Nátierka z pečeného cesnaku

Ako dosiahnuť minimalizmu?
4.6.2023
Misky na odkladanie šperkov
9.6.2023

Že je cesnak zdravý, o tom niet pochýb. Aj keď si pečením nezachová svoju všetku silu, fantasticky si na ňom pochutnáte.

„Kto nemá cesnak pod posteľou, býva často chorý” – tak hovorí príslovie a mnohé napovedá. Cesnak má pre svoju nezameniteľnú chuť významné miesto v našej i svetovej kuchyni, a blahodárne účinky na ľudský organizmus mu priznáva aj súčasná veda.

Pokiaľ konzumujete cesnak pravidelne, nevadí, že jeho účinky občas zmenšíte varením alebo pečením. Je fakt, že všetky zdraviu prospešné látky získate keď ho zjete čerstvý, prípadne sušený, mletý na prášok či granulovaný. Nasledujúci recept vám však ponúkne úpravu, pri ktorej vás prekvapí chuťová premena cesnaku po tom, čo ho upečiete v rúre.

obrazok 2

C - AKO CESNAK

táto prastará kultúrna rastlina je v službách človeka už viac ako 6000 rokov; patrí medzi zeleninu, ale bola zároveň korením aj liečivou bylinou

CESNAK KUCHYNSKÝ

Ako ho využiť na maximum - pokiaľ chcete využiť všetky živiny v cesnaku obsiahnuté, pred tepelnou úpravou strúčiky prelisujte alebo nakrájajte nadrobno a ponechajte 10 minút v pokoji. Po tejto dobe sa v cesnaku zaktivuje alicín - účinná látka, ktorá má silné antibakteriálne účinky. Okrem toho cesnak obsahuje ajoén - látku zabraňujúcu tvorbu krvných zrazenín a čiastočne pôsobiacu ako antimykotikum. V dobe covidovej dopadajú tieto poznatky na veľmi úrodnú pôdu. Látky - ako cholín, saponín a ďalšie, pôsobia zvlášť silne na kvasinky, baktérie i vírusy.

Daň, ktorú platíme za konzumáciu cesnaku, je jeho zápach . Sírne zlúčeniny sa nám vstrebávajú do krvi a do pľúc, odkiaľ ich vydychujeme do okolia. Nič príjemného, ​​lepšie zostať niekde v ústraní. Ak musíte naďalej medzi ľudí, skúste rozžuť kúsok petržlenovej vňate. Aspoň trochu si osviežite dych.

Príprava: 20 minút + pečenie * Získate: nátierku pre 4 osoby

  • 2 veľké hlavičky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 300 g prírodného termizovaného syra - Palouček, Lučina a pod.
  • 2 plné lyžice kyslej smotany, 16-18%
  • 2 štipky nastrúhanej citrónovej kôry z bio citróna
  • 2 hrsti lístkov čerstvej bazalky
  • soľ, čerstvo mleté ​​korenie
  • na podávanie - opečený party chlieb

1. Rúru zapnite na 200 °C.

2. Z očistených hlavičiek cesnaku zhora odrežte asi 1 cm. Položte ich na obdĺžnik alobalu, pokvapkajte olivovým olejom tak, aby sa dostal medzi strúčiky, dobre zabaľte a uložte do malej zapekacej formy. Pečte v rúre asi 40 minút (podľa veľkosti hlavičiek).

3. Potom alobal rozbaľte a cesnak dajte na 5 minút pod gril. Výsledkom sú strúčiky, ktoré sú vo vnútri takmer tekuté. Nechajte ich trochu vychladnúť a okrúhlym príborovým nožom ich vydlabte von.

4. Do misky vložte všetok syr, pridajte kyslú smotanu, citrón a 2 veľké hrsti bazalkových lístkov. Pridajte vychladnutý cesnak, dochuťte soľou a korením a ponorným mixérom rozmixujte dohladka.

Nátierku podávajte s nasucho opečenými krajčekmi party chleba.

Na prepečenie cesnaku budete potrebovať alobal. Hlavičky s odrezaným vrškom do neho zabaľte, ale najprv ich pokvapkajte kvalitným olivovým olejom. Už teraz sa môžete tešiť na výsledok. Cesnak, ktorý sa napríklad už, už chystá klíčiť, týmto spôsobom perfektne spotrebujete.

Upečené strúčiky cesnaku budú po vybratí z rúry takmer tekuté. Niekto pečie hlavičku cesnaku rozobranú a potom vychladnuté strúčiky prstami vytlačí von. Viac sa mi páči pečenie celých hlavičiek, čím sú väčšie, tým lepšie. Pečený cesnak je taký dobrý, že ho mnohí priamo natierajú na čerstvo upečený chlieb so soľou. Ak tak urobíte, počítajte s 1 hlavičkou na 1 stravníka. Je to úžasné predjedlo.

Po rozmixovaní so syrom, smotanou a bylinkami vznikne elegantná nátierka, ktorá rozhodne nie je len pánskou záležitosťou. Servírujem ju najčastejšie s opečeným párty chlebom. Ďalším skvelým variantom, ktorý môžete vyskúšať, je výroba cesnakového masla - v tomto prípade vložte do mixéra veľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňate so štipkou lístkov tymianu, pridajte 150 g zmäknutého masla, soľ a ružové korenie a spoločne s pečeným cesnakom rozmixujte na hladkú pastu.

Najväčšie prekvapenie si schovávam nakoniec – cesnak sa pečením nerozvinie do nepríjemného oderu, ktorý zákonite očakávate. Naopak, nezávislí pozorovatelia u nás doma prirovnali jeho pečenú vôňu k orieškom! Túto lahôdku skrátka musíte vyskúšať :o) 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *