Hviezdny Glögg

Notesy pre kamarátky
12.2.2025
6 tipov ako si užiť raňajky
19.2.2025

Tento severský variant vareného vína vás poriadne zahreje. Hneď, ako som sa dozvedela, že cez víkend má teplomer poriadne klesnúť pod nulu, vyskočil mi na myseľ. Hoci ja ho varím o poznanie nevinnejšie, než sa pije vo Švédsku.

Tento tradičný nápoj obsahuje okrem červeného vína aj vodku. Dokonca niekedy v pomere 1:1. To som nikdy neokúsila, ale menšia porcia vodky je úplne dostačujúca. Od nášho vareného vína sa glögg líši tým, že má väčší šmrnc a pridáva sa do neho drobné sušené ovocie a mandle. Takže nakoniec si ešte lyžičkou vyberiete z dna pohárov nacucané dobroty. Musím povedať, že slabším náturám sa môže celkom pekne zatočiť hlava.

Nápoj sa podáva v hrubostenných pohároch, ktoré sú aj u nás dosť obľúbené. Je najvyšší čas ich vytiahnuť. Návraty zo zimnej krajiny do kuchyne prevoňanej vínom a korením, patria k nezabudnuteľným spomienkam po celý rok.

Vo Švédsku som nebola a tak predávam svoj variant nápoja, ktorý som vylepšila tenkými plátkami sladkých jabĺčok. Žiadnu zvláštnu úlohu tu nehrajú, ale servírovanie nápoja je krásne. Pomery alkoholu aj cukru nechávam na vás. Namiešajte si všetko tak, ako vám napovedia chute.

HVIEZDNÝ GLÖGG

Príprava: 10 + 20 minút

  • 3 dcl kvalitnej vodky
  • 2 cm strúhaného zázvoru
  • 3 ks škorice
  • klinček podľa chuti, aspoň 7 ks
  • ½ lyžičky drveného badiánu
  • 1 l suchého červeného vína (možno zmiešať ružové a červené víno)
  • 180–200 g krupicového cukru
  • ½ šálky mandlí, olúpaných a nasekaných
  • ½ šálky sušených brusníc alebo hrozienok
  • 1–2 malé červené jabĺčka
  • formička v tvare hviezdy

1. Vodku nalejte do pohára s viečkom a pridajte nastrúhaný zázvor (ak ho nemáte radi, vynechajte ho), škoricu, klinčeky a mletý badián. Pohár zaviečkujte a nechajte ho stáť v izbovej teplote do druhého dňa.

2. Asi po 20 hodinách tekutinu prelejte cez sitko do nerezového hrnca, pridajte červené víno, cukor a dobre ho rozpustite. Pridajte mandle, brusnice aj plátky jabĺčok a priveďte tekutinu do varu. Ohrievajte pomaly, aby sa cukor dokonale rozpustil a chute sa prepojili. Miešajte opatrne, aby sa jabĺčka nerozlámali. Akonáhle glögg vzkypí, servírujte ho do pohárov.

Jabĺčkové hviezdičky vytvorím tak, že si najskôr jablko nakrájam na plátky hrubé asi 2-3 mm a potom jadrovník vyrežem formičkou. Ale aj tieto hviezdičky nechám plávať v nápoji. Aby ich povrch tak nezhnedol, než všetko pripravím, dám si do mištičky trochu citrónovej šťavy a plátky jabĺk v nej vykúpem.

Nápoj je trochu kaloricky výdatný a pochopiteľne len pre dospelých. Ale na dovolenke na horách si nejaký ten hriech môžete dovoliť. Veď ho na druhý deň poriadne vyšportujete!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *