Rýchly cibuľový chlieb

Zahrejte sa v spálni, bez toho, aby ste museli prikurovať
24.1.2024
Rumové copy alebo bodka za fašiangami
31.1.2024

Ratanové ošatky na kysnutie chlebového cesta sa postarajú o jednu z častí celkovej prípravy pečenia chleba. Bochníku dodajú tvar a zase máte o trošku menej práce.

Upiecť chleba dá trochu práce, ale stojí to za to. To vie každý, kto sa o to pokúsil. I keď doba pokročila a nie sme závislí na pravidelnom pečení chlebov v domácnosti, zostala v nás úcta k tejto práci aj k chlebu samotnému. Kedykoľvek sa postavíte k cestu a zaprášite múkou polovicu kuchyne, vždy to stojí zato.

O najrýchlejšiu prípravu chleba sa postará domáca pekáreň. O najlepšiu chuť a kvalitu štruktúrovaného cesta sa postará jedine ražný kvások a dôkladná práca s opakovaným kysnutím. Taký chlieb vám (síce po kúskoch) zaberie pokojne celý deň. Niekde medzi sa však ponúka nemenej zaujímavý výsledok. Je to pečenie drožďových chlebov s pomocou silného ramena kuchynského robota. Každý chlieb je možné upiecť všetkými tromi spôsobmi. Dnes ponúkam tretí variant, rýchly, spoľahlivý a so skvelou večerou na konci zápolenia.

Cibuľový chlieb si pripravte zakaždým, ak chystáte pohostenie s mäsom. Výborne sa hodí pri grilovaní, ale nemenej si na ňom pochutnáte len tak, s maslom a bylinkami. Veľmi rýchlo sa po ňom zapráši. Ak necháte cesto kysnúť v prírodnej ratanovej ošatke, prášiť sa bude celkom určite. Na povrchu chleba priľne múka, ktorú na upečenom chlebe radi vidíme. Na to, aby ste ošatku mohli používať donekonečna, poslúži to, že ju pred uložením cesta silne posypete hladkou múkou v pomere 1:1 so zemiakovým škrobom. Cesto sa spoľahlivo neprilepí a po vyklopení a vyschnutí ošatky jej povrch ľahko očistíte kefkou. Funguje to.

Príprava: 35 minút + najmenej hodina kysnutia *  Získate: ¾ kilový bochník

Cesto

  • 300 g hladkej pšeničnej múky / hladkej špaldovej
  • 210 g hladkej celozrnnej ražnej múky
  • 2 rovné lyžičky soli
  • 3 lyžičky celej rasce
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica jablčného octu
  • ½ šálky skaramelizovanej cibule, sušenej

Na kvások

  • 21 g droždia (polka kocky) 
  • lyžička cukru
  • trocha vlažnej vody
  • múka na zaprášenie

Na vysypanie ošatky

  • 1 lyžica hladkej múky + 1 lyžica zemiakového škrobu

1. Do misy robota preosejte oba druhy múky, pridajte soľ, rascu a všetko dobre premiešajte stierkou. Dajte vzísť kvások z droždia, cukru, trochy vlažnej vody a múky.

2. Do 300 ml vlažnej vody pridajte jablčný ocot. Do jamky v múke pridajte vzídený kvások a vodu s octom. Ihneď zapnite hnetač na nízke otáčky a nechajte cesto spracovať po dobu 10 minút. Ku koncu pridajte trochu na sile, kým nevznikne kompaktné hladké cesto.

3. Do cesta pridajte predsmaženú cibuľku a krátko prepracujte. Cesto presuňte na pomúčenú dosku. Prepracujte ho rukami, ale nenechajte ho nabrať veľa múky. Cesto je tak akurát. V dlaniach vytvorte guľu, okraje cesta pretiahnite zospodu. Hladkou časťou gule cesto vložte do vysypanej ošatky. Vrch cesta uhlaďte a jemne poprášte múkou. Ošatku prikryte nahriatou utierkou a nechajte kysnúť na chránenom mieste kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Trvá to minimálne 1 hodinu. Pred koncom kysnutia zapnite rúru a vyhrejte ju na 230 °C horný a spodný ohrev / 210 °C horúci vzduch.

4. Pripravte si plech s papierom na pečenie a hladkou múkou vysypte kruh. Vykysnuté cesto vyklopte na stred plechu a vložte na 2. pozíciu do rúry. Pečte 20 minút, potom znížte teplotu na 200 / 180 °C a pečte ešte 20 - 25 minút. Upečený bochník by mal po poklepaní z rubu zadunieť.

POZN.: Tu záleží na vašich skúsenostiach s pečením chleba v rúre. Každá pečie inak. Chlieb sa pečie sprudka, pritom v rúre ešte nakysne a nemal by hneď výrazne tmavnúť. V tom prípade teplotu trochu stiahnite. Ideálne je, keď pečiete s parou, alebo ak pridáte pred pečením do rúry kastrólik s vodou. Buďte však opatrní. Vytvorte si poznámky k budúcemu pečeniu.

PÁR TIPOV NA ZAROBENIE CHLEBA:

S obľubou používam múky Pernerky. Ražná celozrnná múka (v popredí) je tmavá a chlebu dá výraznejšie zafarbenie. Hodí sa aj na prípravu kvásku a pečenie perníčkov. Ak pečiete ražný chlieb, potom pridajte na každé 4 diely ražnej múky 1 diel svetlej špaldovej alebo pšeničnej múky. Do cibuľového chleba dávam ražnej múky len menšiu polovicu z celkového objemu. Chlebu dá svoju nezameniteľnú chuť. 

Vlažná voda na zarobenie chleba nesmie presiahnuť 40 °C. Teplá voda by zničila aktivitu droždia. Použite vodu viac-menej telesnej teploty, ako pre bábätká. Cesto môžete pripraviť aj so sušeným droždím. V tomto prípade použite 1 balenie, 7 g, a vmiešajte ho priamo do pripravenej preosiatej múky.

Predsmaženú sušenú cibuľku je najlepšie pripraviť doma pomocou domácej sušičky. Pri vyprážaní (používam maslo, ale môžete vyprážať aj na masti či oleji) viete, že nedošlo k prepaľovaniu tuku, a sušením zachováte v cibuli sladkosť a celý rad zdravých látok. Pokiaľ si cibuľku kupujete, vyberte si najlepšie bio kvalitu. Do chleba je možné dať aj čerstvo vyprážanú cibuľku. Pre tento recept budete potrebovať 2 stredne veľké žlté cibule a zvolený tuk.

Cesto krásne kysne, čoskoro bude plná ošatka. Niekedy mi vykysne už za ¾ hodiny, ale nevadí, keď si dá načas. Záleží na mnohých faktoroch, práve tak, ako pri pečení. Dajte si záležať s tým, ako ošatku vysypete zmesou múky a škrobu. Veľmi vám to uľahčí vyklopenie cesta aj čistenie ošatky. Nechám ju vždy uschnúť do druhého dňa, potom ju vyklepnem a vyčistím čistou handričkou. Nakoniec používam hustú zubnú kefku (novú a používanú len na tento účel :o)). Ošatku vyložím dielikom papierovej utierky a uložím do zásuvky v kuchyni.

Upečený chlieb prevonia celú kuchyňu. Je nadýchaný a pretkaný skaramelizovanou cibuľkou. Povrch chlebov rôzne zdobím a sypem semienkami, rascou. Ak máte ošatku, potom už žiadnu parádu nepotrebuje a výrazných chutí je vo vnútri dosť. Skúste chlieb napríklad s domácimi oškvarkami!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *