Hviezdny koláč s mozzarellou + video

Májové kvetinové radosti – váza a svietnik v jednom
26.5.2023
Ako dosiahnuť minimalizmu?
4.6.2023

Existuje celý rad ciest na slané koláče. Pokiaľ vám nestačí, že sú chutné, a chcete sa ešte k tomu vytiahnuť nejakým menej obvyklým servírovaním, potom vyskúšajte slaný koláč v tvare hviezdy.

Cesto na tento koláč pripravíte za 10 minút. Je dokonale tvárne a vláčne, a tak vás priamo vyzve k nejakým variáciám. Bežne cesto vyváľam, vložím do formy a pokryjem ingredienciami; rovnako, ako keď pripravujete pizzu. Pri hviezde nie je nič moc navyše. Zase je to jedna placka, len s tým malým nápadom, ktorý spočíva v tom, že cesto uprostred rozrežete na osminky a jednotlivými cípmi prekryjete okolitú náplň. Jednoduché, rýchle – a s ľahko pikantnou príchuťou nesmierne dobré.

Na prípravu koláča využite klasickú keramickú formu, s ktorou ho môžete rovno servírovať na stôl. Základ cesta tvorí nátierkové maslo. Pridáte len múku a za chvíľku je dochrumkava vypečený koláč hotový. Dávka cesta vystačí na dva koláče. Ako je to jednoduché, uvidíte na videu, a ak potrebujete úplne novú formu, mrknite do galérie pod článkom. Môže byť zo silikónu, zo skla aj z keramiky.

 

KOLÁČ S MOZZARELLOU

Príprava:  30 minút * Získate: 2 koláče

Cesto

  • 250 g nátierkového masla bez príchuti
  • 200 g hladkej múky

Náplň

  • omáčka z paradajok (pozri nižšie)
  • chudá slanina
  • 2 ks mozzarelly
  • zelené olivy
  • feferónka
  • lístky bazalky
  • sušené oregano

1. V mise vypracujte cesto. Najprv vareškou, po premiešaní ho rukou spracujte do gule a nechajte 10 minút odpočinúť.

2. Cesto rozdeľte na 2 časti, vystačí na dva koláče. Časť cesta rozvaľkajte do kruhu a pomocou valčeka preneste do maslom vymastenej formy. Zarovnajte okraje.

3. Pomocou obrátenej misky alebo tanierika si vytvorte uprostred koláča jemný kruhový otlak. Jeho polomer by mal zodpovedať zhruba polovici vzdialenosti od stredu formy. Túto vyznačenú plochu rozdeľte na osminky.

4. Okolo stredu naneste na cesto paradajkovú omáčku. Povrch položte slaninou, plátkami mozzarelly, pridajte hrsť nakrájaných olív a niekoľko krúžkov feferónky. Náplň by mala dosahovať asi centimeter pod okraj cesta. Teraz zdvihnite jednotlivé cípy a prehnite ich cez náplň, pričom k špičke cípu zľahka pritlačte okraj cesta.

5. Koláč posypte oreganom a dajte piecť na 15-20 minút na spodný rošt do rúry vyhriatej na 200 °C.

Koláč môžete podávať s jogurtovým dipom s trochou kyslej smotany, cesnaku a byliniek.

Náplň do koláča si samozrejme môžete zvoliť podľa svojich chutí. Keby ste potrebovali ďalšiu rýchlu inšpiráciu, prineste si ponukový jedálniček z niektorej pizzérie, ktorá pizzu rozváža. Pri jednotlivých druhoch býva presne popísaný zoznam ingrediencií. Základom všetkého je omáčka z paradajok - sugo pomodoro. Pripravujem si ju podľa tohto receptu od Emanuela Ridi. Jednorazovo si ju môžete pripraviť z plechovky celých paradajok, 1 strúčika cesnaku a niekoľkých lístkov bazalky. Omáčku dochuťte oreganom, soľou, čiernym korením a troškou olivového oleja.


 

Na pečenie si vyberte formy podľa svojej obľuby. Pekla som vo všetkých týchto formách, a s každou bola práca perfektná. Pri rozhodovaní, ktorú kúpiť, vezmite do úvahy napríklad to, že silikón je ľahučký a keramika či sklo zase vyzerajú výborne priamo na prestretom stole.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *