Jogurtový koláč s rebarborou a drobenkou

Ako na vybočený palec
4.6.2025

Jednoduchý, ale tak dobrý! Reč je o jogurtovom koláči s posýpkou, ktorý nesklame snáď so žiadnym ovocím, ani zeleninou. Zeleninou? Áno, je to tak! Práve začína sezóna rebarbory, ktorá sa bude do koláča hodiť ako uliata.

Hoci je rebarbora zelenina, používame ju najmä tam, kde sme zvyknutí na ovocie - ide práve o rôzne druhy koláčov, dezerty s krémom, crumble atď. Pripravujeme ju najčastejšie na sladko, ale svoje miesto nájde aj v rôznych čatní alebo ako netradičný doplnok k rôznym úpravám mäsa. Jej kyslastá chuť sa v múčnikoch a dezertoch veľmi dobre spája so sladkými jahodami. Môžete preto skúsiť tento koláč o jahody obohatiť. A ak radi experimentujete, do cesta vmiešajte aj hŕstku nakrájanej mäty. 

koláč s rebarborou 2

REBARBOROVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

Ingrediencie na formu s priemerom 28 cm:

3 stonky rebarbory

2 vajcia

160 g cukru

150 g hustého bieleho jogurtu (cca 3,5% tuku)

50 g oleja

250 g polohrubej múky

1 kypriaci prášok do pečiva

Štipka soli

Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy

 

Drobenka:

70 g polohrubej múky

50 g cukru

40 g masla

koláč s rebarborou 3

Rebarbora sa dobre kombinuje s mliečnymi produktmi

Postup prípravy: 

  1. Rebarboru olúpte a nakrájajte na tenšie plátky.
  2. Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny.
  3. Do misy pridajte jogurt, olej a prešľahajte.
  4. Vo vedľajšej miske premiešajte sypké ingrediencie – múku, prášok do pečiva a štipku soli. Sypké ingrediencie dôkladne premiešajte s jogurtovou zmesou.
  5. Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy.
  6. Z múky, cukru a masla vytvorte prstami posýpku. Ako názov napovedá, výsledkom by malo byť drobivé cesto. Niekedy sa drobenke hovorí tiež mrvenička. Všetky suroviny dajte do misy, zaborte prsty do masla a spojte ho s múkou a cukrom do omrviniek. Výsledok nesmie pripomínať súvislé cesto, ale musí sa rozsýpať na malé žmolky (drobčeky). Na pomoc môžete vziať aj pulzný robot so sekáčikom. 
  7. Koláč posypte drobenkou a pečte pri 180 °C 40 minút.
koláč s rebarborou 4

S posýpkou rozhodne nešetrite

Kedy jesť rebarboru 

  • rebarbora sa žne od apríla do konca júna 
  • jedlá je teda iba stonka rebarbory
  • rebarbora obsahuje látky, ktoré majú pozitívny vplyv na náš kardiovaskulárny systém, ako je horčík, železo, fosfor, sodík, jód; tiež obsahuje draslík regulujúci rovnováhu tekutín v organizme, alebo pektíny, priaznivo pôsobiace na črevnú flóru.
  • pre vysoký obsah kyseliny šťaveľovej (ktorú obsahuje aj obľúbený špenát) je nevhodná pre ľudí trpiacich dnou, reumatizmom a ochorením močových ciest. Nevhodná je aj pre deti do 10 rokov.
  • ideálne je konzumovať ju s mliečnymi výrobkami, pretože v malej miere dokáže odvádzať vápnik z tela (napr. zo zubnej skloviny)

 

Ako rebarboru uchovať 

Rebarboru si môžete zmraziť. Stonky olúpte, nakrájajte na úhľadné kolíky a vložte do špeciálnych vreciek určených na zamrazenie. V zime ju využite napríklad ako náplň do buchiet alebo do knedlí.

Môžete si z nej pripraviť aj lahodný džem, skvele si v ňom rozumie aj s jahodami. 

A jeden trik na záver. Stopky môžu mať rôzne zafarbenie. Ak má rebarbora načervenalé iba konce stoniek, a vzhľadom na to, že je nutné ich povrch zlúpnuť, potom zostáva len šťavnatá zeleň. Keď nakrájanú rebarboru naložíte na krátku dobu do výrazne červeného sirupu, všetko bude, ako si prajete.

Pomocníci na varenie

Kuchynské potreby dokážu zjednodušiť a spríjemniť varenie a ďalšiu prácu v kuchyni. Na náš e-shop pre vás stále hľadáme nové.

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

 

PRIPRAVILA PRE VÁS

Martina

zo Zdravě živená


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *