Jablčný mrveničkový koláč

Využite kuchynský priestor na maximum
4.8.2023
Kútik pre parádnicu
11.8.2023

Tento krehký jabĺčkový koláč voňajúci po masle a mandliach, je skôr jedlom, než cukrovinkou a v čase dozrievania jabĺk príde celkom vhod.

Po koláčiku nezostane nikdy ani drobček, hoci drobiť dokáže celkom dosť. Pripravte si naň väčšie tanieriky a poriadny hrnček s čajom, aj tu a tam s kvapôčkou niečoho ostrejšieho. 

Mrveničkové koláče milujem. Väčšinou sú nízke a robia sa na plechu. Tento ale má v sebe náplň z korenených dusených jabĺk, takže sa v rúre vyšplhá vysoko. Dobre mi naň poslúžila rozmerná otváracia tortová forma v ktorej koláč perfektne upečiete bez toho, aby sa prichytil. Pod cesto nie je potrebné dávať papier na pečenie.

Príprava: 50 minút *  Získate: koláč do formy veľkej 34 × 24 cm

Náplň

  • 600 g pevnejších jabĺk, na kocky (asi 5 jabĺk)
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica vody
  • 2 klinčeky
  • 1 lyžička škorice, jemne mletej
  • muškátový oriešok, nastrúhaný

Cesto

  • 250 g masla, zmäknutého
  • ½ lyžičky soli
  • 250 g trstinového cukru
  • 1 lyžička bourbonskej vanilky
  • 5 vajec L
  • 200 g hladkej múky, preosiatej
  • ½ prášku do pečiva, bio
  • 100 g mandlí, jemne mletých

Mrvenička

  • 2 veľmi vrchovaté lyžice hotového cesta
  • 170 g polohrubej múky
  • veľká hrsť hrozienok namočených v rume
  • 50 g mandľových plátkov na posypanie
  • 1 lyžica práškového cukru

1. Náplň- Nakrájané jablká dajte do kastrólika, pridajte trstinový cukor, lyžicu vody a 2 potlčené klinčeky. Dajte na malý plameň a 10 minút varte bez pokrievky, miešajte, až sa prevaria a trošku zmäknú. Kastrólik odstavte a pokiaľ jablká pustili šťavu, zlejte ju. Pridajte škoricu a muškát, premiešajte a nechajte vychladnúť.

2. Rúru zapnite na 165 °C, formu zostavte a vymažte maslom. Potom pripravte cesto- Maslo, soľ, cukor a vanilku vyšľahajte v šľahači do svetlej peny. Počkajte, kým niekoľkonásobne nadobudne objem. Potom pridajte vajcia, jedno po druhom, a každé krátko zašľahajte. Pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a cesto rýchlo spojte. Nakoniec ručne vmiešajte nastrúhané mandle.

3. Do hlbokého taniera oddeľte 2 vrchovaté lyžice cesta, prisypte múku a príborovým nožom, neskôr prstami vypracujte posýpku.

4. Základné cesto presuňte do formy, navrstvite naň jablká, pridajte hrozienka a navŕšte všetku posýpku. Povrch posypte lupienkami mandlí a lyžicou práškového cukru. Pečte vo vyhriatej rúre po dobu 50 - 60 minút, až povrch vyskočí a mandle zozlatnú.

POZN.: Ak vám rúra pečie viac, ochráňte povrch papierom na pečenie. Z koláča sa niekedy môže uvoľniť trocha šťavy, ale múdra forma s okrajom ju zachytí. Upečený koláč je nadýchaný a vysoký, takže kontrolujte špajdľou jeho upečenie.

Štruktúrované dno tortovej formy som nemusela zakrývať papierom na pečenie. Vďaka nerovnému povrchu sa k cestu lepšie dostáva horúci vzduch a rovnomerne prepečie spodok cesta. Šťavnaté hrozienka mám domáce, vyrobené v sušičke na ovocie. Na jeseň sa na ne určite zamerajte.

Hotový koláč nechajte chladnúť asi 10 minút vo forme, až potom ju roztvorte a presuňte ho na mriežku. Papier na pečenie, ktorým ste chránili povrch koláča, odoberte až pred podávaním, aby všetka vlhkosť zostala vo vnútri.

Mandľový koláč je krehký, na povrchu chrumkavý a samozrejme drobivý, takže si okolo narobíte paseku. Hnevať sa ale nebudete :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *