NAHÁČE

Zútulňovacia výzva – deň siedmy
9.8.2025

Ak váhate, čo si počať s prerastenými uhorkami, venujte tento rok svoj čas zaváraniu. V zime si pochutnáte na mimoriadnej prílohe.

Málokto nemá rád nakladané uhorky a každý ich spracováva podľa svojich obľúbených rodinných receptov. Len tak sa dočkáte vytúženej chuti, ktorá vo vašich očiach nemá konkurenciu. Niekto rád slané, niekto sladké, korenené alebo kyslé. A tak to má byť. U nás v rodine nebývalo o uhorky núdza. Otecko sa predovšetkým venoval ovocinárstvu, ale zeleninu len tak bokom vypestoval tiež, pretože mal takpovediac „zelené ruky”. Uhorky si ochotne narástli do väčších rozmerov ako im velila príroda, a potom bolo v kuchyni dosť práce – robili sa naháče. Mamička na nich mala svoj obľúbený recept, ktorý pred 55 rokmi vyžobrala od kolegyne v práci, a odvtedy aj moju kuchyňu sprevádza niekoľko desaťročí. 

Prerastené uhorky je možné všelijako naporciovať, nakrájať na kolieska alebo vyrobiť kvašáky, ktorým veľký objem nevadí, ba naopak. Ale chuti delikátnej docielite až tým, že milé uhorky vykrájate a zbavíte semienok. Stanú sa z nich pružní hadíci, ktorí sa skrz naskrz nacucajú chuťou nálevu. A sú skrátka výborní. Ja záhony s uhorkami nemám, a tak sa pri vykrajovaní kúpených uhoriek cítim nehospodárne, pretože ich potrebná časť ubudne. Ale pár pohárov na zimu mať jednoducho musím...

Príprava: 2 hodiny * Získate: 5 - 8 fliaš

  • 4 kg uhoriek, pred vykrájaním
  • väčší zväzok kôpru

Nálev na 8 - 9 uhorkových fliaš

  • 1,90 l vody
  • 0,60 l octu
  • 215 g krupicového cukru
  • 60 g soli

Do každej fľaše

  • 1 lyžička kapár
  • 6 guličiek nového korenia
  • 6 guličiek tmavého korenia
  • 2 klinčeky
  • 1 bobkový list, rozlomený
  • 1 lyžička horčičného semienka
  • na špičku noža tymianu
  • 2 vetvičky kôpru
  • 3 kolieska petržlenu
  • 3 kolieska mrkvy
  • 2 kolieska šalotky

1. Uhorky vykrájajte podľa vyobrazenia; vzniknú hadíci, ktorých do širokej fľaše stočte dookola, do klasickej vysokej uhorkovej fľaše ich naskladajte vertikálne. Lepšie sa pracuje, keď si fľašu položíte. Naháče vkladajte do čistých fliaš potom, čo na dno vložíte kúsok kôpru.

2. Nálev zvarte, nechajte ho 5 minút prejsť varom a vypnite ho. 

3. Medzitým k uhorkám vo fľašiach pridajte korenie a zeleninu, končite druhou vetvičkou kôpru. Doteraz horúci rôsol rozdeľte do naplnených fliaš tak, aby všetka zelenina bola ponorená. Utrite okraje fliaš dosucha a pevne ich zaviečkujte.

4. Uhorky zavarte obvyklým spôsobom v špeciálnom hrnci vo vodnom kúpeli - 20 minút pri teplote 80 °C / v elektrickej rúre na spodnom rošte v pekáčiku s 3 cm vody 25 minút pri 180 °C. Poháre nechajte ešte vo vypnutej rúre asi 20 minút. Pozor, poháre sa nesmú dotýkať.

Takto veľké uhorky už budú plné semienok, takže sa ich chystám odstrániť. Na dochutenie nálevu používam morskú soľ a klasický kvasný liehový 8% ocot, môžete ale použiť aj biely vínny ocot, namiesto kôpru estragón, vínny list, ak máte radi ostrejšie chute dajte strúčik cesnaku aj sušené chilli papričky. Každá kombinácia pridaných ingrediencií posunie výsledok úplne inam. Musíte si nájsť takú chuť, ktorá sa vám bude zdať neodolateľná. Zaujímavé sú kapary - nerozvinuté puky kvetov kríku kapary tŕnistej, naložené v soľnom náleve. Skvele ich doplní sladkosť petržlenu. Kombinujte a ochutnávajte.

Aby ste urýchlili porciovanie uhoriek, poradím, ako na to. Uhorku olúpem, celú rozpolím a následne rozštvrtím, niekedy sú potrebné aj osminky. Pokiaľ sú uhorky dlhé, každú pri prvotnom rozpolení ešte rozdelím horizontálne (viď obr.) a až potom štvrtím. Z každej štvrtky vykrojím semienka pomocou formičky na melónové guličky - iste poznáte. Ide to výborne a predovšetkým rýchlo. Z uhorky zostanú také úzke lodičky.

Naháče naukladáte do vysokých pohárov vertikálne, tie dlhšie kúsky stočte do oblých pohárov pozdĺž stien. Zostane vám veľa miesta na doplňujúcu zeleninu, o ktorú sa vždy nakoniec pri stole pobijeme. Všetci ju máme radi. Užite si krásne zaváracie leto!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *