Keď je chuť na frankfurtskú polievku

Elegantné upratovanie alebo ako na brúsené sklo
13.11.2024
Keď zavonia purpura, keď zacinká stromček…
21.11.2024

Chladný november by si v kuchyni už zaslúžil poriadne sýte jedlá, ktoré zahrejú a dodajú energiu. A keď napadne sneh a dni sú tmavé a krátke, je pohľad na platňu s hrncom horúcej výdatnej polievky viac ako príjemný.

Vonku aktuálne mrzne, a tak som v domácej kuchyni rýchlo dospela k hustým dobrým polievkam, ktorým sa obvykle nikto nebráni. Pre frankfurtskú polievku hovorí aj to, že je rýchla a jednoduchá. Jedinou brzdou sú ohavne sa zvyšujúce ceny potravinárskych výrobkov. K výbornej chuti tejto polievky sú potrebné kvalitné párky, voňavé a mäsité, a za tie si niečo priplatíme.

Navštívte teda mäsiara a opýtajte sa po frankfurtských párkoch. História Frankfurter Würstchen siaha až do roku 1487 a svoj názov dostali podľa miesta, kde sa tento mäsový výrobok začal vyrábať. O dve storočia ďalej sa párky objavovali aj na hostinách panovníkov – napr. pri korunovácii cisára Maximiliána II. Prostredníctvom mäsiarov sa receptúra ​​v rôznych modifikáciách rozbehla do ďalších krajín. Práve tak založil výrobu párkov vo Viedni rakúsky mäsiar Johan Georg Lahner, ktorý sa predtým vo Frankfurte zdržiaval. Párkom sa začalo hovoriť viedenské. Jednotlivé receptúry sa od seba líšia, a hovorí sa, že u nás kvalita oboch produktov pokrivkáva. V každom prípade by frankfurtské párky mali obsahovať baranie črievko, bravčové mäso, výrazný muškátový oriešok a biele korenie.

Polievky, ktoré s dobrým pečivom ľahko nahradia aj zimnú večeru, servírujem najradšej v ušatých keramických miskách. Mrknite sa na náš e-shop, možno vám v kuchyni chýbajú.

Príprava: 1 hodina aj s varením * Získate: asi 1¼ l polievky

  • 2 + 2 lyžice masla
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 plné lyžice ryžovej múky
  • 2 lyžičky sladkej papriky, mletej
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, na plátky
  • 1 l zeleninového alebo mäsového vývaru
  • ½ lyžičky soli, korenie
  • 500 g zemiakov, nakrájaných na kocky
  • 200 g frankfurtských párkov/klobások či viedenských párkov
  • na špičku noža chilli

Na dokončenie

  • kyslá smotana, 15%
  • veľká hrsť hladkoliského petržlenu, nasekaného

1. V hrnci rozpustite 2 lyžice masla a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Asi 5 minút miešajte, až bude cibuľka sklovitá, zosladne a začne sa mierne opekať. V tej chvíli pridajte ryžovú múku a dve minúty miešajte (ryžová múka netmavne ako biela múka) až sa trochu opečie, potom pridajte mletú papriku a cesnak. Miešajte rýchlo, nič z toho nesmie zhorknúť, takže hneď prilejte trochu studeného vývaru a cibuľovú zápražku premiešajte. Dolejte asi štvrťliter vývaru, základ polievky odstavte a tyčovým mixérom prešľahajte do hladkého krému.

2. Dolejte zvyšok vývaru, dobre premiešajte, osoľte a okoreňte, pridajte kocky zemiakov. Prikryte pokrievkou a pri miernom vare varte asi 40 minút.

3. Medzitým nakrájajte párky na tenšie kolieska a vložte ich na panvicu do rozpáleného zvyšku masla. Mierne ich opečte a v okamihu, keď sú v polievke zemiaky mäkké, pridajte ich. Polievku krátko prevarte, ochutnajte, pridajte chilli a ak je to potrebné, dochuťte.

Podávajte s kopčekom kyslej smotany a hŕstkou nasekanej petržlenovej vňate.

Pri väčšine polievok sme už zvyknutí, že obsahujú množstvo ingrediencií. Ale tu nič svetoborné nie je. Chuť dá polievke samozrejme dobrý vývar, ktorý si môžete pripravovať do mrazničky do zásoby. Vždy, keď robím bežnú mäsovú polievku, dám si minimálne pollitrík bokom. Potom sa pričiní paprika, ktorá vám nesmie zhorknúť, a spomínané dobré párky alebo klobásky.

TIP: Niektoré polievky s obľubou zahusťujem hladkou ryžovou múkou a táto k nim patrí. Múka nepozmení chuť pokrmu (ako napr. celozrnná múka), je dobre stráviteľná a zvyšuje pocit nasýtenia. Neobsahuje lepok, ktorý mnohí v skladbe celodenného jedálnička obmedzujú. Múka je rýchlo prevarená - nepotrebuje minimálnych 20 minút ako biela múka, a polievky či omáčky s ňou krásne hladko zahustnú. Ryžová múka je veľkým pomocníkom pri trávení a vyladení črevnej sliznice, upravuje vysoký tlak, cholesterol, pôsobí proti dne, artritíde a prekysleniu žalúdka. 

Polievka je hustá tak akurát, zasýti vás, ale nestojí v nej lyžica. Je uvarené, a teraz už stačí len dochutiť podľa svojich preferencií. Dávam prednosť hrsti hladkolistej petržlenovej vňate a malej porcii tučnej kyslej smotany. Štipka chilli nezaškodí, ale len tak, aby chuť polievky neprehlušila. V podstate je jemná a dáva vyniknúť chuti klobásky, pre ktorú ju varíme.

Varianty prípravy polievky sú rôzne - polievku môžete rovno prevariť so smotanou, niekto tiež pridáva majoránku, ale to sa už dá skĺznuť do klasickej príchute špekáčikových gulášov. Ak máte radi oddelené chute, pridajte si radšej nakoniec trochu kyslej smotany, ktorá odrazí sladkú a jemne pálivú chuť polievky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *