Palacinkové špízy

Letný svietnik v stredomorskom štýle
26.7.2025

Za odmenu, na oslavu, alebo len tak pre radosť – palacinkové špízy potešia vaše deti pri akejkoľvek príležitosti. Radi vám s ich prípravou sami pomôžu. Ich radosť sa tak ešte znásobí.

Recept na palacinkové cesto obsahuje málinko menej mlieka, než koľko by ste pridali pri príprave klasických palaciniek. Preto vám vzniknú palacinky trochu hrubšie, čo je v tomto prípade žiaduce. Keby ste totiž stočili úplne tenké palacinky, vznikne vám malinká rolka, ktorá by sa na špíze skoro stratila. Na potieranie svetlých palaciniek použite džem, ktorý máte radi. Na plnenie tmavých palaciniek použite tvaroh – v kombinácii s kakaom bude pripomínať obľúbené míša rezy. Navyše deťom dodá tvaroh okrem iného bielkoviny a vápnik.

Na fotke vidíte bodkovanú tácku, na ktorej palacinkové špízy bez problémov prenesiete na terasu alebo von, kde si ich deti môžu v pokoji zjesť. 

Palacinkové spizy2

PALACINKOVÉ ŠPÍZY

Ingrediencie na 6 – 7 palaciniek:

Doba prípravy: 40 minút
Doba tepelnej úpravy: 15 minút

 

Cesto:

2 vajcia

340 ml mlieka + trochu navyše

150 g polohrubej múky

½ lyžice trstinového cukru

Štipka soli

1 lyžica kakaa

Olej na vyprážanie

 

Náplň:

Džem

150 g mäkkého tvarohu

Múčkový cukor alebo čakankový sirup na dosladenie

 

Ďalej potrebujete:

Drobné ovocie podľa chuti a fantázie

Špajle

Palacinkové spizy3

Na ozdobenie palaciniek sa hodí sezónne ovocie

Postup prípravy: 

  1. Vajcia prešľahajte s mliekom v stredne veľkej mise. Prisypte múku, cukor a štipku soli.
  2. Cesto rozdeľte na 2 polovice. Do jednej primiešajte kakao a 1 lyžicu mlieka navyše.
  3. Cesto nechajte pol hodiny až hodinu odpočívať v chladničke.
  4. Panvicu potierajte olejom a smažte na nej palacinky z oboch strán. Na tanieri nechajte vychladnúť.
  5. V miske premiešajte tvaroh s cukrom alebo sirupom.
  6. Svetlé palacinky potierajte džemom, tmavé potierajte tvarohom a stočte do pevnej ruličky. Vložte na hodinu do chladničky.
  7. Drobné ovocie umyte. Ak máte väčšie jahody, môžete ich prekrojiť napoly.
  8. Palacinky krájajte na 2 – 3 cm hrubé klátiky a striedavo s ovocím napichujte na špajle.
Palacinkové spizy4

Palacinky sa vám budú najlepšie pripravovať na špeciálnej panvici

Prečo si zaobstarať panvicu na palacinky

Panvica na palacinky má špeciálne rovné dno, s ktorým vykúzlite tie najlepšie palacinky. Je vybavená kvalitným nepriľnavým povrchom PREMIUM Dark Brown, ktorý zabraňuje pripaľovaniu jedla a zaisťuje dokonalú tepelnú vodivosť. Panvica je vhodná na všetky typy sporákov vrátane indukcie. Nepriľnavý povrch je veľmi tvrdý a odolný proti poškriabaniu. 

Ďalšie recepty, ktoré sú rýchle a deti potešia

 

PRIPRAVILA PRE VÁS

Martina

zo Zdravo živená


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *