Januárový lampáš / recyklácia

Novoročný pečený čaj
5.1.2021
Antibakteriálne poťahy
12.1.2021

Doznievajú v nás zvuky Vianoc. Vždy sa snažím ten najkrajší čas v roku v sebe udržať čo najdlhšie. V prvom rade rozsvietenými svetielkami, ktoré prívetivo prežiaria januárové večery.

Touto dobou obvykle preberám dekorácie a pritom zastrkávam do skríň to, čo je typicky vianočné, ale nechávam okolo seba predmety pripomínajúce zimu za oknami. Hlavne lampáše a svietniky všetkého druhu. Napadlo mi využiť svetelnú reťaz na výrobu lampiónov z materiálu - čo dom dá.

Svietnik je dvojplášťový a skladá sa z dvoch obyčajných pohárov. Jeden je úzky pohár na limonády, druhý, väčší môže byť z akejkoľvek kuchynskej dózy, z ktorej odoberiete viečko a nemá príliš zúžený otvor. Poháre nemusia byť rovnako veľké, kombinovať možno rôzne tvary. Vnútorný pohár som obalila dekoratívnym kartónom, aby sa svietiaca reťaz odrážala čo najviac. Pokiaľ ju necháte číru, môžete do nej upevniť voskovú sviečku alebo vložiť čajovú. Záleží na objeme pohárov, koľko kde budete mať priestoru. Vonkajší pohár som polepila samolepiacimi vločkami, ktoré vám tiež mohli zostať po dekorovaní okien. Myslím, že tento nápad má nepreberné množstvo variantov.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU LAMPÁŠA

Samolepiace dekorácie na okná bez problémov zoženiete v povianočných výpredajoch. Hlavne sa rozhliadnite po domácnosti, aké poháre dáte dohromady. Môžete kombinovať vázu valcovitého tvaru, objemnejšie zaváracie poháre a pod. Ja som využila spodnú časť kuchynskej dózy, z ktorej sme práve zjedli sušené huby. Pripravte si:

  • valcovitý pohár
  • úzky rovný pohárik na limonádu
  • svetelnú reťaz s batériou
  • list obojstranne potlačeného papiera
  • samolepiace snehové vločky na okenné dekorácie
  • transparentnú lepiacu pásku
  • ceruzku, pravítko a nožnice

VNÚTORNÝ PLÁŠŤ

Úzky pohár môžete nechať bez dekóru a vložiť do neho čajovú sviečku. Mne sa však páčilo, že vločky na vonkajšom pohári budú zdanlivo plávať vo voľnom priestore. Práve tým, že zdôrazním vnútro lampášu. Papier len namerajte podľa svojho pohára a zlepte pomocou lepiacej pásky.

KOMPLETIZÁCIA    

Okolo vnútorného pohára voľne omotajte svetelnú reťaz. Motajte zdola nahor, začiatok reťaze vzadu prilepte lepiacou páskou. S motaním skončite hore, aby batéria mohla visieť mimo lampáša. Nie je to tak pekné, ako keď budete mať vonkajší plášť tak široký, že batériu schováte vzadu medzi poháre; potom drôtik nepobeží hore von a nebude rušiť kompozíciu. Ja som túto potrebnú vôľu nemala.

Vonkajší pohár dozdobte samolepkami. Iste ich poznáte. Dekór je natlačený na transparentnú fóliu, ktorá je na skle nenápadná. Vločky možno kedykoľvek zložiť a opakovane použiť zase za rok, takže si poháre nepoškodíte. Oba plášte zložte do seba, a je hotovo.

A EŠTE DETAIL...

...na snehové vločky sa pozerá nádherne. Konečne ich máme aj za oknami!

Lampáš svieti večer veľmi pekne. Pretože sa fotenie odohrávalo za denného svetla (aby ste videli všetky detaily), svetelný efekt mi celkom zmizol. Aby ste si vychutnali večernú atmosféru, musíte si lampášik vytvoriť :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *