Bábovková roláda s mäsom a hubami

Korok je dekoratívny, vytvorte si napríklad srdce zo špuntov
8.3.2024
Sukulenty zo šišiek alebo zábava na nedeľu
15.3.2024

Asi sa pýtate, kde je roláda? Je vo vnútri, naozaj. Aj keď bábovku nepodáte na stôl s obľúbeným zeleninovým šalátom, aj tak sa ostatní nezmýlia. Čo v ceste naozaj je, prezradí bez okolkov mäsová a bylinková vôňa.

Krehkého kysnutého cesta je tak akurát, aby doplnilo výbornú náplň vo vnútri. A aj keď to vyzerá, že sa pri pečení nadriete, nie je to nijak dramatické. Cesto je hotové za štvrť hodiny a vykysne bez vášho pričinenia. Náplň z hovädzieho mäsa a šampiňónov nie je zložitá vôbec a tak najzaujímavejšie je stretnúť sa s bábovkovou formou taviacou vaše kuchárske zámery. Potom už si len počkajte, až sa rozvonia bazalková vôňa a ak chystáte obed, v medzičase pripravte krémovú alebo ľahkú zeleninovú polievku. Bohato tak nasýtite štyroch až piatich stravníkov.

Ešte jedna otázka sa ponúka - prečo zamotať roládu do bábovkovej formy? Skrátka preto, že na stôl prinesiete prekvapenie, ktoré nikto nečaká. Na pečenie si vyberte formu bez výrazného reliéfu, alebo roládu premiestnite do formy na srnčí chrbát. Samozrejme za predpokladu, že roláde vezmete správnu mieru. Môj recept zaplní celú klasickú bábovkovú formu. Nechajte si chutiť!

Príprava: 1 hodina + kysnutie a pečenie * Získate: 4 - 5 porcií

Kysnuté cesto

  • 350 g hladkej špaldovej múky, preosiatej
  • 2 rovné lyžičky soli
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 180 ml plnotučného mlieka, vlažného
  • 1 vajce
  • 35 g zmäknutého masla

Náplň

  • 500 g hovädzieho mäsa, mletého
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
  • 250 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • sklenička bazalkového pesta
  • šálka čiernych olív, nakrájaných
  • zväzok hladkolistej petržlenovej vňate

1. Do misy robota preosejte múku, pridajte soľ, droždie s cukrom a sypkú zmes premiešajte stierkou. 

2. Potom pridajte vlažné mlieko s prešľahaným vajcom, rozpustené maslo a hnetacím hákom pomaly spracujte cesto. Trvá to asi 15 minút. Vzniknutú hladkú a nelepivú guľu cesta presuňte do vymastenej misy, zľahka ju pomúčte a prikryte. Na mieste bez prievanu nechajte 1 hodinu kysnúť až cesto viac ako dvojnásobne zväčší svoj objem.

3. Medzitým vypracujte náplň. Na väčšej panvici opražte na 1 lyžicu oleja mäso, pričom ho rozdrvte nadrobno. Ochuťte soľou a korením. Na menšej panvici opečte na druhej lyžici oleja plátky šampiňónov, až zozlatnú. Tiež ich ochuťte soľou a korením. Náplň nechajte vychladnúť.

4. Vykysnuté cesto presuňte na dosku, vytlačte z neho vzduch a rozvaľkajte ho na obdĺžnikovú placku max. 0,5 cm vysokú. Je dôležité, aby jej dlhšia strana merala približne 43 cm, to je miera, ktorú budete potrebovať pri vyplnení bábovkovej formy (POZN.: pracovala som so zelenou formou, ktorá má veľkosť 25 × 10,5 cm). 

5. Placku potrite bazalkovým pestom, pridajte ochutené mäso, huby, plátky olív a nasekanú zelenú petržlenovú vňať. Roládu z dlhšej strany zamotajte, snažte sa zaťahovať. Teraz požiadajte niekoho, aby s vami roládu nazdvihol a preniesol do maslom vymastenej formy. Roláda by mala obtočiť stredový otvor a dotýkať sa. Prstami spoj stlačte k sebe a roládu jemne vtlačte do formy. Hornú stranu potrite maslom a bábovku vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Po 15 minútach znížte teplotu na 175 – 170 °C a pečte celkovo asi 50 minút. Roláda postupne vystúpi až hore a zozlatne. Akonáhle sa mierne odtiahne od steny formy, špajľou skontrolujte prepečenie a bábovku vyberte z rúry. Chvíľu ju nechajte oddýchnuť a asi po 10 minútach ju vyklopte na tanier.

Trochu vychladnutú roládu rozkrájajte a jedzte najlepšie s listovým šalátom a jogurtovým dipom.

Nikdy ma neprestane baviť, ako z malej porcie cesta vyrastie nadýchaná tvárna guľa, s ktorou sa dá robiť čokoľvek. Počas kysnutia stihnete pripraviť mäso aj huby tak, aby náplň schladla a bola pripravená na naplnenie cesta. Ak bude vlažná, je to ideálne.

Kysnuté cesto rado prijíma tuk, takže bazalkovým pestom plným olivového oleja a píniových orieškov rozhodne nešetrite (v tradičnom peste je okrem toho ešte parmezán, cesnak a soľ). Mäso a šampiňóny pripravte na dvoch panviciach. Síce ich približne rovnako dochutíte, ale každá surovina sa spracováva inú dobu. Mäso nepodlievam, pretože tekutiny nie sú v roláde žiaduce, šampiňóny je príjemné osmahnúť dozlatista.

Premiestniť roládu do bábovkovej formy chce štyri ruky. V takých prípadoch pomáha Honza, kedy opustí fotoaparát, a skrátka nikto nefotografuje. Vláčne cesto sa v rúre usporiadane spojí a vytvaruje podľa formy, takže sa stratí aj hocijaký ten fald. Roládu do formy ľahko vtlačte a potrite ju maslom.

DOBRÉ RADY:

  • Nebojte sa roládu pri balení dobre zatiahnuť. Naše babičky a prababičky to robili pomocou utierky (rada vám odporučím kvalitné, bambusové utierky), ale dnes vám najlepšie pomôže silikónová doska. Cesto k nej nelepí a tak ho pomocou dosky krásne zbalíte.
  • Zamotanú roládu sa snažím uložiť do bábovkovej formy pozdĺžnym „švom” smerom k stredovému otvoru. Ako roláda pri pečení kysne, tlačí na stenu formy a hladko sa spojí

Tak, a toto je vo vnútri. Len chýba tá vôňa. Roládu zjedzte teplú a celkom určite si doprajte pohár dobrého vína. So šalátom a jogurtovým dresingom pripravíte skvelú rodinnú večeru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *