Vytvoriť marmeládu s úplne neopakovateľnou chuťou si praje každý, kto rád zavára.
Potom je aj jej uplatnenie výnimočné a stačí mi len siahnuť do zásob, a behom okamihu pripravím celý rad pochúťok na desiatu i večeru, a dokonca bleskurýchle luxusné dezerty, keď chcem ponúknuť výborné pohostenie.
K mojim tohtoročným objavom patrí marmeláda obsahujúca kúsky čerstvého ananásu, kokosové mlieko, limetkovú šťavu a nevyhnutný rum. Nevyhnutný preto, že sa jedná o mix chutí napodobňujúci alkoholický nápoj Piña Colada z oblasti Karibského mora, ktorý sa pripravuje z ananásu, čerstvého kokosu a bieleho rumu. Exotickú kombináciu chutí využijete na absolútne výborné chlebíčky so smotanovým syrom, k domácemu nadýchanému piškótu aj na dokončenie zmrzlinového sorbetu.
Pri zaváraní oceníte pekné poháre, ktoré majú širšie hrdlo, aby z nich išla marmeláda dobre namazať. Sklenená dóza s vylisovaným reliéfom a kovovým vekom, bude vyzerať výborne v kuchyniach všetkých štýlov.
MARMELÁDA PIÑA COLADA
Príprava: 30 minút * Získate: 2 poháre s objemom 240 ml a jeden malý ochutnávkový
1. Najprv naporciujte ananás. Robí sa to tak, že odrežete vršok a spodok, postavíte ho a nožom zhora nadol okrájate prúžky kôry nie príliš hlboko. Tmavé očká, ktoré tam zostanú, vykrojte špičkou noža, alebo lepšie formičkou na melónové guličky. Čistý ananás rozkrojte na štvrtiny, z každej skrojte tvrdý stred a zvyšok dužiny rozkrájajte na hrubé kúsky. Prípadne nakrájajte plátky a stred vykrojte formičkou, je to jedno.
2. Odvážte 500 g a polovicu kúskov ananásu dajte do hrnca. Pridajte šťavu z limetky, želírovací cukor, prešľahané kokosové mlieko a rum. Zmes premiešajte a rozmixujte ponorným mixérom.
3. Do základu pridajte zvyšok ananásu nasekaného na menšie kúsky a za stáleho miešania všetko uveďte do varu; 5 minút sprudka varte. Pokiaľ vyjde želírovacia skúška, hrniec odstavte.
Suché, umyté poháre vyparené horúcou vodou naplňte marmeládou, ihneď uzavrite a na 5 minút postavte hore dnom. Potom ich obráťte a nechajte vychladnúť.
Chlebíčky
Chlebíčky nakrájajte, žervé zmiešajte s maslom a naneste vyššiu vrstvu na jednotlivé plátky. Hore navŕšte marmeládu s kúskami ananásu a všetko dozdobte lístočkami medovky. Podľa chuti môžete pridať ešte plátok čerstvej šunky, prípadne nechajte žervé len samotné, bez masla.
Do spomínaného exotického nápoja patrí biely rum. Do tejto várky som ale použila tmavý rum, pretože sa mi zdal chuťovo výraznejší. Kokosové mlieko dobre prešľahajte, aby sa spojila oddelená voda aj tuk. Vytvoríte tak lahodný krém.
Spojenie mierne slaného žervej a ananásovej marmelády je doslova na zjedenie. Tieto chlebíčky patria ku klasickým lahôdkarským výrobkom, ale hocikde sa na ne pozabudlo. Bol to veľký hit 70. rokov a k chlebíčkom patril nerozlučne plátok šunky. Táto inovatívna chuť sa popri majonézových šalátoch naozaj vynímala. Chlebíčky stáli 3,10 Kčs a už vtedy ma poriadne chytili :o)