom prevedení.  Túto novinku nájdete na e-shope v niekoľkých modifikáciách, takže si nimi môžete vybaviť šuplíky aj police. Perfektne uskladnené (a pre lietavý hmyz nedostupné) potraviny, sú v kuchyni zárukou varenia a pečenia bez plytvania.

Tak, čo tu máme – vľavo už hotový sirup kokosový, z kvalitného kokosu je to vôňa príjemná; potom v pozadí sirup perníčkový (zloženie korenia môžete zameniť za obyčajnú škoricu) a vpravo sa rodí sirup z černíc. Šťavnatý kokos presladený cukrom rozhodne nevyhadzujte. Spotrebujte ho iným spôsobom, napríklad si ho pridajte na ovsenú kašu alebo do cesta, ak pečiete zároveň.

Dobrá káva, to je srdcová záležitosť. A všetko, čo sa okolo nej točí, je veľmi príjemné. Jej vôňa, hrkanie sypajúcich sa zrniek, horúca kanvica či nahriata šálka, to všetko je pre kávomila sympatické a neodolateľné. Asi to poznáte z vlastnej skúsenosti, takže tiež viete, že káva je vhodnou témou motivujúcou výber mnohých darčekov. Ak pridáte napríklad k novým hrnčekom sirup zo svojej domácej kuchyne, potešíte darčekom od srdca... 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *