Mrkvový baránok v čokoláde

Sviečky odlievané do škrupiniek
23.3.2024
Dajte vajcia maľované…
30.3.2024

Veľkonočný sladký baránok patrí k nemenným jarným tradíciám. Už od stredoveku často nahrádzal na sviatočnom stole mäso, ktoré si mnohí nemohli dovoliť.

Dnes patrí baránok tvarovaný vo forme k pôvabným symbolom jarných sviatkov. Upiecť si ho môžete zo svojho najobľúbenejšieho cesta - napr. z tvarohového, kysnutého, kakaového - aj mrkvového, voňavého po škorici a pomarančoch. Keď práve posledného spomínaného baránka uzavriete pod čokoládový kožúšok, krásne to zavonia, až ho rozkrojíte.

Na pečenie baránka si kúpte kvalitnú formu. Takú, s ktorou sa dobre pracuje, a je zárukou, že z nej cesto ľahko vykĺzne von. Vyskúšala som ich celý rad, ale najlepšie sa mi pracuje s keramikou (viď galéria pod článkom). Keramika patrí k najstarším ľudským schopnostiam a dodnes patrí k významnej pýche mnohých regiónov našej krajiny. Možno, že práve teraz v čase veľkonočnom, zavítate na niektorý z remeselných jarných trhov či jarmokov, kde šikovní hrnčiari ponúkajú svoj tovar. Určite neodídete naprázdno.

Druhú, nemenej výbornú skúsenosť som urobila s novodobými formami s nepriľnavým povrchom. Práve takú som si vzala k ruke pre tohtoročné pečenie. Baránok sa z nej vyklopil bez jedinej chybičky, takže vám hneď za tepla pridávam vychytaný recept na vláčne cesto nakyprené jemne nastrúhanou jarnou mrkvičkou a mandľovou múkou. Pri každej forme je najdôležitejšie upraviť recept forme priamo na telo – aby surové cesto neprekypelo alebo nezostalo. Táto forma je pomerne malá, takže som sa dobre trafila až druhýkrát. Určite ju odporúčam, pretože ak sa chystáte na mazance a niektoré drobné pečivo, stôl sa bude prehýbať až až.

Príprava aj pečenie je rýchle a jednoduché, možno sa vám forma bude hodiť aj na prípravu výslužky.

Príprava: 35 minút + pečenie a zdobenie čokoládou * Získate: baránka veľkého 29 × 19 cm

  • 3 vajcia M
  • 125 g trstinového cukru
  • 50 ml oleja
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 rovné lyžičky prášku do pečiva, bio
  • 100 g blanšírovaných mandlí, jemne mletých
  • 2 lyžičky škorice
  • 100 g mrkvy, jemne nastrúhanej
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • kúsok masla a múka na vysypanie formy

Dokončenie

  • 180 g horkej čokolády
  • 80 g masla, podľa potreby

1. Celé vajcia vložte do misy robota a mierne prešľahajte. Prisypte cukor, zvýšte otáčky a všetko vyšľahajte do svetlej nadýchanej peny.

2. Pramienkom prilejte olej a zašľahajte smotanu.

3. Do inej misky dajte múku, prášok do pečiva, mandľovú múku a škoricu. Všetko premiešajte a pri malých otáčkach krátko zašľahajte do vaječnej zmesi. Rúru zohrejte na 180 °C.

4. Do pripraveného cesta ručne zamiešajte mrkvu a pomarančovú kôru. Cesto presuňte do maslom vymastenej a polohrubou múkou vysypanej formy na baránka.

5. Povrch uhlaďte do roviny a dajte piecť na 45 minút. Posledných 10 minút teplotu znížte na 170 °C. Pomocou špajle cesto skontrolujte a formu vyberte von. Nechajte pár minút odpočinúť a baránka vyklopte na mriežku.

6. Po vychladnutí položte baránka na chrbát a povrch polejte hustou čokoládou. Čokoládu rozpustite spoločne s maslom nad vodným kúpeľom. Keď čokoláda spredu stvrdne, baránka postavte, a štetcom ho natrite z druhej strany. Potom spredu do zasychajúceho povrchu vytvorte vlnky na kožúšku. Opäť použite silikónový štetec. 

Na takto malú formu stačí okolo 250 g múky. Ja som jej množstvo ešte znížila a dorovnala mandľovou múkou. Aj keď sa tak nazýva, jedná sa vlastne o jemne mleté ​​blanšírované mandle, ktoré zakúpite pripravené na pečenie. Táto múka môže byť vynikajúcou náhradou klasickej múky v sladkých aj slaných pokrmoch. Podobne ako napríklad kokosová múka, pomáha mandľová múka v jedálničku znížiť množstvo lepku a zaraďuje doň zdravé tuky a vitamíny skupiny E a B.

TIP: Múka z blanšírovaných mandlí je biela a sladkastá, na rozdiel od namletých mandlí so šupkami, ktorých zmes je tmavšia a môže byť mierne horkastá. Pokiaľ to tak máte radi, použite mandle, ako ste zvyknutí.

Čokoládu rozpúšťam v špeciálnej miske nad vodným kúpeľom. Jej hustotu volím podľa toho, čo sa bude s čokoládou diať. Podľa toho ju riedim maslom, niekedy pre chuť kokosovým tukom. Keď dáte pod mriežku tanier na pizzu, prebytok odkvapkanej čokolády stierkou stiahnete späť do misky a môžete ju použiť opakovane.

Kožúšok na povrchu telíčka som vytvorila do zasychajúcej čokolády pomocou silikónového štetca. Krásne lesklá čokoláda je postačujúcou ozdobou. Baránkovi pridávam len mašľu a zvonček, aby jar prišla aj k nám...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *