Je to tu – ako obvykle začínajú sezónu zavárania plody zo všetkých najkrajšie – a to sú jahody. Zároveň sú takým štartovným povelom, ktorý nás uvrhne do pivníc a špájz, aby sme preverili zásoby pohárov, viečok a ďalších zaváracích potrieb.
Musím povedať, že vôňa, ktorú som zažila pri výrobe prvých marmelád, bola úžasná. Pretože už sa dá kúpiť tuzemské zrelé ovocie (a dúfam, že slnečné lúče sa nám tento rok postarajú o poriadnu úrodu) začala som marmeládou dospeláckou, s poriadnymi kusmi jahôd a s celkom slušným podielom bieleho rumu. Tie najkrajšie plody schovajte deťom, aby si ich užili čerstvé.
Alkohol samozrejme do marmelády dávať nemusíte. Jahody kombinujem s bielym rumom, ktorý je vyrobený z melasového liehu alebo je destilovaný zo šťavy cukrovej trstiny. Má nižší obsah alkoholu, než tmavý rum, je sladkastý a používa sa prevažne do koktailov. V džemoch alebo marmeládach pôsobí skôr ako konzervant, než aby dodal ovocnej zmesi výraznejšiu chuť.
Okrem toho, že vám chcem ponúknuť dobrý recept, pozvem vás do nášho e-shopu, v ktorom nájdete krásne poháre na zaváranie. Tie, ktoré som testovala, sú z kolekcie HomeMade a ich súčasťou sú dobre tesniace zlaté viečka. Naučím vás k tomu úplne netradičný postup želírovania – a to v chladničke!
Príprava: 30 minút bez chladenia a varenia * Získate: 2 stredne veľké poháre
1. Umyté a odkvapkané jahody rozkrájajte na veľké kusy a dajte do misy. Pridajte celé množstvo cukru, v ktorom ste rozmiešali želírovací prípravok. Jahody opatrne premiešajte, aby boli obalené cukrom. Misu prikryte a dajte na 24 hodín do chladničky.
2. Druhý deň presuňte obsah misy do širšieho hrnca a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte sprudka 4 minúty. Jahody veľa penia, ale po alkohole nakoniec pekne spriehľadnia. Hrniec odstavte.
3. Potom urobte želírovaciu skúšku, klasicky pomocou vychladeného porcelánového tanierika - horúca kvapka marmelády by mala rýchlo stuhnúť. Ak je všetko v poriadku, rýchlo primiešajte rum a obsah nalejte do sterilizovaných a suchých pohárov. Dajte pozor, aby marmeláda nezostala na okraji pohárov. Ihneď zaviečkujte, poháre postavte na 5 min dnom nahor a potom obráťte. Pri uskladnení jahody nevystavujte svetlu, aby si zachovali žiarivú farbu.
Na rumy rozhodne nie som odborník, tak som tento rok siahla po novinke Božkov biely. Aký bude výsledok, uvidíme. Väčšinou používam rumy karibského typu. Ak ste znalci, skúšajte a poraďte, čo je lepšie…
Pripravené poháre aj viečka (kolekcia v galérii v strede) musia byť absolútne čisté a suché. Ak sa vám dostane pri plnení pohárov pár kvapiek marmelády na okraj, okamžite ich zotrite papierovou utierkou. Tu vidíte jahody po 24 hodinovom naložení v chladničke. Cukor už želíruje a vytvára hustú zmes (zväčšite si fotku). Stačí len pár minút povariť a je hotovo.
Marmeláda plná kúskov ovocia bude uprostred zimy nevídaným zážitkom.