Kulajda so strateným vajcom

Sedáky a poťahy pre krásne stoličky
28.5.2025

Kulajda patrí k polievkam, ktoré buď milujete, alebo odmietate. Možno si ju obľúbite, keď si zaobstaráte úplne nové polievkové misky s uškami.

Táto kyslá smotanová polievka je diskutovaná z mnohých príčin. Niekto nemôže kôpor ani cítiť, iný zase odmieta smotanu. Snáď len proti hubám a zemiakom sa nedá nič namietnuť. Napriek tomu polievku vyskúšajte, je možné, že zmeníte názor.

Základné suroviny aj varenie polievky sú jednoduché. Len sa vám stane, že zakaždým nebudete mať po ruke čerstvý kôpor. Sezóna byliniek však začína, takže nie je nič stratené. Narazila som však na iný problém. Polievka sa pripravuje zo sušených húb, ale tie mi už po zime nezostali. Náhradou som vyskúšala hnedé šampiňóny. Sú krásne, majú výraznejšiu chuť ako ich snehobiele príbuzenstvo, a musím povedať, že som urobila dobre. Polievka bola výborná.


KULAJDA SO STRATENÝM VAJCOM

Príprava:   1 hodina * Získate: 4 porcie

  • maslo a asi 4 lyžice hladkej múky na zápražku
  • 1 l vody
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 300 g hnedých šampiňónov
  • soľ
  • biele korenie
  • 4 celé korenie
  • 2 bobkové listy
  • rasca
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica nasekaného kôpru
  • 4 vajcia

1. Najprv si pripravte zápražku z rozpusteného masla a múky (množstvo si upravte podľa toho, ako ste zvyknutí mať polievky husté). Zalejte ju 1 l studenej vody a dajte variť.

2. Do vody vložte očistené zemiaky nakrájané na väčšie kúsky a huby nakrájané na hrubšie plátky. Osoľte, pridajte oba druhy korenia, bobkový list, rascu a varte, až zemiaky a huby zmäknú. Trvá to zhruba 20 minút.

3. Do polievky pridajte smotanu a dochuťte ju octom, soľou a čiernym korením. Vmiešajte nasekaný kôpor a polievku odstavte.

4. Do hlbšieho hrnca dajte ohriať vodu na prípravu stratených vajec. Pridajte trochu octu, ale vodu nesoľte. Vajcia rozklepnite do naberačky a naberačku vložte do vriacej vody. Bielok sa začne okolo žĺtka zaťahovať a bieliť. Var zmiernite a vajcia nechajte asi 5 minút variť. Potom ho vyklepnite do studenej vody.

Polievku rozdeľte do misiek a do každej porcie vložte po jednom stratenom vajci. Žĺtok by mal zostať mäkký a tekutý, takže sa každému predvedie až pri jedle.

Hnedé (krémové) šampiňóny mi veľmi chutia a využívam ich pri mnohom varení. Sú aromatické, a platí, práve tak ako pri pestovaných bielych šampiňónoch, že ich netreba lúpať. V šupkách je obsiahnutých najviac chuťových látok, o ktoré by ste sa pripravili. Postačí, keď si vezmete k ruke papierovú utierku a hlavičky dobre očistíte.

Pripraviť stratené (zastreté) vajce nie je zložité. Možno sa vám okolo prvého žĺtka bielok nezavinie ako má, ale na druhýkrát to už dopadne dobre. Skúšala som zabaliť žĺtok elegantne len v roztočenom víre vody. Ale nejde mi to tak krásne, ako keď si pomôžem naberačkou.

Môžete tiež vyskúšať trik s formou na vajcia. Vajcia do nej stačí vyklepnúť a dať variť. A potom už si len strážite, ako veľmi ho chce mať uvarené. Vo formách môžete uvariť aj vajcia na tvrdo a nebudete musieť ani lúpať škrupiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *