Sukulenty zo šišiek alebo zábava na nedeľu

Bábovková roláda s mäsom a hubami
13.3.2024
Prekladaný kysnutý cop so slanou náplňou
20.3.2024

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV X

Vyrobiť bytovú dekoráciu doslova „za babku”, to nám takmer zakaždým umožnia nazbierané prírodniny. Tentokrát to budú šišky, ktoré sa aktuálne dajú bez problémov nájsť pod urastenými borovicami.

Domov s rastlinami je hneď útulnejší. Preto sa o nich verne staráme celú zimu a možno začíname vidieť, že mierne a nenápadne ožívajú. Aj vonkajšia príroda už praje prechádzkam a hocikde narazíte na záplavu snežienok krásne hlásiacich príchod jari. Niečo sa deje.

Nie je toho veľa, čo si môžete nazbierať k svojmu tvorivému zápoleniu, ale keď narazíte na hŕby borovicových šišiek , ktoré prestáli zimu bez úhony, nazbierajte si ich. Táto dekoračná drevina sa vám postará o víkendovú zábavu.

ŠIŠKY ROZPOĽTE A NAFARBITE

SPODNÁ ČASŤ ŠIŠKY PRIPOMÍNA SUKULENTNÉ RASTLINY

Možno ste sa so šiškami hrali celé Vianoce, pretože nápady na tvorenie nepoznajú konce. Ja nakoniec tiež. A pretože mi ich pár zostalo, vybrala som sa von za ďalším úlovkom. Priala som si nájsť čo najmenšie tvary, aby som nimi mohla osadiť misku z mangového dreva, ktorú predstavujem na titulnej fotke a v závere článku. Šišky som ale získala urastené, tak som nimi zaplnila veľký kvetináč. Vás to dovedie k rovnakej úvahe – kam svoju dekoráciu naaranžovať? Použite čokoľvek - terakotovú misu, keramický obal na kvetináč, drevenú tácku, smaltovaný pekáč, skrátka to, na čo sa vám bude pekne pozerať. Pripravte si:

  • ľubovoľnú nádobu alebo podnos
  • staré noviny na výplň hlbšej nádoby
  • prírodný alebo sušený mach
  • borovicové šišky
  • pílku na kov
  • temperové farby
  • tégliky na vodu
  • plochý menší maliarsky štetec
  • handričku a pracovnú podložku

1   Do zoznamu pomôcok sa mi chce pripísať aj živého pomocníka. Aspoň ja by som rozkrájanie šišiek bez mužskej ruky nezvládla. Šišky sú naozaj veľmi tvrdé a treba ich rozpoliť.

2   Ak máte to najhoršie za sebou, pustite sa do zábavnejšej činnosti. Konce šišiek, ktoré budú predstavovať sukulenty, treba nafarbiť rôznymi odtieňmi zelenej a modrej farby. Na miešanie použite bielobu a svoju fantáziu. Šišky môžete mať pokojne aj bordové alebo fialové, záleží na tom, v akom poňatí má vyznieť celok. Šišky najskôr zbavte jemných pilín a na farbenie použite užší plochý štetec, ktorým sa dostanete medzi šupiny. Farbu potom nechajte dokonale zaschnúť.

3   Medzitým vybranú nádobu vyplňte pokrčeným novinovým papierom tak, aby pevná vrstva dosahovala až hore. Keď noviny veľmi stlačíte, v otvore nádoby vytvoríte plytkú priehlbinu, ktorú vyplníte sukulentmi. Spodná časť šišiek sa v záhyboch papiera veľmi dobre zachytí presne na potrebných miestach.

4   Na noviny nepravidelne navrstvite mach, naaranžujte nafarbené sukulenty rôznych veľkostí a celý aranžmán ľubovoľne dokončite.

ARANŽUJTE PODĽA TVARU NÁDOBY

MECHOM VYPLŇTE MEZIERKY MEZI ŠIŠKAMI

Mach ako symbol pokoja a odolnosti nesmie chýbať pri celom množstve prírodných dekorácií. Tu skvele zachytí rozkrájané časti šišiek a celému aranžmánu dopraje prirodzený výraz. Využíva sa na výrobu rôznych obrázkov, závesných gulí, na jar z neho budeme vytvárať vence. Nazbierajte si ho mimo chránenej lokality a často s ním pracujte. Rukám prináša príjemné upokojenie.

PRÍRODNINÁM PRISTANE DREVO I KERAMIKA

MISKA Z MANGOVÉHO DREVA

Ako som sa zmienila, aranžmán bol zamýšľaný pre malú misku z mangového dreva, avšak za predpokladu, že nazbieram aj malé šišky. Skvele by pripomínali drobné skalničky, ktoré mám veľmi rada. Takto vznikla veľká keramická misa, ale nafarbenými šiškami si môžete vyplniť napríklad prázdne miesta v kvetináčoch, v ktorých sa ešte len začnú rozvíjať jarné cibuľoviny. Určite budete mať množstvo ďalších nápadov.

Pozrite sa na výrobky z mangového dreva, ktoré pristanú (nielen) sukulentom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *