Machový kopec so svetielkom

Rumové copy alebo bodka za fašiangami
31.1.2024
Nepečená čokoládová torta – alebo využite suroviny z vianočného pečenia V
6.2.2024

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV VIII

Januárová príroda ešte drieme, ale my už túžime po troške zelene. Pekne sa dá spracovať prírodný mach, ktorý vďačne prijme prvé jarné rastlinky.

Mix prírodných materiálov a umelých dekorácií vytváram veľmi rada. V tomto čase, keď si chceme vyzdobiť byt alebo chalupu, nám toho vonkajšia príroda veľmi neponúka, ale aranžmán do rozmernej misy, kvetináča na priedomí či do kvetináča na okno, sa vymyslieť dá. Možno, že si schovávate jesenný mach na prvé predjarné dekorácie. Robím to každý rok a oplatí sa to. Vždy mám potom dostatok materiálu na tvorenie. Pokiaľ túto surovinu nemáte kde získať, nezostáva než zakúpiť floristický umelý mach, prípadne prírodný stabilizovaný mach (vysušený).

Ak sa rozhodnete skombinovať aranžmán so živými rastlinami - tu som použila cibuľovinu a sukulent, počítajte s tým, že kvitnúca rastlina potrebuje viac svetla. Také aranžmány, aspoň na čas, ponechajte v blízkosti denného svetla. Klasický prírodný mach, ktorý je v tomto čase vyschnutý, je vhodné pred použitím namočiť. Pokiaľ ste sa o neho v zime starali, vráti sa mu aj zelená farba. Ak nezačleníte do aranžmánu nič, čo by ste vlhkosťou zničili, potom povrch pravidelne roste. Machová pokrývka bude prospievať a udrží vlhkosť živým rastlinám. Zimnému aranžmánu pristane aj štipka umelého snehu. Do jari máme predsa poriadne ďaleko, tak nech si ku kachliam prinesieme atmosféru panujúcu za oknami.

Čím ešte si môžete zútulniť svoje chalupárske prostredie, nájdete v galérii pod článkom. Máme veľa zaujímavého nového tovaru.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

O NAJVÄČŠÍ EFEKT SA POSTARÁ MACHOVÁ POKRÝVKA

Podľa toho, koľko machu máte, zvoľte aj veľkosť svojho aranžmánu. Záleží tiež na tom, či nádoba bude vzdialená od denného svetla, alebo či bude na okennom parapete. Táto voľba ovplyvní výsadbu živých rastlín. Pre aranžmány veľké 25 - 30 cm si pripravte:

  • plastovú či terakotovú misku / kvetináč / tvarovo vhodný starý porcelán a pod.
  • zeminu
  • klasický mach / floristický mach
  • ľubovoľné sukulenty a cibuľu hyacintu
  • drobné sušené rastliny, použila som kokošku
  • umelé kvety, použila som kvety čemerice
  • nabielené šišky 
  • sklenený kalíšok a čajovú sviečku
  • umelý sneh
  • ľubovoľné dekorácie z polyresinu a kamienky
  • záhradnícke nožnice, náradie
  • sprej s vodou

1   Pred začiatkom práce uskladnený prírodný mach krátko namočte a nechajte vykvapkať. Cez zimu zaschne, ale dokáže sa opäť spamätať a zazelenať sa. Mach mám uskladnený väčšinou od októbra v studenej miestnosti. Uložím ho do mikrotenového vrecka, do ktorého ide malým otvorom vzduch. Nechám ho iba v jednej vrstve a raz za 2 - 3 týždne ho jemne orosím sprejom. Vrecko trochu uzavriem a nechám na svetle. Mach zostane v kondícii niekoľko mesiacov a práve teraz ho môžem použiť v stave, ktorý vidíte. POZN.: Pokiaľ vo vrecku necháte príliš vlhkosti, rastlina môže začať plesnivieť, takže vlhčite naozaj s mierou. Ak budete pracovať so stabilizovaným (konzervovaným) machom, potom nepracujte s vodou. Tento mach nemení vzhľad a využíva sa pri tvorbe machových obrazov. K dispozícii sú aj umelé machové kamene.

ZEMINU PREVLHČITE

2   Misu zaplňte zeminou. Každú vrstvu mierne stlačte a vytvarujte kopec. Keď ste spokojní s tvarom, rozmyslite si celkový aranžmán. Do zvoleného miesta zasaďte hyacint, po okraji misy môžu rásť krehké sukulenty, ktoré ochotne zakorenia. Vrchnú vrstvu prevlhčite rosením a stále tvarujte ako potrebujete.

3   Ak chcete, do zeminy zapustite sklenený kalíšok na čajovú sviečku. Môže ich byť aj viac, ak máte dostatok priestoru okolo.

SVIEČKA MUSÍ BYŤ V BEZPEČÍ

4   Pri osadzovaní ponechajte okolo sviečky len nízky mach a dbajte na to, aby sa neskôr dekorácie neuvoľnili a nespadli do plameňa. Zimný aranžmán môžete mierne poprášiť vločkami umelého snehu.

5   Ešte malý tip – aranžmán som podložila kuchynskou misou, ktorá celý aranžmán vyvýšila. Nemusela som použiť veľké množstvo zeminy, ktoré by prehltol hlboký kvetináč, a celok nie je ťažký pri manipulácii. Podobne využite starý smaltovaný hrniec alebo vyradenú polievkovú misu. Starožitné kúsky sa k romantickým dekoráciám znamenite hodia.

PRIDAJTE DEKORÁCIE, KTORÉ VÁS BAVIA

5   Aranžmán môžete nechať úplne prírodný, alebo sa pokúste o zábavné riešenie. Pridala som borovicové šišky predstavujúce stromy, ktorých konce som natrela akrylovou farbou, ale môžete tiež použiť snehový sprej, ktorý vám zostal od vianočných sviatkov. Najvyšší bod kopca som oživila figúrkou jeleňa zakúpenou v kvetinárstve. Je vyrobená z polyresinu (druh živice odolný proti oderu a vlhkosti), takže jej voda neublíži. Ak si vyrobíte machovú dekoráciu s deťmi, ponúknu vám celý rad zvieratiek zo svojich zásob. Spomínam na aranžmán plný dinosaurov, síce vzdialený od chalupárskych kreácií, ale dlho opatrovaný. Je to výborný tip na víkendové tvorenie pre celú rodinu. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *