Jablčný pohár so zázvorovou šľahačkou

Starostlivosť o nepriľnavý riad
23.2.2024
Farbou roka 2024 je nežná broskyňová
1.3.2024

Dusené jabĺčka patria do koláčov, bucľatých buchiet, k dozlatista opečenému kurčaťu i do lekváru. Akonáhle má zima namále, treba zužitkovať každý plod, ktorý sa začína mračiť.

Môj starý otec vedel uvariť kapustnicu a dusené jablká v rajnici, čo bol jednoduchý kompót s hrozienkami omamne voňajúci škoricou. Narodil sa roku 1898 a keď zostarol, tieto kuchynské zručnosti mu úplne stačili ku šťastiu. Bola som šťastná, keď som od neho, ako malá, pár lyžíc kompótu vydrankala. Puding zase bolo prvé jedlo, povedzme skôr pochutina, ktorú som sa naučila pripraviť. To som mala asi 8 rokov. Vedela som ho excelentne, takže asi chápete, že k duseným jablkám a pudingu chovám nezabudnuteľné spomienky a patria v mojom živote k láskyplne pripravovaným dobrotám dodnes.

Ony to dobroty sú. Obyčajné a lahodné, dostupné v ktorýkoľvek deň - všedné aj slávnostné. Nezabudnite na ne, keď si chcete dať niečo ľahké, čo stopercentne nesklame.

Príprava: 30 minút * Získate: 3 poháre

  • 250 g jabĺk, očistených a nakrájaných
  • 1,5 lyžice krupicového cukru
  • 1,5 lyžičky perníkového korenia
  • 1 vanilkový puding + suroviny podľa receptu na obale / puding bez varenia
  • 250 ml smotany na šľahanie, 33 - 40%
  • 3 lyžice zázvorového sirupu
  • plátky jablka na dozdobenie

1. Najprv pripravte puding podľa návodu na obale a presuňte ho do misky. Môže byť o máličko redší ako obvykle, nechajte ho chladnúť. Môžete našľahať aj puding pripravený za studena, teda bez varenia.

2. Jablká olúpte, nakrájajte na malé kocky a zvážte ich. Potom ich presuňte do kastrólika, presypte cukrom a perníkovým korením a za stáleho miešania ich povarte domäkka. Jablká by stále mali držať tvar. 

3. Do pohárov dajte 2 plné lyžice pudingu, vrstvu chladnúcich jabĺk aj s trochou šťavy, opäť pridajte vlažný puding, a znovu rozdeľte vrstvu jabĺk. Dajte do chladu.

4. Pred podávaním ušľahajte smotanu spoločne so zázvorovým sirupom dotuha, naplňte cukrárske vrecko a s ostro rezanou špičkou poháre nazdobte. Pridajte pár tenkých plátkov čerstvých jabĺk na dozdobenie.

Jabĺčka vďaka perníkovému koreniu trochu stmavnú, ale zase okúsite inú chuť, než klasicky škoricovú. Pri príprave pudingu môžete zvoliť dokonca 3 varianty :

  • pripravte bežný puding z horúceho mlieka a nechajte ho vychladnúť - môže byť nepatrne redší, aby bol krémový
  • našľahajte puding za studena, napr. so značkou Crème Olé - je úplne bez varenia a hotový za 5 minút
  • uvarte domáci vanilkový puding s kukuričným škrobom a vanilkovým luskom - ak chcete prípravu bez konzervantov

Ako vidíte, záleží len na vás, koľko času chcete svojej pochúťke venovať. Jablká si to zaslúžia a vaši najbližší tiež.

Pohár nie je prehnane sladký, samozrejme platí, že čím sladšie a šťavnatejšie jablká máte, tým je výsledok lahodnejší. Našľahaná smotana so zázvorovým sirupom je len čerešničkou navrch. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *