Zemiakové gnocchi sú rýchle a chutné

Golieriky na zaváraniny
16.2.2024
Starostlivosť o nepriľnavý riad
23.2.2024

Zemiakové prílohy sú u nás obľúbené a majú mnoho podôb. Aj v cudzine si ich spracovávajú po svojom a jednu z nich podávajú ako skvelé samostatné jedlo.

Kto by si neobľúbil zemiakové knedle, hranolky, nadýchanú kašu, lokše, krokety, zemiaky na lúpačku, opečené aj plnené? Určite som na veľa príloh zabudla a to nespomínam na zemiakové jedlá samostatné. Skrátka – ak máte zemiaky – máte obed či večeru. Ak zabrúsime z našej krajiny južnejšie, konkrétne do Talianska, musíme pridať na kôpku skvelých jedál zemiakové halušky, správne gnocchi (čítané ňoky). Jemné a výborné halušky si môžete dať nielen ako ľahkú prílohu, ale aj ako výdatný samostatný pokrm, pretože sa často podávajú so smotanou, hubami a bylinkami.

V obchodoch bežne kúpite halušky vyrábané v Taliansku, ktoré stačí len prevariť vo vode. Sú dosť pevné a vhodné na zapekanie, pretože niečo vydržia. Akonáhle však okúsite halušky čerstvo pripravené, nebudete o nich chcieť ani počuť. Domáca výroba je jednoduchá a obdiv rodiny zaručený :o)

Príprava: 50 minút + varenie * Získate: 4 porcie

  • 800 g zemiakov typu C
  • 200 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky zemiakového škrobu
  • trocha parmezánu
  • 2 žĺtky L
  • muškátový oriešok, čerstvo nastrúhaný
  • 1 lyžička soli + na osolenie vody
  • parmezán a maslo na dokončenie

1. Zemiaky umyte a uvarte v šupke. Vodu zlejte a akonáhle idú uchopiť, olúpte ich.

2. Kým sú teplé, nastrúhajte ich na hrubom strúhadle alebo prelisujte.

3. Hmotu dajte do misky a pridajte všetky ingrediencie. Rýchlo spracujte cesto, aby príliš nevychladlo, a na pomúčenej ploche vytvorte malé valčeky s priemerom asi 2,5 cm.

4. Nožom namočeným v múke valčeky rozkrájajte na malé kúsky a na každý vidličkou vytlačte vrúbky - viď foto.

5. V širokom hrnci uvarte vodu so soľou a vložte prvú várku nokov. Nedávajte ich príliš, aby mali priestor. Varte vo vriacej vode po dobu 3 minút. Akonáhle halušky vyplávajú, vylovte ich na porcelánový tanier a uložte vedľa seba. Tanier vložte do rúry vyhriatej na 80 °C, kde aj ďalšie várky udržíte v teple. Vodu v hrnci znovu uveďte do varu, vložte ďalšiu várku a všetko zopakujte, až budú všetky halušky spracované.

Základom tejto dobroty sú dobre zvolené zemiaky. Okrem toho, že každá odroda má inú chuť, dôležité sú jej vlastnosti, pevnosť, obsah škrobu. Dávam prednosť zemiakom typu C, ktoré sú najviac múčné, ale nesmiete ich rozvariť. Pri spracovaní cesta sú trošku lepivejšie, zato halušky sú jemnejšie. Pevnejšie halušky vyrobíte zo zemiakov typu A. Vyskúšajte si to.

TIP: Ak robíte často zemiakové placky, knedle a pod. určite si kúpte lis na zemiaky. Potrebuje trochu sily, ale urýchli vašu prácu, čo oceníte, pretože s teplou hmotou sa lepšie pracuje.

Pri priestorovo úspornej práci vám skvele poslúži silikónová podložka na pečenie, prípadne silikónová doska. S čerstvým cestom sa dobre pracuje, je tvárne a vláčne a po spracovaní nelepivé. Rýchlo z neho vytvorte úzke valčeky a rozdeľte ich na pravidelné kúsky. Z nich vzniknú tradičné gnocchi s klasickým rebrovaním. Rebrovanie má samozrejme svoj účel – halušky sa pri konzumácii lepšie obalia v omáčkach.

TIP: Ak chcete, do cesta môžete pridať 1 - 2 zarovnané lyžičky zemiakového škrobu. Pomôže vláčne cesto pekne udržať pohromade.

Ak podávate halušky ako samostatné jedlo, môžete parmezánom nahradiť časť polohrubej múky. Potom stačí len rozohriate maslo, nastrúhaný syr a obľúbený zeleninový šalát. Aby ste mohli kedykoľvek pohotovo nastrúhať tvrdý syr na jednotlivé porcie, kúpte si ploché strúhadlo s rukoväťou a jemnými očkami. 

TIP: Prílohové gnocchi možno okrem parmezánu dochutiť a zároveň vzhľadovo obmeniť špenátom či bylinkami, šťavou z červenej repy alebo pomocou karí. Pokiaľ vám trocha zostane na druhý deň, halušky opečte na panvici s trochou roztopeného masla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *