Ako dosiahnuť minimalizmu?

Hviezdny koláč s mozzarellou + video
2.6.2023
Nátierka z pečeného cesnaku
7.6.2023

Žiť minimalisticky vôbec neznamená, že máte žiť ako v kláštornej cele. Princíp spočíva v uvážených nákupoch a vážení si vecí.

Priznávam sa otvorene, že minimalizmus je pre mňa v mnohých oblastiach zatiaľ len ťažko dosiahnuteľná méta - ale len čo sa starých vecí týka. Podľa všetkých minimalistických zásad nákupu nových vecí sa mi ale darí už niekoľko rokov viac-menej úspešne riadiť.

To, čo potrebujete pre úspešnú cestu k minimalizmu, je totiž odvaha, odhodlanie a dostatok odpadkových vriec. Určite totiž dobre viete, že množstvo vecí je priam úmerné neporiadku. Kde nie sú veci, tam nie je neporiadok: v byte ani v hlave. Zo všetkého najhoršie sú potom veci, ktoré sa tzv. miklíkujú, prenášajú sa z miesta na miesto, kde v tej chvíli práve neprekážajú bez toho, aby mali svoje stále miesto.

A až nabudúce zase budete niečo nakupovať, vizualizujte si presne, na čo to budete potrebovať a kam to upracete. Pokiaľ to neviete jasne, nákup radšej ešte idú zvážte.

  • Zbavte sa starého oblečenia. 15 rokov staré šaty, ktoré roky neuzreli svetlo sveta, nepatria do skrine, ale do kontajnera na textil. Ja viem, že by sa ešte niekedy mohli hodiť, ale verte, že na 99,9 % nebudú. Ani vyťahané ponožky a nohavičky sa už hodiť nebudú. Ani jedny. Ja takú veľkú skriňovú čistku robím zhruba raz za dva roky, a čo som viac ako rok nemala na sebe, musí nekompromisne preč, obvykle do miestneho charitného obchodu. Zľutovanie mám len nad množstvom vecí, ktoré sa v skriňovej polici zmestia do jedného komínu, a s večernými šatami.
  • Pokazené zipsy, podreté kolená či rozbehnutý šev sa dajú opraviť. Pokiaľ ale niekde máte kôpku oblečenia na opravu, ktorá tam leží rok, potom už tieto veci opäť patria do smetiaka na textil.
  • Platí to aj pre topánky. Vyšmatlané tenisky do botníka nepatria.
  • Oblečenie kupujte len nadčasové, ja si nejakým módnym výstrelkom robím radosť skôr výnimočne a o to je potom ale väčšia!
  • Pre inšpiráciu si prečítajte knižky od Márie Kondo. Dosiahnuť takýto poriadok a organizácia ako ona je pre mnohých z nás nereálne, ale možno u nej objavíte pár nápadov, ktoré vám pomôžu.
Ako dosiahnuť minimalizmu2

Strčte to do vreca

Aj sezónne oblečenie alebo prikrývky potrebujú svoje miesto, aby nikde nerobili len planý neporiadok. Perfektne na to poslúžia vákuové vrecia, ktoré vysatím vzduchu objem zmenšia až o 75 %. Nepleťte si ale ukladanie sezónnych vecí s odkladaním problému zvaného "veci" na neskôr. Zo zavákuovaného vreca už ich totiž nikdy nevyberiete, aj keby ste si na ne spomenuli.
  • Otvorte jeden po druhom šuplíky v kuchyni a neľútostne redukujte. Naozaj potrebujete 10 rôznych varečiek a 4 veľkosti naberačiek?
  • Zamyslite sa nad tým, koľko a ako veľkých hrncov a panvíc reálne potrebujete. Staré hrnce po babičke sú síce skvelé, ale pokiaľ majú na troch miestach obitý smalt, poslúžia už skôr ako ozdobný črepník.
  • Večný boj u nás doma: hrnčeky. Stále máme veľa hrnčekov, aj keď som ich v zime škatuľu odniesla do charity. Tu prijímam vaše tipy, ako vyradiť hrnčeky, keď sú všetky tak krásne!
  • Pozrite sa do špajzy a vypracte 20 rokov staré marmelády a kompóty. Apokalypsa sa nechystá. Aj keď... Tu by som tiež potrebovala trochu pomôcť :-).
Ako dosiahnuť minimalizmu3

Trieďte a popisujte

Myslieť si, že si stúpnete ku skrini a bez zľutovania polovicu vecí vysťahujete, je naivné. V takej chvíli sa venujte aspoň základnému pretriedeniu a krabice si detailne popíšte. Keď už na vás ale vypratávacia nálada príde, využite to do poslednej kvapky. A aby to bola úspešná akcia, musíte všetky vypratané veci rovno aj odviezť. Akonáhle krabica zostane v predsieni, veci si najskôr začnete postupne nosiť späť.
  • Pamätajte si, že každá zbytočná vec, ktorá opustí váš príbytok, je skvelým krokom dopredu. Nebuďte na seba prehnane nároční, inak to čoskoro zase vzdáte.
  • Ako prvé sa vám najskôr podarí zbaviť naozaj nepotrebných vecí (pretože aj keby ste ich potrebovali, tak ich aj tak práve nenájdete alebo sa vám ich ani nebude chcieť hľadať). Skvelé! Až postupom času, a môže to trvať pokojne niekoľko mesiacov alebo aj rokov, si natrénujete nelipnúť na veciach a brať ich jednoducho len ako veci.
  • Prejdite si knižnicu a knižky, ktoré nestoja za ešte jedno prečítanie, odneste do knižnice či antikvariátu. Funkčné, ale nepotrebné veci môžete skúsiť predať alebo vo swapovacích skupinách na Facebooku vymeniť za niečo, čo by sa vám hodilo. Na to je ideálne leto, kedy má veľa ľudí prebytky zo záhrady, a jeseň, keď ľudia zháňajú darčeky (a darovať použitú vec už dnes vôbec nie je pasé). 
  • Až príliš dosť možno máte aj ovocných čajov, šampónov, posteľnej bielizne alebo uterákov a jednoducho je vám ľúto ich vyhodiť. Vyhadzovať funkčné veci je totiž naozaj nezmysel a plytvanie. Zavolajte do miestneho domova pre seniorov, tam sa obliečky a kozmetika väčšinou dosť hodia. Veci po odrastených deťoch berú všetkými desiatimi v tzv. skladoch pre pestúnov alebo azylových domoch. 
  • Uvidíte, že v upratanom byte bez zbytočných vecí sa vám bude lepšie udržovať aj čistá hlava. A navyše: veci, ktoré ste možno celé roky skladovali, pretože by sa mohli hodiť, konečne naozaj nájdu svoj zmysel a budú slúžiť
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *