Jednoduchý, ale tak dobrý! Reč je o jogurtovom koláči s posýpkou, ktorý nesklame snáď so žiadnym ovocím, ani zeleninou. Zeleninou? Áno, je to tak! Práve začína sezóna rebarbory, ktorá sa bude do koláča hodiť ako uliata.
Hoci je rebarbora zelenina, používame ju najmä tam, kde sme zvyknutí na ovocie - ide práve o rôzne druhy koláčov, dezerty s krémom, crumble atď. Pripravujeme ju najčastejšie na sladko, ale svoje miesto nájde aj v rôznych čatní alebo ako netradičný doplnok k rôznym úpravám mäsa. Jej kyslastá chuť sa v múčnikoch a dezertoch veľmi dobre spája so sladkými jahodami. Môžete preto skúsiť tento koláč o jahody obohatiť. A ak radi experimentujete, do cesta vmiešajte aj hŕstku nakrájanej mäty.
3 stonky rebarbory
2 vajcia
160 g cukru
150 g hustého bieleho jogurtu (cca 3,5% tuku)
50 g oleja
250 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
Štipka soli
Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy
Drobenka:
70 g polohrubej múky
50 g cukru
40 g masla
Rebarboru si môžete zmraziť. Stonky olúpte, nakrájajte na úhľadné kolíky a vložte do špeciálnych vreciek určených na zamrazenie. V zime ju využite napríklad ako náplň do buchiet alebo do knedlí.
Môžete si z nej pripraviť aj lahodný džem, skvele si v ňom rozumie aj s jahodami.
A jeden trik na záver. Stopky môžu mať rôzne zafarbenie. Ak má rebarbora načervenalé iba konce stoniek, a vzhľadom na to, že je nutné ich povrch zlúpnuť, potom zostáva len šťavnatá zeleň. Keď nakrájanú rebarboru naložíte na krátku dobu do výrazne červeného sirupu, všetko bude, ako si prajete.
Pomocníci na varenie
Kuchynské potreby dokážu zjednodušiť a spríjemniť varenie a ďalšiu prácu v kuchyni. Na náš e-shop pre vás stále hľadáme nové.Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať
zo Zdravě živená