Misky na odkladanie šperkov

Nátierka z pečeného cesnaku
7.6.2023
Pikantná nátierka z cíceru
14.6.2023

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV III

Krásne olistené stromy nás už zase vtiahli do atmosféry plnej romantiky. Listy sú ešte mäkké a šťavnaté, ale už s nimi môžeme trochu tvoriť. Až do jesenných dní si budeme krásne vymýšľať...

Využiť plastické povrchy listov vás určite už napadlo. Najčastejšie vznikajú pôsobivé výtlačky na papier alebo na látku, kedy stačí pohrať sa s farbami a kompozíciou, pričom ostatné za vás vytvorí príroda. Je príjemné, že touto cestou vzniknú aj veci praktické, ktoré vám môžu dlho slúžiť. 

Ak patríte k neporiadnikom (hovorím predovšetkým o sebe) nechávajúcim po návrate z práce po byte potulovať drobnosti - ako sú prstienky a retiazky, vyhraďte im miesto, kde ich zakaždým nájdete. Riskovať, že vám bude ráno chýbať jedna náušnica, je nepríjemné. Nechajte tieto obľúbené maličkosti skĺznuť do drobných misiek vytvorených pomocou odtlačkov zaujímavých listov. Misky vzniknú pomocou samotvrdnúcej modelovacej hmoty, ktorú zakúpite vo farbe terakoty alebo bielej. Ak chcete, povrch misky natupujte farbami, ale biely surový povrch sa mi na tento účel páči viac. Stačí potom použiť matný lak v spreji a misky na kľúče, šperky či kancelárske drobnosti sú na svete.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

DOPRAJTE SI PRECHÁDZKU A OBJAVUJTE PLASTICKÉ LISTY

Listy vyberajte podľa kresby na rubovej strane. Čím hrubší list bude, tým lepšie. Pokiaľ nemá tvar, ktorý si pre misku predstavujete, nevadí. Upravíte si ho nožnicami. Práve tak som zostrihla aj veľký list gaštanu. Okrem listov si pripravte:

  • samotvrdnúcu modelovaciu hmotu, bielu alebo terakotovú
  • kuchynský valček
  • hladkú pracovnú podložku / doštičku
  • nožnice a nôž
  • vlnkované riadielko
  • papier na pečenie
  • malé misky na tvarovanie
  • matný lak v spreji
  • gumové alebo filcové samolepiace podložky

Samotvrdnúcu hmotu som použila zn. Primo talianskej výroby. Mám s ňou dobré skúsenosti. Výrobky suším zvoľna iba na vzduchu, po vytvrdnutí sú ľahké a ich povrch sa neodiera. Napriek tomu odporúčam misky zafixovať matným lakom v spreji, pretože sa do nich nebude vsakovať prach.

VYTVORTE ODTLAČOK

1   Z hmoty asi tretinu odkrojte a odložte ju na podložku. Prikryte ju kúskom papiera na pečenie, aby ste si nezašpinili valček používaný v kuchyni, a oprite sa do neho. Hmota je tuhá, ale dá si povedať. Vyvaľkajte placku veľkú asi ako dlaň s prstami a v hrúbke 5 - 6 mm. Miska v tejto hrubosti nepraskne a dobre ju vytvarujete.

2   Teraz vezmite list a rubovou stranou ho položte na rozváľanú hmotu. Prikryte ho papierom na pečenie a valčekom ho silou vlačte do povrchu modelovacej hmoty, potom list odstráňte. Teraz treba vykrojiť finálny tvar misky. Môže sa stať, že pracujete s pekným listom, ale je príliš úzky. Pridajte teda do šírky nejaký ten centimeter a vykrojte tvar, ktorý zodpovedá vašim predstavám. Na vykrojenie listu používam radielko s vlnkovým okrajom. Vyzerá to dobre a vôbec nevadí, keď miska nebude mať žilkovaný reliéf až do krajov.

VYTVAROVANIE MISKY

3   Keď listy vykrojíte, získaný odtlačok bude treba vytvarovať tak, aby sa z neho stala malá miska. Na pomoc si vezmite rôzne kuchynské mištičky, ktoré máte, a skúšajte, do ktorej sa váš odtlačok zmestí. Jemne ho vlačte dovnútra, a pokiaľ sa okraj odtlačku niekde zvlní, využite vlnku na prirodzené dotvarovanie listu. Samotvrdnúca hmota nijako nelepí, ale pre istotu môžete list podložiť kúskom papiera na pečenie. Teraz nechajte hmotu vytvrdnúť.

4   Miska v tejto hrúbke bude tvrdnúť 2 dni. Potom ju vyberte a nechajte voľne na vzduchu ešte 24 hodín. Dokončite ju až 3. deň, kedy zistíte, že je hmota pevná a ľahká. Povrch prestriekajte slabou vrstvou matného laku.

5   Ak je treba, po zaschnutí vybavte spodnú stranu misky samolepiacimi podložkami. Stačí rozstrihať väčší tvar alebo použiť malé podložky, záleží na tom, čo máte. Pomocou týchto podložiek vyrovnáte prípadné nerovnosti dna misky, takže sa nebude kolísať a na stole bude stabilná aj po zaťažení šperkami.

PORIADOK BEZ HĽADANIA

Malé misky sú vítanými pomocníkmi pri udržiavaní poriadku. Nechajte si ich všade tam, kde sa potulujú vaše drobnosti, od kúpeľne po predsieň aj pracovný stôl. Buďte si istí, že svoje poklady zakaždým nájdete tam, kde ste ich odložili.

TIGRIE OKO, náramok so stromom života

Náramky s korálkami z polodrahokamov patria k vkusným doplnkom slušiacim letu a prázdninám, ktoré máme pred sebou. Podporné a liečivé účinky polodrahokamov sú po stáročia známe a majú pozitívny vplyv na naše telá i myseľ. Tigrie oko mierni stres, tíši depresie, podporuje činnosti pečene aj pohybového aparátu. V podobnom prevedení ponúkame aj zelený aventurín, fialový ametyst alebo sladko ružový ruženín.

Na našom e-shope nájdete aj náhrdelníky s kryštálmi aj trblietavú bižutériu Swarowski. Vyberte si, čo vám pristane najviac!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *