Kvetinový aranžmán typický pre Vianoce

Slávnostný zemiakový šalát inak
5.11.2022
Lokše + video
12.11.2022

Je to tak, rok ubehol ako voda a prvá adventná nedeľa vychádza už na koniec novembra. Celý adventný čas bol predtým zasvätený prísnemu pôstu a očiste duše. Dnes znamená pre väčšinu z nás štart na upratovanie domova a zháňanie darčekov.

Vydeľte svoje povinnosti dvoma a nechajte si svoj voľný čas pre tú oveľa krajšiu časť príprav; patrí k nim pečenie cukroviniek, rozprávanie a stretávanie, prechádzky vonku aj slávnostná výzdoba.

Keď budete chcieť, v tieto štyri týždne môžete zažiť niečo, čo zvyšok roka neponúka. Zmeňte napríklad jedálniček, zaraďte doň málo pripravované jedlá, vytiahnite rodinné recepty a napečte tie najlepšie perníčky, vyrobte si veniec na dvere, nech je vidieť, že sviatky sú u vás v plnom behu, a imelo venujte každému, koho máte radi. Keď si posedíte pri adventnom venci ozdobenom šiškami a čečinou, zistíte, že ten každoročný zhon nie je vôbec nutný.

S darčekmi a výzdobou vám radi pomôžeme. Navštívte náš vianočný e-shop a vyberte si v kľude svojho domova.

Kvetinový aranžmán typický pre Vianoce2

27. 11. ZAČÍNA ADVENT

a s ním tradícia rozsvecovania sviečok

Prvá adventná nedeľa vychádza tento rok na koniec novembra. To znamená, že už môžete začať premýšľať nad prípravou adventného venca, ktorého symbolom sú 4 sviečky a ľubovoľné prírodniny. V dnešnej dobe často vytvárame voľné aranžmány so sviecami radenými za sebou, ale v každom prípade platí, že sa v nedeľu má stretnúť celá rodina, a urobiť si pohodu. Adventné sviečky nám začnú nemilosrdne odpočítavať čas do Vianoc, takže si povinnosti pre zostávajúce týždne dobre rozpočítajte. Aj deti dostávajú adventný kalendár (viď galéria pod článkom), aby sa im večer spokojne zaspávalo, že do Štedrého dňa je zase o deň menej.

NÁVOD NA VÝROBU ADVENTNÉHO KALENDÁRA NÁJDETE TU

Kvetinový aranžmán typický pre Vianoce3

BARBORKY NAREŽTE EŠTE PRED MIKULÁŠOM

prineste si čerešňovú alebo višňovú vetvičku včas

4.12. je čas na barborky, prútiky čerešní, ktoré treba dať v deň svätej Barbory ​​do vody, aby vám vykvitli do Vianoc. Obvykle to stihnú o trochu skôr, ale určite vyskúšajte rýchlenie. Odmenou vám budú nežné kvietky.

V predvečer sviatku obchádzali obydlia Barborky v bielom šate a s venčekom na hlave, nabádajúce deti k poslušnosti a modleniu, a za odmenu prinášali drobné maškrty. Často chodili v skupinkách, zvonili zvončekmi a neposlušníkov prehnali metličkou. Vetvičky do vázy si narezali mladé dievčatá, ktoré si želali do roka sa vydať; ak vykvitol prútik, mali vyhraté. Tento starý pohanský zvyk pripomínal aj práve prebehnutý zimný slnovrat symbolizujúci zánik zimy a príchod následnej rozkvitnutej jari.

RÝCHLENIE PRÚTIKOV:

Vetvičky narežte ostrým nožom šikmým rezom, aby prijímali čo najviac vlahy. Vložte ich do odstátej vody a umiestnite na svetlom a chladnom mieste. kde nehrozí prievan. Zhruba 10 dní pred Vianocami preneste vetvičky do izbovej teploty. Prútikom nesvedčí suchý vzduch, každý deň ich jemne postriekajte odstátou vodou v spreji.

Foto: Záhradkárska poradňa

Kvetinový aranžmán typický pre Vianoce4

ADVENTNÉ OBDOBIE SYMBOLIZUJE VENIEC

pôvodne sa vešal na stuhách k stropu

Veniec určený na adventné obdobie sa predtým zavesoval k stropu nad stôl, kde sa schádzala celá rodina každý deň. Niekedy ležal priamo uprostred stola a pôvodne mal tvar dreveného kruhu. Symbolizuje slnečnú púť a večnosť, nekonečnosť. K vencu patrila čečina, krušpán, šišky, jabĺčka, stuhy a drobné ozdoby, neskôr aj napečené pečivo. 

  • Len nedávno sa vence začali upevňovať na vchodové dvere, aby prívetivo vítali hostí. Ozdobené dvere dávajú znamenie, že za nimi je uprataný domov a pohoda.
  • Vence umiestnené na stole začali už pred 150 rokmi zdobiť 4 sviece, ktoré sa postupne zapaľujú každú adventnú nedeľu. Správne má byť jedna ružová a tri fialové. Po 1. adventnej nedeli nasleduje bronzová, potom strieborná a zlatá nedeľa. Tento rok vychádza na 18. decembra a potom sa už môžeme tešiť na Ježiška.
  • Pri výrobe sviatočného venca sa nemusíte obmedzovať len tradičnou farebnosťou čečiny a červených ozdôb. Použité materiály sú natoľko rozmanité, že je možné využiť všetko, čo sa vám páči - napríklad bavlnenú priadzu, kožušinu, vianočné ozdoby a pod. Rovnako dekór prispôsobte základu, aby celkové ladenie pekne vyzeralo. Vence, ktoré necháte vzdorovať poveternostným vplyvom na priedomí, môžu byť z umelých materiálov vrátane ozdôb (viď galéria pod článkom).
Kvetinový aranžmán typický pre Vianoce5

PRÝŠTEC NAJKRAJŠÍ SA STAL VIANOČNOU HVIEZDOU

jeho kultivary majú farbu ružovú, žltú aj bielu

Táto rastlina o priazeň rozhodne nemusela bojovať, svojmu menu robí česť. Milujú ju ľudia na celom svete a pokiaľ si neželáte mať červeno zelené tradične vyzdobené sviatky, môžete sa ladiť do zlatých, ružových i smotanových odtieňov, zoženiete aj rastlinu so žíhanými alebo zeleno sfarbenými listeňmi. Všetky trendové farby vyzerajú na tejto kráske jemne alebo pompézne. Krehká rastlina sa začína vyfarbovať v období, keď denné svetlo trvá menej ako dvanásť hodín. Najkrajšia je práve okolo Vianoc a tak sa stala radostným poslom sviatkov aj u nás, hoci pochádza z ďalekých krajov – zo Strednej Ameriky a Mexika, kde dorastá do niekoľkometrovej výšky.


AKO SA O RASTLINU POSTARAŤ

  • Vianočná hviezda je citlivá na chlad. V okamihu, keď si ju nesiete z obchodu domov, musí byť dobre zabalená.
  • Doma ju nechajte zvoľna aklimatizovať a až potom ju preneste do teplého prostredia, ideálne do 21 °C.
  • Zalievajte ju odstátou vodou až v okamihu, keď zemina vyschla. Neznáša premokrenie.
  • Rastlinu chráňte pred prievanom a priamym slnečným svetlom.

Tejto očarujúce zimnej rastline pristane každé krášlenie. V aranžmánoch k nej pridajte lesklé aj prírodné materiály, zakaždým bude na stole nádherným solitérom.

Kvetinový aranžmán typický pre Vianoce6

IMELO Z LÁSKY A PRE ŠŤASTIE

pod zaveseným imelom vás čaká bozk

Imelu sa prisudzujú nadprirodzené schopnosti. Jeho tradícia siaha opäť do pohanského obdobia. Vtedy sa zväzok imela vešal nad vchod obydlia, aby odohnal zlých duchov. K najzvláštnejším povestiam však patrí tá o kolíske pre Ježiška. Legenda hovorí, že vtedy rástlo imelo ako mohutný strom, z ktorého Jozef kolísku vyrezal. Keď Rimania tento strom po 33 rokoch sťali, vyrobili z neho kríž, na ktorom Ježiša ukrižovali. 

IMELO SI DÁVAME S RADOSŤOU

  • Dnes veríme tomu, že čím viac má zelené imelo bielych bobuliek, tým väčšie šťastie budeme mať.
  • Imelo vám však musí niekto venovať, len tak vám prinesie šťastie. Preto ho hojne rozdávame každému, koho máme radi.
  • Zvyk, že muž smie pobozkať ženu stojacu pod zaveseným imelom, pochádza z Anglicka. Za každý bozk sa odtrhla jedna bobuľka, až zostala posledná. Tá sa nechávala na vyschnutom kríčku do ďalšieho roka, aby z domu neodišla láska.

Imelo si môžete kúpiť aj nastriekané do mnohých farebných odtieňov. Stále je najobľúbenejšie zlaté a strieborné imelo. Zo žiarivých vetvičiek možno vytvoriť elegantný aranžmán, ale je potrebné pracovať s čerstvo odtrhnutým imelom, ktoré je ešte pružné. Rastlina veľmi rýchlo uschne, a potom sa stane krehkou a lámavou. Pokiaľ aranžmán necháte v pokoji stáť, zostane dlho krásne. 

 

NÁVOD NA ARANŽMÁN S IMELOM NÁJDETE TU .

Možno dáte prednosť nákupu umelých kvetinových dekorácií, ktoré vám vydržia niekoľko sezón. 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *