Tento krehký jabĺčkový koláč voňajúci po masle a mandliach, je skôr jedlom, než cukrovinkou a v čase dozrievania jabĺk príde celkom vhod.
Po koláčiku nezostane nikdy ani drobček, hoci drobiť dokáže celkom dosť. Pripravte si naň väčšie tanieriky a poriadny hrnček s čajom, aj tu a tam s kvapôčkou niečoho ostrejšieho.
Mrveničkové koláče milujem. Väčšinou sú nízke a robia sa na plechu. Tento ale má v sebe náplň z korenených dusených jabĺk, takže sa v rúre vyšplhá vysoko. Dobre mi naň poslúžila rozmerná otváracia tortová forma v ktorej koláč perfektne upečiete bez toho, aby sa prichytil. Pod cesto nie je potrebné dávať papier na pečenie.
Príprava: 50 minút * Získate: koláč do formy veľkej 34 × 24 cm
Náplň
Cesto
Mrvenička
1. Náplň- Nakrájané jablká dajte do kastrólika, pridajte trstinový cukor, lyžicu vody a 2 potlčené klinčeky. Dajte na malý plameň a 10 minút varte bez pokrievky, miešajte, až sa prevaria a trošku zmäknú. Kastrólik odstavte a pokiaľ jablká pustili šťavu, zlejte ju. Pridajte škoricu a muškát, premiešajte a nechajte vychladnúť.
2. Rúru zapnite na 165 °C, formu zostavte a vymažte maslom. Potom pripravte cesto- Maslo, soľ, cukor a vanilku vyšľahajte v šľahači do svetlej peny. Počkajte, kým niekoľkonásobne nadobudne objem. Potom pridajte vajcia, jedno po druhom, a každé krátko zašľahajte. Pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a cesto rýchlo spojte. Nakoniec ručne vmiešajte nastrúhané mandle.
3. Do hlbokého taniera oddeľte 2 vrchovaté lyžice cesta, prisypte múku a príborovým nožom, neskôr prstami vypracujte posýpku.
4. Základné cesto presuňte do formy, navrstvite naň jablká, pridajte hrozienka a navŕšte všetku posýpku. Povrch posypte lupienkami mandlí a lyžicou práškového cukru. Pečte vo vyhriatej rúre po dobu 50 - 60 minút, až povrch vyskočí a mandle zozlatnú.
POZN.: Ak vám rúra pečie viac, ochráňte povrch papierom na pečenie. Z koláča sa niekedy môže uvoľniť trocha šťavy, ale múdra forma s okrajom ju zachytí. Upečený koláč je nadýchaný a vysoký, takže kontrolujte špajdľou jeho upečenie.
Štruktúrované dno tortovej formy som nemusela zakrývať papierom na pečenie. Vďaka nerovnému povrchu sa k cestu lepšie dostáva horúci vzduch a rovnomerne prepečie spodok cesta. Šťavnaté hrozienka mám domáce, vyrobené v sušičke na ovocie. Na jeseň sa na ne určite zamerajte.
Hotový koláč nechajte chladnúť asi 10 minút vo forme, až potom ju roztvorte a presuňte ho na mriežku. Papier na pečenie, ktorým ste chránili povrch koláča, odoberte až pred podávaním, aby všetka vlhkosť zostala vo vnútri.
Mandľový koláč je krehký, na povrchu chrumkavý a samozrejme drobivý, takže si okolo narobíte paseku. Hnevať sa ale nebudete :o)