Rumové copy alebo bodka za fašiangami

Rýchly cibuľový chlieb
26.1.2024
Machový kopec so svetielkom
3.2.2024

Fašiangové hodovanie vám určite prinieslo na jazýček veľa dobrôt. Keby ste sa nechceli kamarátiť s dlhým pôstom, usmažte si hriešne dobré tvarohové vrkôčiky.

V plnom prúde fašiangov pridávam recept, ktorý kedykoľvek počas roka zastúpi sladké lievancové raňajky. Podmienkou je iba vytvorenie kysnutého cesta. Dnes, keď je možné všetky ingrediencie šupnúť do robota, to nie je žiadny problém. Tiež viem z vašich reakcií, že si občas pokojne privstanete kvôli pečeniu rožkov a žemličiek. Poznám to. Keď to musí byť, nelením.

V uplynulých týždňoch sa na mnohých miestach našich krajov organizovali fašiangové sprievody masiek, hralo sa divadlo, kde sa fašiangová postava, veľká milovníčka dobrého jedla, dohaduje s Pôstom, kto má navrch. Tohtoročný fašiang končí v noci pred Popolcovou stredou, ktorá pripadne na 14. februára. Vtedy sa naposledy konzumovalo mastné kysnuté pečivo s kávou a mliekom a dokonca dopoludnia bola ešte povolená pálenka. Všetkým zvyškom od víkendovej slávnosti sa hovorilo pozostatky, a väčšinou ich gazdiná rozdala ako výslužku. Tak, tu je. Kysnuté tvarohové cesto je nadýchané a výborné v deň, keď ho usmažíte. Nenechajte ani drobček.

K jedlu a dobrému moku ešte ponúkam párové hrnčeky a hrnčeky všetkých tvarov a veľkostí, z ktorých vám bude určite chutiť. A ak ste s naším tovarom a službami celoročne spokojní, pridajte nám svoj hlas v ankete roka. Veľmi vám zaň ďakujeme!

Príprava: 50 minút + kysnutie a vyprážanie * Získate: 15-16 ks - záleží na dĺžke a objeme

Cesto

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 50 g múčkového cukru
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 120 g mäkkého tučného tvarohu
  • 3 žĺtky
  • štipka soli
  • 30 g masla, rozpusteného a vlažného
  • 150 ml mlieka, vlažného
  • 3 lyžice rumu 
  • kúsok masla na vymastenie misy

Na dokončenie

  • repkový olej na vyprážanie
  • rum na potieranie / pre deti vynechajte
  • cukor s vanilkou alebo so škoricou

1. Suroviny vyberte aspoň na 1 hodinu z chladničky a nechajte v izbovej teplote. Do misy robota preosejte múku, pridajte droždie, cukor a citrónovú kôru a všetko premiešajte. Potom pridajte všetky mokré prísady so soľou a hnetacím hákom spracujte vláčne cesto. Hneťte tak dlho, kým cesto neprestane lepiť.

2. Akonáhle vznikne kompaktné cesto, vyberte ho, vytvarujte do gule a vložte do misy vymastenej maslom. Zakryte ju a na mieste bez prievanu nechajte kysnúť 50 - 60 minút. Cesto takmer strojnásobí svoj objem.

3. Vyberte cesto na dosku a rozdeľte ho na polovice. Z jednej vypracujte hrubý valec a rozdeľte ho na 7 - 8 rovnakých kúskov podľa toho, ako chcete mať vrkoče robustné. Môžete ich urobiť viac a menej točených. Potom z každého kúska vytvarujte hada, prehnite ho v polovici a zapleťte špirálový vrkoč. Hotové vrkoče mi vychádzajú 20 cm dlhé. Ponechajte ich prikryté utierkou ešte 20 minút v pokoji.

4. Medzitým v širokom hrnci rozohrejte vysokú vrstvu oleja na teplotu približne 175° a vložte prvé vrkoče tak, aby sa nedotýkali. Počítajte s tým, že veľa nadobudnú. Zmažte pozvoľna po každej strane asi 3 - 4 minúty do zozlatnutia. Medzitým rovnako spracujte druhú polovicu cesta. 

5. Osmažené vrkôčiky uložte na vrstvu papierových obrúskov a osušte ich. Potom ich rozložte na tanier a zhora napustite mašlovačkou rumom. Hneď ich obaľte v ochutenom cukre. 

Najlepšie chutia horúce, alebo v deň, keď ste ich pripravili. 

Bochník cesta bol pôvodne veľký asi ako dve päste. Nakysne poriadne, a rovnako tak sa vám budú nafukovať aj vyprážané vrkoče. Počítajte so širokým kastrólom a s dostatkom miesta okolo nich. Nie, diéta to nebude, ale ak čakáte stravníkov, viac ako jeden kus pre seba aj tak neubránite.

TIP: Pokiaľ máte pekáreň na domáci chlieb, cesto zverte jej hnetacím hákom. Je to výborný pomocník do domácnosti, ktorý vám ušetrí prácu aj špinavý riad.

Hrnčeky BLUE FLOWER sa stali mojimi parťákmi pre tohtoročné fašiangové hodovanie. Ale vám budú robiť radosť po celý rok. Sú objemné, zmestí sa do nich 450 ml a chutí z nich. V kuchyni vám poslúžia aj pri varení a pečení, môžu do mikrovlnnej rúry aj do umývačky.

Copy robím robustné a dlhé, ale môžete zmotať celkom malé uzlíky, ak chcete mať pečiva viac. Spracované cesto nechajte ešte chvíľu oddýchnuť na doske. Pod utierkou bude stále zväčšovať objem.

Tvarohové cesto je po usmažení nadýchané, ďalší deň začína tuhnúť, ale nebojte sa, nezostane. Začerstva ho napúšťam rumom a až potom dostane kôrku z cukru. Samotné cesto sladké nie je, takže si to tu vynahraďte. Len detské porcie sa musia zaobísť bez alkoholu. Rum, ktorý je v ceste pri jeho spracovaní, a dáva sa napokon aj do šiškových ciest, sa z cesta odparí. Má tú dvojakú funkciu, to už vedeli naše babičky - funguje ako kypridlo a pri vyprážaní cesto nasaje menej tuku. Tak vyskúšajte...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *