Prekladaný kysnutý cop so slanou náplňou

Sukulenty zo šišiek alebo zábava na nedeľu
15.3.2024
Sviečky odlievané do škrupiniek
23.3.2024

Veľká noc znamená v kuchyni koncert pre kysnuté cestá. Upravujú sa na mnoho spôsobov a medzi záplavou sladkostí je príjemné využiť aspoň jedno naslano.

Kysnutým cestám fandím, kráľom sviatkov je jednoznačne mazanec. Samozrejme vedľa trených baránkov, snehových laskoniek, perníčkov a všemožných cukroviniek, ktoré robíte napríklad ešte radšej. Toto je ale veľmi dobré cesto. Vždy skvele vykysne, na povrchu zostane chrumkavé a vo vnútri vláčne. Náplň si môžete vymyslieť akú chcete, ale aj keď robím úplne klasickú, vďaka kvalitným ingredienciám sa vytiahne na jednotku.

Kysnuté cestá, či už sladké, alebo nesladké, sa na Veľkú noc často splietajú do umných copov, rolád, trojpramenných vrkočov a pod. A často sa plnia náplňou. Ak chcete spliesť dokopy vrkoč z troch samostatne naplnených rolád, je to celkom drina. Nezriedka sa cesto rozpojí, náplň presiakne. Radšej používam jednoduchý trik, ktorý vás tejto, síce poctivej pekárskej práce, zbaví. Zmotám jednu obrovskú roládu, rozkrájam ju a cikcak ju zložím na plech. Vrkoč v horúcej rúre dokysne a spojí sa do jedného prepleteného celku. Vyskúšajte to.

Príprava: 40 minút + kysnutie * Získate: cca 22 cm široký vrkoč na veľký plech (čo sa nezmestí, upečte zvlášť)

Cesto

  • 450 g hladkej múky, preosiatej
  • vrecko sušeného droždia, 7 g
  • 1 lyžica krupicového cukru, nie vrchovatá
  • 1 vajce + 1 na potretie
  • 230 ml smotany, 12%, vlažnej
  • štipka soli
  • 70 g masti, rozpustenej a vychladnutej
  • sezam na posypanie

Náplň

  • 400 g listového špenátu, mrazeného a neochuteného
  • 50 ml smotany, 12%
  • 20 g masla, zmäknutého
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
  • 200 g šunky od kosti
  • 150 g strúhaného ementálu

1. Múku preosejte, zmiešajte s droždím a nasypte do misy robota. Pridajte cukor, 1 vajce, vlažnú smotanu a soľ, a cesto spracujte. Akonáhle sa ingrediencie spoja, malým pramienkom primiešajte vlažnú masť. Nechajte stroj pracovať na pomalé otáčky, až vznikne vláčna, nelepivá guľa hotového cesta.

2. Vytvarujte bochník a vložte ho do misy na kysnutie vymazanej olejom. Prikryte ju a na teplom mieste nechajte cesto 1 hodinu kysnúť. Malo by strojnásobiť svoju veľkosť.

3. Medzitým vypracujte špenátovú náplň- Napoly rozmrazené kúsky špenátu vložte na panvicu a prilejte smotanu. Pomaly a za stáleho miešania zmes prehrejte, až sa spojí. Potom pridajte maslo, akonáhle sa rozpustí pridajte lyžicu múky, špenát osoľte, okoreňte a krátko povarte. Nechajte vychladnúť.

4. Potom bochník rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý 0,5 cm v dĺžke vášho plechu. Na cesto naneste vlažný špenát a rovnomerne ho rozotrite, pridajte šunku a všetko zasypte syrom. Po dlhšej strane plátu zamotajte roládu, konce stlačte.

5. Roládu potom nožom s jemnou pílkou narežte na 2 cm široké pruhy a začnite ich skladať na plech vystlaný papierom na pečenie. Rezy skladajte cik cak podľa fotografie tak, aby sa prekrývali. Akonáhle dôjdete na koniec plechu (väčšinou ešte pár kúskov zostane, tak ich upečte zvlášť), roládky mierne stlačte z oboch strán k pomyselnému vertikálnemu stredu vrkoča. V tejto chvíli sa medzery medzi nimi zmenšia a vonkajšie konce rezov sa budú takmer dotýkať. V rúre celý vrkoč nakysne a rezy sa spoja do jedného celku.

6. Vrkoč potrite prešľahaným vajcom a husto posypte sezamovými semienkami. Môžete ho nechať ešte 30 minút kysnúť na plechu a medzitým vyhrejte rúru na 180 °C. Vrkoč pečte dozlatista 40 minút a hotový dajte vychladnúť na mriežku.

Vrkoč potom nakrájajte na hrubé kúsky a zjedzte ho ešte teplý.

Kysneme, kysneme..., v mojej veľkej mise bolo cesto na začiatku vo veľkosti malého bochníka uprostred dna. Teraz už je trojnásobné, hladké a nadýchané, a bude sa z neho perfektne vaľkať hrubá placka. Počas kysnutia je dosť času na to, aby ste vymiešali špenát so smotanou, pozor – tentoraz naozaj bez cesnaku, nastrúhali syr a pripravili dosku k záverečnej hre s roládou.

Na pečenie vrkoča si pripravte ten najväčší plech, pretože skutočne vznikne kolos. Najprv vytvarujte objemnú roládu zo všetkých ingrediencií a rozkrájajte ju na 2 cm široké prúžky. Je to celkom málo, ale so širšími pruhmi by sa zle zostavoval celok. Na krájanie tak kyprého cesta používam nôž s jemnou pílkou, a je treba naozaj pilovať, aby ste si roládu neroztlačili. Potom už len dieliky skladajte na stred plechu – jeden viac doľava, druhý viac doprava. Zatiaľ si nevšímajte medzier, ktoré na okrajoch vznikajú...

...vo finále sa vrkoč pekne spôsobne spečie dohromady. Trik je v tom, že tesne predtým, než ide do rúry, podídete dieliky smerom k pomyselnému vertikálnemu stredu - spodná časť teda bude smerovať nahor, horná smerom dole. Vrkoč sa na oboch koncoch pekne zaoblí a dieliky, ktoré sa takmer dotýkajú, v rúre nakysnú a spečú sa do jedného celku. Vznikne úctyhodné dielo, ktoré vám nedá veľa práce, rozhodne menej, než keby ste splietali vrkoč z troch samostatne naplnených rolád.

A pokiaľ sa vám vôbec nechce vytvárať efektný vrkoč, upečte skrátka roládu tak, ako vám vznikla pod rukami. Nebude o nič menej krásna, ani menej dobrá. Krásne sviatky!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *