Sviečky odlievané do škrupiniek

Prekladaný kysnutý cop so slanou náplňou
20.3.2024
Mrkvový baránok v čokoláde
28.3.2024

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV XI

Odlievanie sviečok chce trochu zručnosti a musíte si pritom dávať pozor na horúci vosk. Na zafixovanie vratkých a ľahkých škrupín od vajec použite obal, v ktorom ste si vajíčka priniesli z obchodu. Aj dnes budete potrebovať minimum pomôcok. 

Ešte než sa pustíte do práce, ujasnite si, či hotovými sviečkami dozdobíte veľký veľkonočný veniec na svoj sviatočný stôl. Ak áno, kúpte si najskôr ten, pretože farebnosť venca vrátane použitých materiálov bude udávať farebnú škálu voskov, ktorými celkový aranžmán dokončíte. Veniec získate nazdobením zakúpeného korpusu z vínnej révy, polystyrénu, sena a pod., ale tiež oveľa jednoduchšie tým, že živými prútikmi, bahniatkami a kvietkami dozdobíte veniec z umelých materiálov. 

Pretože okolo chystania veľkonočných sviatkov je naozaj veľa práce, a ak ležia všetky starosti iba na vašich pleciach, neváhajte a zvoľte ľahkú cestu - použite efektný umelý veniec - a sviečky odliate do škrupín od vajec vyrobte roztavením čajových sviečok. Tu je rýchlonávod:

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

VAJCIA, A NÁSLEDNE ŠKRUPINY, ZBAVTE VŠETKÝCH NEČISTÔT

Iste viete, že pri práci so škrupinkami od vajec, je potrebné dodržať opatrnosť. Na škrupinkách priľne celý rad baktérií, s ktorými je potrebné zatočiť horúcou vodou a octom, ktorý má antibakteriálne účinky. V každom prípade pridajte dôkladné umývanie rúk. Ale to všetko dobre poznáte zo svojej kuchyne. Na výrobu škrupinových sviečok budete potrebovať:

  • ľubovoľný počet vajec, najlepšie bielych
  • misku s vodou
  • liehový ocot
  • obal od vajec
  • farebné čajové sviečky, prípadne zvyšky voskov z vypálených sviečok
  • knôty s plieškami v dĺžke 7 - 8 cm (výtvarné potreby, Mydlový svet a pod.)
  • nožnice, podložku, pomocné špajle

Na 1 sviečku budete potrebovať 2 farebné čajové sviečky s odtieňmi ladiacimi s farbami venca.

1   Najprv si nachystajte škrupiny. Surové vajcia umyte a nožom opatrne rozseknite asi v dvoch tretinách. Vajíčka vyklepnite do misky a následne spotrebujte.

2 Škrupiny ponorte do roztoku vody s octom. Po chvíli ich umyte a zbavte vnútorných blán. Osušte ich papierovými utierkami a postavte ich do obalu od vajec.

3 Okraje škrupín jemne olámte tak, aby vznikol zubatý okraj. Do každej škrupiny pripravte knôt zaťažený plieškom. Knôt by mal zo škrupiny vyčnievať tak, aby ste ho neskôr mohli pri liatí vosku pohodlne držať v prstoch.

4 Čajové sviečky postavte na izolačnú podložku a zapáľte ich. Počkajte, až sa vosk úplne roztopí. Potom uchopte knôt v pripravenej škrupine tak, aby stál uprostred, a roztavený vosk opatrne nalejte dovnútra. Nechajte mierne stuhnúť a akonáhle prestane byť priehľadný, prilejte vosk rovnakej farby, aby dosiahol do požadovanej výšky. Knôt zastrihnite.

ŠKRUPINKU ZAPLŇTE DO DVOCH TRETÍN

HOTOVÁ ŠKRUPINOVÁ SVIEČKA

Aby sviečka horela čo najdlhšie, je potrebné, aby vosk dosahoval kúsok pod okraj škrupiny a sviečka mala dostatok vzduchu. Keď bude vosku málo, uzatvárajúca sa škrupina horenie urýchli. Ak bude vosk zarovnaný do výšky škrupiny, môže pri nerovnostiach okraja vytiecť. Pre tento prípad usaďte sviečky do kamienkovej drviny, ktorá vosk bez problémov zachytí (viď ďalší obrázok).

ARANŽMÁN I - V KERAMICKEJ MISKE

DEKORAČNÁ DRŤ SVIEČKY BEZPEČNE UKOTVÍ NA MIESTE

Teraz si už len rozmyslite, kam svoje čerstvo vyrobené sviečky naaranžujete. Pretože s horúcim voskom nie je radno experimentovať, ochránila som sviečky v miske z varného skla, zatiaľ čo drobné kamienky ich bezpečne udržia tam, kam ich vtlačíte. V malých jamkách sedia ako prišité a usporiadane vyhorí až na dno. 

Miska so sviečkami sa teraz môže stať súčasťou väčšieho aranžmánu. V tomto prípade som ju umiestnila do keramickej koláčovej formy, ktorá má v mojej kuchyni momentálne voľno. Zaplňte ju prírodninami, prepeličími vajíčkami, bahniatkami a čerstvými kvietkami, ktoré si natrháte vonku.

ARANŽMÁN II - UPROSTRED VENCA

VEĽKÉ FINÁLE UPROSTRED JEDÁLNEHO STOLA...

Mojím hlavným zámerom bolo umiestniť misku so sviečkami do veľkého kvetinového venca. Dopadlo to veľmi príjemne. Ten som tiež dozdobila živými kvetmi a napučenými vetvičkami. Aranžmán čaká na sviatky a pokojný sviatočný podvečer, kedy sa veľkonočné sviečky rozžiaria.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *