Golieriky na zaváraniny

Špaldové sušienky ako chutná desiata
13.2.2024
Zemiakové gnocchi sú rýchle a chutné
21.2.2024

Potrebovala som chvíľku na zamyslenie, chvíľu, keď som sama so sebou. Je to ideálny čas na nejakú drobnú ručnú činnosť. Siahla som po klbku a háčiku.

Ruky si robia, čo potrebujú, a hlava beží inokedy. Sú to celkom vzácne chvíle zastavenia, pretože naplánovať si ich už neviem. Možno sa aj vám bude hodiť takáto víkendová terapia. A keby ste mali pocit, že nerobíte nič užitočné, potom vám prezradím, že si pritom vytvoríte pár krajkových deklíčkov na zavarené dobroty. Určite sa vám budú hodiť na odekorovanie vašich skvelých domácich darčekov zo špajze, obzvlášť ak ste prepadli záľube menom zaváranie. A keby sa vám náhodou tvoriť nechcelo, inšpirujte sa tu...

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Priadzu si vyberte celkom tenkú. Jednak ju musíte vpraviť do okraja textílie a čipka by mala byť jemná a vzdušná, pretože sa vo finále nariasí na poháre, ktoré majú okolo krčka len pár centimetrov. Pripravte si:

  • klbko tenkej bavlnenej priadze hodiacej sa k látkam
  • ostrý háčik č. 1 a háčik č. 2
  • zvyšky bavlnených látok
  • úzke stuhy, 1 cm široké
  • kancelársky papier na šablónu
  • ceruzku, nožnice

POUŽITÉ SKRATKY

  • RO retiazkové oko
  • KS krátky stĺpik
  • DS dlhý stĺpik
  • PO pevné oko

Výroba darčekového viečka je strašne jednoduchá. Jednotlivé kroky popíšem priamo k obrázkom, ale myslím, že budete pracovať úplne intuitívne a navymýšľate si množstvo ďalších ozdobných okrajov.

ŠABLÓNA

Každé viečko je inak veľké, takže si musíte vytvoriť vlastnú šablónku. Viečko, podobne veľké ako má zaváranina, položte na papier a obkreslite. Koliesko vystrihnite a dajte ho na vyžehlenú látku. Teraz ale strihajte od šablóny asi o 3 mm ďalej.

UPEVNENIE PRIAZDE

Vidíte, že látka s pevnou väzbou sa v krajoch nijako nestrapká. Teraz vezmite ostrý háčik, vpichnite ho asi 3-4 mm od kraja látky, priadzu pretiahnite zozadu dopredu, nahoďte a vzniknuté 2 slučky pretiahnite priadzou. Pokračujte dookola, vpichy by mali byť asi 2-3 mm od seba. Kruh uzavrite PO.

PRVÝ RAD

V háčkovaní pokračujte do kruhu stále v rovnakom smere. Najprv uháčkujte 2 RO na začiatok radu a ďalej uháčkujte pod každé RO predchádzajúceho radu 1 KS. Pokračujte do konca a rad uzavrite PO.

DRUHÝ RAD

Do predchádzajúceho radu z KS teraz budete háčkovať dierkovaný rad, ktorým neskôr prevlečiete stuhu na zaviazanie. Do 2. r. prejdite 3 RO (nahradí 1. DS), a ďalej opakujte *2 RO, vynechajte 1 RO predchádzajúceho radu a uháčkujte 1 DS*, túto skupinku opakujte do konca radu, ukončite PO po uzavretí posledného okienka.

TRETÍ RAD

Teraz budete háčkovať do každého okienka vejáriky tvorené z piatich dlhých stĺpikov. Čipka sa začne mierne vlniť. Do tohto radu opäť prejdite 3 RO a uháčkujte 4 DS pod RO okienka. Ďalej opakujte skupinku *1 RO, 5 DS pod RO ďalšieho okienka*, pokračujte až do konca a rad uzavrite PO. Textilné viečko je hotové. Ešte dobre zašite koniec priadze a okienkami prevlečte farebnú stuhu.

Zostáva len podpísať kartičku s venovaním a pripísať niečo milé. Darček zo špajze je na svete. Pokiaľ si pri práci trošku usadíte myšlienky, bude vám celkom fajn. Prajem vám pekný víkend!

TAKTO VYZERÁ VÝSLEDOK

Páči sa mi spojenie látky s drobnou vzorkou a tenkej háčkovacej priadze. Aby nebolo nutné čokoľvek našívať, krajku som vháčkovala priamo do okraja tkaniny. Ak môžem radiť, potom použite pevnejšiu látku, ktorá má impregnáciu. Opraná, jemná bavlna sa začne po okraji strapkať, hoci je nastrihnutá doguľata. Vpichy háčika sú totiž kladené husto vedľa seba a jednotlivé nitky látky sa potom dokážu deliť od seba. Do pevnejšej tkaniny sa horšie vpichuje háčik, zato však priadza dokonale drží.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *