Oslávte Nový rok vynikajúcou čokoládovou tortou. Budete prekvapení, aká je jednoduchá!
Hľuzovková hmota nie je nič iné ako pevný čokoládový krém, ktorý poznáte ako truffles - hľuzovkové bonbóny (podľa tvaru, ktorý sa podobá presláveným hubám) s príchuťou mliečnej alebo horkej belgickej čokolády a čokolády s pomarančovou príchuťou. Ak patríte k milovníkom týchto postláčaných hrudiek zasypaných kakaom a teplom sa rozpúšťajúcich v dlaniach, tak budete stratení, ako ja. Predstavte si, že túto dobrotu máte pred sebou celú hromadu :o) Táto torta patrí v našej rodine k najvyhľadávanejším. A to nielen pre jej fantastickú chuť, ale aj pre dômyselne jednoduchú prípravu.
Tortu by som rada venovala vám všetkým, našim milým čitateľom a zákazníkom, ktorí s nami prežili rok plný plánovania, zariaďovania, krášlenia svojich domovov, vyrábania darčekov pre rodinu a kamarátov, aj príprav dobrého jedla. Veríme, že nasledujúci rok bude ešte lepší, a náš deDomácky tím vám k tomu praje pevné zdravie a veľa domácej pohody!
Príprava: celkom 1 hodina (ideálne rozložiť do 2 dní) * Získate: torta s priemerom 22-24 cm
Korpus
Hľuzovková hmota
1. Vajcia a oba cukry šľahačom vyšľaháme do bohatej peny. Potom ručne vmiešajte olej, pudingové prášky a prášok do pečiva. Tortovú formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a cesto pečte 30 minút v rúre vopred vyhriatej na 180 °C. Korpus nechajte vychladnúť.
2. Medzitým si pripravte čokoládový základ. Do hrnca nalejte smotanu a vložte čokoládu rozlámanú na malé kúsky. Zahrievajte na malom plameni a bez prestávky miešajte, kým sa čokoláda dokonale nerozpustí. V okamihu, keď začne hmota hustnúť, hrniec odstavte a nechajte v chlade.
3. Úplne vychladnutý korpus vydlabte podľa obrázku tak, aby po obvode ostal 2 cm široký okraj a dno bolo taktiež tak vysoké. K vyznačeniu pravidelného tvaru poslúži tanier. Vydlabané kúsky cesta prstami rozdrobte na jemnú drť, zostane krásne sypká.
4. Vychladnutú čokoládovú hmotu krátko vyšľahajte šľahačom, potom do nej pridajte likér a pomarančovú kôru, a všetko ručne premiešajte. Nakoniec jemne vmiešajte viac ako polovicu odrobiniek, zostávajúcu časť ponechajte na posypanie.
5. Hľuzovkovú hmotu navŕšte doguľata na korpus, stierkou uhlaďte a posypte zvyškom odrobiniek. Povrch poprášte kakaom a tortu ponechajte minimálne 2 hodiny tuhnúť v chladničke.
Keď robím tortový korpus, ktorý budem prekladať alebo plniť krémom, vždy si ho upečiem deň vopred. Nielenže potom nemám pocit, že je s tortou veľa práce, ale cesto je dokonale vychladnuté a tak nejako si "sadne". Zároveň s týmto korpusom vytvorím aj hľuzovkový základ, ktorý taktiež nechám oddýchnuť a vychladiť do druhého dňa. K vydlabaniu korpusu použite najprv tanier, podľa ktorého si nožom prerežete okraj po obvode a k vydlabaniu poslúži lyžica alebo neostrý mazací nôž, pomocou ktorého krásne vyrežete dno. Všetky odrezky ponechajte stranou, všetky ich zužitkujete. Nemajte starosť, že z torty niečo vyhodíte.
Omrvinky získané z vydlabaného korpusu totiž dokonale zmiznú v čokoládovej hmote, a časťou dozdobíte hotovú tortu. Keď vytvoríte kopec hľuzovkovej hmoty, navŕšte ju do vydlabaného korpusu a uhlaďte stierkou pekne doguľata. Hmota je pevná a nerozteká sa, dobre sa s ňou pracuje. Nakoniec svoje dielko posypte zvyškom odrobiniek a povrch poprášte preosiatym kakaom. Teraz už len musíte vydržať, než torta stuhne v chladničke, aby šla dobre krájať.
Jednotlivé porcie rozkrájame hneď, kým je torta vychladená, ale potom je dobré chvíľku počkať, až torta prijme trochu izbovej teploty a čokoláda s likérom a pomarančovou kôrou pekne rozvinie svoju arómu. Nebojte sa, torta zostane pevná, takže môžete perfektne servírovať.
Dobrú chuť a krásny rok 2021!