Farbou roka 2024 je nežná broskyňová

Jablčný pohár so zázvorovou šľahačkou
28.2.2024
Ako darovať hrnček alebo darčeky z lásky
5.3.2024

Rok 2024 je podľa Pantone Color Institue rokom broskyňových odtieňov. Farbou roka bola zvolená farba s poetickým názvom Peach Fuzz, teda niečo ako broskyňový efekt.

Pantone Color Institut je firma, ktorej farebné vzorkovníky používajú dizajnéri, grafici atď. z celého sveta, podľa ktorej číselného systému farieb nájdete vždy presný odtieň a ktorý je pre svet grafiky rovnako dôležitý ako celosvetový systém počítania dátumu.

Zatiaľ čo pri slovíčku Peach je jasné, že sa jedná o broskyňu, pri Fuzz už to také jednoduché nie je – to sa totiž používa ako označenie gitarového efektu, pre „výrobu fuzzu“ sa k elektrickým gitarám používajú špeciálne pedále, ktoré jej zvuk skreslia žiadaným spôsobom (a vraj to nie je nič jednoduchého). Poďme si ale radšej niečo povedať o onom konkrétnom odtieni a prečo sa práve on stal farbou roku 2024.

Farbu č. 13-1023 Peach Fuzz v inštitúte vybrali vraj preto, že zachytáva našu túžbu starať sa o seba aj ostatných. Jedná sa o zamatovo jemný broskyňový tón, jeho všeobjímajúci duch obohacuje myseľ, telo aj dušu. Evokuje láskavosť, nehu, starostlivosť, zdieľanie radosti a spoluprácu. Je to hrejivý a útulný odtieň podčiarkujúci našu túžbu po spolupatričnosti s ostatnými, po spoločnom vychutnaní okamihu.

A prečo sa broskyňové tóny majú stať farbami nášho domova práve tento rok? Vraj v tejto neľahkej dobe celý svet potrebuje empatiu a súcit, aby sme mohli lepšie snívať o mierumilovnejšej budúcnosti. A snaží sa reflektovať fakt, že vo svete zameranom na výkon je čoraz ťažšie nájsť vnútorný pokoj a oceniť svoje ja. 

Tento broskyňový odtieň by ste na palete našli niekde medzi ružovou a oranžovou a je až prekvapivo dobre kombinovateľný s celou škálou farieb, vynímať sa bude vedľa všetkých zemitých odtieňov a prekvapivo slušivá je aj kombinácia s pastelovými odtieňmi modrej a modrozelenej.

Pri hľadaní odtieňa, ktorý odráža našu vrodenú túžbu po blízkosti a spojení, sme zvolili farbu vyžarujúcu teplo a modernú eleganciu. Odtieň, ktorý rezonuje so súcitom, ponúka objatie a bez námahy spája mladistvé s nadčasovým.

Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Pantone Color Institute

Farbu roka 2024 je nežná broskyňová3

RUŽOVOORANŽOVÉ TÓNY

Dostaňte nádhernú broskyňovú farbu aj do kúpeľne, nie je nič jednoduchšie, než sa kochať nežným ružovooranžovým tónom na froté uterákoch. Peach Fuzz má evokovať hrejivé objatie, dotyk, nehu a starostlivosť - a presne to vám po rozmaznávajúcom kúpeli mäkučký uterák v tejto farbe môže dopriať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *