Starostlivosť o nepriľnavý riad

Zemiakové gnocchi sú rýchle a chutné
21.2.2024
Jablčný pohár so zázvorovou šľahačkou
28.2.2024

Že sa na teflónku nemá používať kovový riad, aby sa povrch nepoškriabal, vie asi každý, správna starostlivosť o nepriľnavé povrchy ale znamená aj ďalšie postupy, ktoré je vhodné dodržať. Navyše zďaleka nie všetky povrchy sú tak náchylné na poškriabanie ako teflón, ktorý sa naopak používa už oveľa menej.

Na začiatku 90. rokov boli teflónové panvice obrovský hit. Môj muž rád spomína, ako ho spolu s ďalšími vnúčatami vtedy vzala babička do Bibione a cestou si celý autobus nakúpil teflónové panvice. Aj ja si dodnes pamätám maminu prvú teflónku! Dnešné nepriľnavé povrchy už sú našťastie úplne inde, než tie vtedajšie, a pokiaľ nesiahnete po najlacnejšom kúsku široko ďaleko, ktorému sa tenká teflónová vrstva najskôr časom začne odlupovať aj s dodržaním všetkých bezpečnostných poučiek, vydrží vám pokojne roky. Navyše, teflón dnes nie je zďaleka jediný spôsob, ako povrch urobiť nepriľnavým!

  • Aj pred prvým použitím do nich nalejte vodu, pridajte 2–3 lyžice jedlej sódy, 5 minút povarte a vodu opäť zlejte a riad opláchnite. Hrniec či panvicu nechajte vychladnúť, poriadne osušte a ideálne povrch pred uložením do linky potrite kvapkou tuku.
  • Nikdy nezačínajte umývať ešte horúci riad. Akonáhle na rozpálenú panvicu nalejete vodu, vrstva sa môže oddeliť a panvicu potom môžete rovno hodiť do koša. Nikdy nepoužívajte hrnce s poškodenou vrstvou, pretože jej drobné šupinky sa budú uvoľňovať do pokrmov a šupinky teflónu ani iných látok jesť určite nechcete.
  • Zatiaľ čo oceľové panvice sa vypaľujú tak, že sa najskôr nechajú rozpáliť úplne prázdne, nepriľnavý riad nikdy, nikdy nezahrievajte prázdny! Nepriľnavá vrstva by sa od podkladu mohla oddeliť a drahú panvicu tak nevratne poškodíte doslova behom pár okamihov.
  • Samozrejmosťou by malo byť nepoužívanie ostrých predmetov, najmä obracačiek, nožov atď. Použiť môžete buď plastové, alebo napríklad drevené. Platí to aj pre metly a ďalšie podobné predmety, ktoré sú obvykle kovové. Ale opäť, záleží na type nepriľnavej vrstvy, niektoré napr. metly atď znesú bez poškodenia.
  • Nepriľnavé kúsky obvykle ľahko umyjete v ruke, ohľadom umývania v umývačke vždy dodržujte odporúčania výrobcu.
  • Pri umývaní v ruke nepoužívajte abrazívne prostriedky a ideálne ani hrubú stranu hubky, napečené nečistoty radšej prípadne nechajte odmočiť. Pri týchto odporúčaniach ale vždy záleží na type nepriľnavej vrstvy, niektoré aj hrubšie umývanie znesú, niektoré nie, vždy preto prečítajte návod výrobcu a používajte čo najšetrnejší spôsob, nech máte istotu, že si riad nepoškodíte.
  • V nepriľnavom riade jedlo neskladujte, či už to uvarené alebo ešte len nakladané. Najmä kyslé potraviny povrchu pri skladovaní nerobia dobre. Pokiaľ potom studený hrniec z chladničky položíte na platňu a začnete ho zahrievať, je to pre povrchovú úpravu ďalší klinček do rakvy.
02

Súprava do každej kuchyne

Pokiaľ o nepriľnavom riade uvažujete, rozmyslite si, na čo ho budete potrebovať. Na veľkej panvici urobíte na minime tuku napríklad mäsové guličky a zeleninovú zmes, na menšej miešané vajcia atď. Menšia rajnica sa hodí opäť na ohrievanie napr. polievok bez pripálenia, ale aj na mlieko a mliečne kaše. Súprava BLACK STONE z liateho hliníka perfektne vedie teplo a má veľmi odolný povrch, ktorý len tak niečo nepoškriabe. Tieto hrnce môžete dať aj do umývačky riadu.

Samostatnou kapitolou je pečenie s nepriľnavým povrchom. Rôzne pekáče a formy totiž môžu ušetriť veľa práce aj starostí.

  • Pekáče na mäso s touto povrchovou úpravou sú skvelé v tom, že sa na ne len tak niečo nepripečie, a vy tak nemusíte tráviť nekonečno času čistením. Pečená kačica alebo výpečky sa v nich urobia na jednotku a s minimom námahy pri umývaní aj v prípade, že nemáte umývačku.
  • Koláčové formy, biskupské chlebíčky alebo tortové formy vám umožnia ľahké oddelenie korpusu od okrajov formy aj bez nutnosti vysypávania a zaobídete sa aj bez papiera na pečenie, ktorý každú chvíľu dôjde.
  • Samostatnou kategóriou, bez ktorej si už neviem pečenie predstaviť, sú formy na baránky a bábovky. Staré formy po babičke síce milujem, ale vymazávanie všetkých zákutí mašľovačkou a hlavne následné vysypávanie mi s nepriľnavou formou konečne odpadlo a bábovka ide vždy hladko von - stačí len ľahko, pokojne nedokonale vytrieť olejom. Áno, ešte je tu silikón, na ktorý mnoho ľudí oprávnene nedá dopustiť, mne ale nevyhovuje jeho mäkkosť, kvôli ktorej sa mi veľké formy potom ťažko odovzdávajú do rúry.
  • Nepriľnavý povrch umožňuje piecť aj drobné pečivo s krásnymi detailmi z formy – deti milujú medvedíkovú formu alebo tú na donuty, dnes si bez tejto vrstvy človek nedokáže predstaviť ani toastovače alebo prípravu vaflí.
03

Panvice prekladajte!

Aby ste si panvice a hrnce nepoškodili, nikdy na ne neukladajte ďalší riad bez použitia krycej vrstvy. Poslúži aj obyčajná utierka, veľmi praktické sú ale preložky, ktoré (na rozdiel od tej utierky) neprekážajú všade naokolo. Boli by škoda panvice starostlivo umývať a uchovávať a potom si ich poškriabať nevhodným uložením...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *