Dajte vajcia maľované…

Mrkvový baránok v čokoláde
28.3.2024
Aspik s vínom z mäsa a zeleniny
2.4.2024

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV XII

Veľkonočné sviatky sú tu, a zase budeme maľovať vajíčka. Či si k svojmu zápoleniu vyberiete vyfúknuté škrupiny, alebo varené vajcia určené pre koledníkov a na sviatočný stôl, stretnete sa s niečím oblým, krehkým a zle uchopiteľným.

Na ich polapenie odporúčam pri maľovaní použiť podložku od vajec, a na uskladnenie surových vajec v chladničke plastový box s vekom, ktorý si tento rok nemôžem vynachváliť (pozri foto nižšie). 

Ak sa chcete pustiť do zdobenia či maľovania kraslíc, máte k dispozícii nepreberné množstvo techník a štýlov. Záleží na vašej zručnosti, fantázii a trpezlivosti. Aj tu na blogu nájdete pár jednoduchých tipov. Pretože som sa tento rok rozhodla pre skrášlenie varených vajec pre rodinu a pre koledníkov, potrebovala som zvoliť čo najľahší spôsob, pretože vajec bude veľa. Aby všetko bežalo takpovediac - ako na bežiacom páse, zvolila som formu odtlačkov. Vajcia sú oblé, takže pečiatky musia byť maličké, aby sa farba dostala dobre tam, kam potrebujem. Siahla som po obyčajnej ceruzke s gumou na konci a po násadke štetca s rovným koncom. S týmito dvoma plochami možno vytvoriť pozoruhodné množstvo vzoriek. Určite vymyslíte aj ďalšie možnosti dekorovania.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

NA PEČIATKOVANIE MI STAČILI LEN DVA NÁSTROJE

Zdobenie vajec patrí k našej ľudovej tradícii. Dnes už väčšinou pracné a malebné umenie malérečiek nahrádzajú rýchle a moderné techniky, ku ktorým patrí decoupage, batikovanie, farbenie pomocou prírodných surovín. Pri natvrdo uvarených vajciach, ktoré budeme neskôr konzumovať, je nutné myslieť na to, aby farbivo nebolo zdraviu škodlivé. Veľmi často sa stane, že sa pri lúpaní škrupín ocitne aj na samotnom vajíčku. Na pečiatkovanie vajec som si preto vybrala farby OVO od Druchemy, ktoré sú určené na farbenie vajec a sú zdraviu neškodné. Na pečiatkovanie varených vajec si pripravte:

  • 4 gélové farby Zlatý ligot, Ovo
  • 3 ceruzky s gumou
  • štetec s rovnou rukoväťou na konci
  • podložku od vajec
  • noviny alebo podložku
  • na odliatie farieb viečka od PET fliaš alebo nepotrebná formička na ľad
  • papierové obrúsky na utretie

1 Vajcia uvarte natvrdo v 0,5 l vody, do ktorej pridáte 1 polievkovú lyžicu octu. Budete na to potrebovať 10 minút. Gélové farby sú hustejšie, takže sa s nimi dobre pracuje, ale dobre priľnú iba na horúcom povrchu, preto uvarte len menšie množstvo vajec. Práca ide veľmi rýchlo, ale pripravila som si vždy iba 5 vajec.

2 Horúce vajcia osušte, a 2 - 3 kusy si položte „naležato” na papierovú podložku. V balíčku týchto farieb sú 4 odtiene + 1 efektná zlatá. Z každej opatrne odstrihnite špičku a trochu odlejte do plastových zásobníkov. Využila som obyčajné viečka od petiek a skvele poslúžil aj výrobník ľadu, ktorý nepoužívam.

3 Začnite pečiatkovať jednou farbou a na každom vajci vytvorte základ vzoru. Ako farba zasychá (rádovo je to pol až jedna minúta, povedala by som), pridajte ďalší odtieň a vytvorte bodky menšieho priemeru. Keď si rozpracujete viac vajec naraz, máte možnosť preskakovať na miesta, kde si predchádzajúcu farbu nerozmažete. V okamihu, keď sú plochy zaschnuté, je možné vajcia opatrne otočiť. Farby z nástrojov idú utrieť do obrúska a opäť je možné využiť rovnaké pečiatky.

4 Zostávajúce vajcia z horúcej várky ponechajte po celú dobu tvorenia v teplej vode a medzitým si uvarte ďalšie.

NEŠKODNÉ GÉLOVÉ FARBY

DEKOROV VÁM NAPADNE MNOŽSTVO

S každou várkou pribudnú nové vzory. Uvidíte, že budete pracovať celkom bez rozmyslu. Akokoľvek to znie divne, zoskupenie bodiek nemusíte nijako premýšľať, samo vám rozkvitne pod rukami. Farby na povrchu škrupín rýchlo a dobre zaschnú a s vajcami potom môžete bez problémov manipulovať. Ale správajú sa tak len pokiaľ ich nevystavíte vlhkosti. Mokré ruky bodky ľahko rozmažú. Preto som pri lúpaní vajec vždy použila papierový obrúsok.

ÚLOŽNÝ BOX DO CHADNIČKY

PRAKTICKÝ BOX DO CHLADNIČKY

Veľký plastový box na vajíčka, do ktorého presuniete obsah zakúpených surových vajec, zaistí bezpečné uloženie či prenášanie 30 ks vajec. Určite si ho kúpte. Skladovanie vajec v chladničke je potom pohodlné a predovšetkým hygienické, pretože štandardná papierová podložka do chladničky nepatrí. Box je vybavený vetracími otvormi, a ak si kúpite organizéry dva, je možné ich vďaka vekám bez problémov stohovať.

ÚLOŽNÝ BOX NA VAJCIA, 33,5 × 27,5 × 7 cm

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *