Novoročný pečený čaj

Novoročná hľuzovková torta
29.12.2020
Januárový lampáš / recyklácia
9.1.2021

Za oknami sa ľahučko znášajú biele vločky a ja nemôžem uveriť tomu, že vám ponúknem zasnežený pečený čaj tak, ako som si priala. Aby som pravdu povedala, letnú a zimnú variantu som nikdy nevyrábala. V sezóne urobím dve poriadne várky a potom sa letné ovocie automaticky stáva zimným čajom.

Lenže tento rok mi poháre s touto dobrotou došli. Tak dlho som ich rozdávala, až mi na zimu nič nezostalo. Čo teraz? Jahody, maliny, hrušky - a hlavne ríbezľový základ od kamarátky Ivy je v nedohľadne (v lete vám letný variant pripomeniem) - takže upečiem skutočne zimný čaj, kde sú pre zmenu šťavnaté citrusy plné vitamínov.

Čaj rada podávam v pohároch z robustného skla. Sú v nich dobre vidieť všetky kúsky ovocia, na ktoré sa zbiehajú chute. Ak ste čaj už niekedy pili, potom viete, ako dokáže prevoňať celý priestor. Najlepšie je samozrejme poriadne horúci, niekde na priedomí pri chalupe, na horách. Ale pretože poháre v dlaniach pália, vymyslela som takúto vylomeninu. Každý dostál šál z kúska plsti alebo flisu. Zaborte si do nej prsty, a nechajte si chutiť!

ZIMNÝ PEČENÝ ČAJ

Príprava: 50 minút * Pečenie: 30 minút * Získate: cca 10 malých pohárov

Pripravte si celkom 2 kg ovocia, z toho:

  • 1 kg jabĺk namiešaných s niekoľkými hruškami a 1 kg zmesi pomarančov, mandarínok + 1 grep + 2 citróny alebo limetky + 1 kaki
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 750 g trstinového cukru
  • 6 ks klinčekov
  • 2 ks badiánu
  • 2 zarovnanú lyžičky mletej škorice
  • 2 dcl kvalitného rumu

1. Rúru vyhrejte na 200 °C.

2. Do hlbšieho pekáča nakrájajte ovocie. Jablká a hrušky so šupkou a citrusy olúpané a zbavené blaniek. Zvlášť grep zanechá horkú chuť, takže si dajte záležať. A ak to nechcete riskovať alebo nemáte grep radi, vynechajte ho. Pridajte pár koliesok jemne nakrájaného zázvoru, dužinu kaki a všetko dôkladne premiešajte.

3. Ovocie zasypte cukrom, pridajte všetko korenie a zmes opäť premiešajte.

4. Pekáč zakryte vekom, vložte na stredný rošt do rúry a pečte 30 minút bez otvárania a miešania.

5. Ihneď po vybratí z rúry zalejte zmes rumom, premiešajte a ešte horúcu plňte do malých pohárov. Zaviečkujte ich a otočte hore dnom. Ponechajte ich tak, až do vychladnutia.

Pri podávaní čaju dávam do pohára 3-4 lyžičky ovocnej zmesi a zalejeme ich horúcou vodou. 

Zimný pečený čaj sa tiež pripravuje zo zmrazeného ovocia. To som nikdy neskúšala, ale do čerstvej zmesi som pred pečením pridala hrsť mrazených červených ríbezlí, pretože ovocie farebne osvieži. Ak nemáte ríbezle, pokojne pridajte hrsť sušených brusníc.

Pre partiu kamarátov som si pripravila nazdobené poháre. Nápad sa vám môže hodiť, keď pôjdete na zimnú dovolenku. Osláviť nový rok a popriať môžete aj počas januára. Potrebujete k tomu iba nožnice a kúsky farebného flisu alebo hrubšej plsti. Odstrihnite asi 5cm prúžok, prevlečte ho uškom pohára a šál zaviažte. Pridajte vinšovanie a drobnú dekoráciu, kúsok imela pre šťastie...

Prajem vám všetkým šťastný nový rok plný zdravia a pohody!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *