Májové kvetinové radosti – váza a svietnik v jednom

Tri sirupy do kávy
24.5.2023
Hviezdny koláč s mozzarellou + video
2.6.2023

Tvorenie – čo dom dá, je sympatickou činnosťou. Vezmite do ruky veci, ktoré momentálne zaháľajú a vtlačte im nápad, ktorý sa vám rodí v hlave.

Rozhliadnite sa napríklad v kuchyni; tu je nepreberné množstvo predmetov, ktoré čakajú na svoju príležitosť. Miska z varného skla mi obvykle slúži na výrobu bielkového snehu. Má pekný tvar, a aj keď neprekypuje krehkosťou, ktorú by som čakala od letného svietnika, bude sa hodiť.

Májové vychádzky so sebou nesú množstvo romantiky. Určite sa cestou tiež zohýbate pre rozkvitnutý rumanček, klinčeky, hlavičky ďateliny, neodoláte nevädzám alebo prvým nezrelým kláskom obilia. To všetko vám doma vykúzli prekrásnu atmosféru. Nastrkajte svoje drobné a nežné úlovky do misky s vodou. Môžete ju celé leto obmieňať a večer si na tú krehkú krásu posvietiť. Ak vložíte dovnútra sklenený svietnik, ktorý nad hladinu vynesie sviečku, s radosťou si pri romantickom stole posedíte. 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ PRE VÝROBU VÁZY SO SVIETNIKOM

Naozaj využite systém - čo dom dá. Pripravte si stredne veľkú kuchynskú, alebo dekoračnú misku + sklenený svietnik na jednu sviečku. Je dôležité, aby miska mala rovný stred a svietnik na mieste bezpečne stál. Svietnik (Bolsius), ktorý som použila stál pár centov a podobný kúpite napr. v OBI, Ikea alebo Teta drogérii. Celkovo si pripravte:

  • sklenenú misku s priemerom cca 17 cm a výškou 9 cm
  • sklenený svietnik na štíhlu kónickú sviečku vysoký 6 cm
  • ľubovoľné drobné kvety alebo poľné a lúčne kvety, bylinky
  • bielu sviečku vysokú 23 cm
  • biele dekoračné kamienky
  • záhradnícke nožnice
  • vodu

AK MÁTE KÚSOK GYPSOPHILY, VYUŽIJTE JU

Ružová alebo biela gypsophila, nevestin závoj, je krásna rastlina, ktorá vám napríklad možno kvitne v záhradke, alebo vám zostala z inej kytice. Aj keď kvietky odkvitnú, bude vyzerať stále krásne, napriek tomu, že vo váze zaschne. Jej krehké vetvičky vytvoria opornú sieť pre ďalšie rastliny, ktoré potom môžete dobre naaranžovať smerom nahor.

Najprv vložte do misky sklenený svietnik a obklopte ho hŕstkou kamienkov, zaisťujúci ho na mieste. Okrem toho je možné medzi kamienkami zapichnúť pevnejšie stvoly rastlín a aranžovať ich. Potom misku naplňte vodou tak, aby svietnik aspoň 2 cm vyčnieval nad hladinu. Upevnite doň sviečku a rastliny rozmiestnite okolo. Môžu vytvoriť kruhový celok, ale tiež využite stvoly trávy a väčšie kvety nechajte napríklad plávať po hladine. Tu už zapracuje vaša fantázia. 

SVIETNIK POD HLADINOU TAKMER ZMIZNE,

ale pri dopade ranného svetla vykúzli pekné záblesky medzi roztancovanými stvolmi. Rastliny môžete ľubovoľne zamieňať, akonáhle niektoré odkvitnú, prineste si iné. Ak vám zostanú nastrihané bylinky po varení, dajte ich tam tiež. Do aranžmánu mi tak vkĺzli aj vetvičky voňavej medovky.

Pohrajte sa s pekným nápadom, a až vás omrzí, dekoráciu opäť rozoberte. Nie je nič jednoduchšie, než vymyslieť ďalší aranžmán...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *