Špaldové sušienky ako chutná desiata

Krabičky na valentínske darčeky
9.2.2024
Golieriky na zaváraniny
16.2.2024

Spríjemnite deťom deň a upečte si s nimi chutné domáce sušienky, ktoré si môžu pridávať k jogurtovej desiate na prilepšenie. 

Predovšetkým si túto chvíľku v kuchyni naplánujte so svojimi deťmi, pretože sa niečomu priučia a zároveň si precvičia svoju šikovnosť. Budú potom na seba neskonale pyšné.

Sušienky si čas od času napečte a natlačte nimi dózu, aby sa pekne rozležali. Je to potom taká hriešna radosť, keď viete, že si k výbornému čaju alebo káve dáte sušienku a máte ju pekne po ruke. Mandľové sušienky totiž môžu vyzerať ako úplne klasické okrúhle placky, avšak tiež je možné na ich výrobu vziať drevenú vytlačovaciu formu, pomocou ktorej vzniknú sušienky so zúbkovanými okrajmi a s pekným reliéfom.  

Podobné formy budete poznať z výroby staročeského medového perníka. Bohato zdobené perníčky patrili skôr nielen k sviatkom vianočným, ale predovšetkým k pútiam, o ktoré nebolo od svätej Anny núdze. Medové cesto sa robievalo podľa utajovaných rodinných receptov a často sa nechávalo zrieť aj niekoľko mesiacov. Najskôr sa piekli obyčajné placky - kartičky, neskôr sa cesto vtláčalo do umne vyrezávaných foriem z lipového, hruškového či čerešňového dreva. V mnohých múzeách ich môžete vidieť, a dokonca niekde aj s napečenými husármi, zvieratkami alebo bábätkami v povijanoch, čo boli obľúbené motívy.

Špaldové sušienky ako chutná desiata2

Š - AKO ŠPALDOVÁ MÚKA

múka plná živín na podporu imunitného systému

Špalda je najstaršou odrodou pšenice, ktorá na rozdiel od ostatných obilnín neprešla žiadnym šľachtením a obsahuje vysoké množstvo živín. Sú obsiahnuté nielen v samotnom zrne, ale aj v obalovej časti, ktorá sa pri iných druhoch múky odstraňuje. Práve tu je najviac vitamínov a minerálov. Múka tohto druhu sa označuje ako celozrnná špaldová múka.

V súčasnej dobe má najširšie uplatnenie v kuchyni. Celozrnná špaldová múka sa od bežnej múky líši obsahom otrúb a klíčkov a spĺňa všetky požiadavky na zdravé stravovanieObsahuje menej lepku a je ľahko stráviteľná. V obchodoch sa môžete stretnúť ako s hladkou špaldovou múkou, tak aj s jej hrubým variantom.

Jej pravidelné užívanie podporuje imunitný systém a výrazne zlepšuje trávenie. Pokrmom dodáva tmavšie zafarbenie, príjemnú vôňu a orieškovú chuť. Múka je vhodná na zahusťovanie, vyprážanie (palaciniek a pod.), na varenie príloh (knedlí, halušiek), na pečenie chleba, cukroviniek a sušienok, ktorým dodáva nadýchanosť.


Príprava: 1 hodina

  • 180 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
  • 50 g mandlí, jemne mletých
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce M
  • ½ lyžičky škorice
  • štipka soli
  • + drevená vytlačovacia forma KOLIESKO na perníčky a sušienky

1. Múku, mandle a práškový cukor vložte do robota a premiešajte stierkou. Pridajte zmäknuté maslo, vajcia, škoricu a štipku soli a cesto spracujte (môžete samozrejme pracovať na doske).

2. Akonáhle sa cesto začne spájať, preložte ho na dosku a dokončite. Cesto so špaldou je mierne lepkavé, podsypte ho však len tak, aby sa príliš nespevnilo. Vytvorte valec a dajte ho odpočinúť na 2 hodiny do chladu.

3. Keď je všetko pripravené, drevenú formu štetčekom poprášte múkou tak, aby prešla do všetkých záhybov. Z cesta kus odkrojte, zvyšok nechajte v chladničke.

4. Z cesta vytvorte guľôčku, roztlačte ju na veľmi pomúčenej doske do tvaru placky a vtlačte ju do formy. V tejto chvíli by cesto nemalo lepiť a potom sa krásne vylúpne z formy von. Sušienky klaďte s rozostupmi na plech vystlaný papierom na pečenie.

5. Plech vložte na stred rúry vyhriatej na 160 °C a pečte 15 minút do slabo ružova.  

Cesto obsahuje dosť tuku, takže ho mimo práce uchovajte v chlade, bude sa vám s ním lepšie pracovať. Výrezy vo forme treba vysypať múkou, aby išli sušienky dobre von. Použila som štetec, aby boli všetky záhyby pokryté. Pretože drevo prijíma vlhkosť a mastnotu, pripravte sa na to, že budete pracovať rýchlo, a to preto, aby v záhyboch nezostalo rozohriate cesto.

Pokiaľ by sa vám podarilo reliéf formy zalepiť cestom, použite špicatú špajľu a vyčistite ho. Inak by sušienky boli menej plastické a pri vyklápaní by držali na mieste. Sušienky klaďte s rozostupmi na plech, počítajte s tým, že sa mierne zväčšia, ale viac sa zaguľatia na výšku. Výrezy vo forme nie sú rovnako veľké, avšak dávkovanie cesta budete po chvíli odhadovať citom.

Sušienky vyšli dobre, forma bude výborná aj na tvarovanie perníčkov. Perníčkové cesto je pevnejšie, a určite sa s ním bude dobre pracovať. Stojí to za vyskúšanie, rovnako ako nasledujúce reliéfne nástroje na zdobenie cesta - valček, alebo šikovné pečiatky...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *