Poffertjes – mini lievančeky z Holandska

Nadýchaná jahodová pena pre deti aj dospelých
10.5.2024
Prestieranie s vrtuľkami
19.5.2024

Malé jednohubkové lievančeky si okamžite obľúbite. V Holandsku patria vedľa hranolčekov a vaflí k stáliciam street foodovej gastronómie.

Je síce pravdou, že v tuzemskej kotline nás kysnuté lievancové cesto ničím neprekvapí. Sme na neho odborníci od nepamäti. Ani ja vás neomráčim ponukou neznámej chuti, ale určite vás zaujme prezentácia mini lievancov na tanieri aj predstava pomalého udzobávania, ktoré deťom i dospelým vždy chutí najviac. Na ulici si ku chrumkavému vyprážanému cestu môžete vybrať z mnohých variácií sladkých omáčok, čokolády a našľahanej smotany, aj ovocných, orieškových a zmrzlinových prísad.

Poffertjes sa predávajú v porciách po 10–12 kusoch a aj u nás si vyberiete svoj obľúbený mix chutí. S touto pochúťkou som sa stretla nedávno v Jihlave a pre malú inšpiráciu pridávam tip na preliv – s horúcimi jabĺčkami a karamelom – čerstvým ovocím, mliečnou čokoládou a tvarohom – alebo s horúcimi slivkami a vlašskými orechmi. Lievancová porcia však vôbec nie je zlá len s vanilkovým cukrom a škoricou. Do mini lievancov patria kvasnice a o trochu viac cukru, než sme zvyknutí. Na ich výrobu slúži špeciálna panvica plná malých polguľatých priehlbín, do ktorých sa leje redšie cesto. Akonáhle sa na povrchu cesta vytvoria bublinky, pomocou drevenej špajle sa lievance elegantným pohybom bleskurýchlo otočia a dosmažia. Okrúhle baby lievance, ako sa im tiež hovorí, sú vďaka tomu na povrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne a mäkké. V Holandsku existujú rodinné reštaurácie, kam si môžete zájsť výhradne na palacinky a horúce poffertjes, napríklad aj s vaječným koňakom.

O nákupe panvice vážne premýšľam, ale než tak urobím, vyskúšala som si vyprážanie na klasickej kvalitnej palacinkovej panvici. Zvládla som to bez problémov. Dávkovanie cesta pomocou lyžice síce nevytvorí predpisovo vysoké poffertjes, ale mini lievance s priemerom 4 cm (čo je správna miera) nasmažíte tiež. Deťom z nich vytvorte ovocné špízy napríklad k blížiacemu sa Medzinárodnému dňu detí. Je to skvelé jedlo na rodinnú oslavu.

Príprava: 15 minút + vyprážanie 45 minút * Získate: 67 ks baby lievancov

Kysnuté cesto

  • 350 ml mlieka, vlažného
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 200 g hladkej múky, preosiatej
  • ¼ lyžičky škorice, mletej
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • maslo na vyprážanie

Na podávanie

  • jahody a zrelé nektarinky
  • čokoládová poleva
  • kyslá smotana
  • cukor s vanilkou
  • nasekané mandle / pistácie

1. Mlieko zohrejte na teplotu 36 °C. Do misky nadrobte droždie a vytrite ho s lyžičkou cukru, pridajte 5 lyžíc mlieka a 2 lyžičky múky, všetko premiešajte. Droždie nechajte vzísť.

2. Do väčšej misky preosejte múku, pridajte škoricu, vajcia, štipku soli a po 10 minútach vzídený kvások. Metlou vypracujte vláčne cesto a nechajte ho pod utierkou 30 minút kysnúť.

3. Panvicu s nepriľnavým povrchom nahrejte, vymažte maslom a pomocou lyžice na nej vytvorte lievance s priemerom 4 cm. Akonáhle cesto začne vytvárať bublinky, lievance obráťte a dosmažte. Uložte ich do misy a udržujte v teple, kým nepripravíte celú várku.

Z obvyklých surovín na výrobu lievancov vznikne redšie cesto, ktoré sa však na rozpálenej panvici okamžite sformuje, ako potrebujete. Cesto som oklamala o cukor, pretože ho uberám, kde to len ide, a navyše pribudne pri dokončení pokrmu. K tradičným poffertjes často patrí iba cukor a chuť masla, takže sa jedlo je sladké. Ak chcete vytvoriť sladké cesto, pridajte aspoň 50 g preosiateho cukru.

Lievance môžete vyprážať na panvici, ale aj na nepriľnavom grilovacom pláte, kde zvládnete spracovať veľkú porciu cesta naraz. Cesto by nemalo plávať v kaluži oleja, nechajte ho nasiaknuť len chuťou masla. Vyprážanie trvá asi tak 2 minúty, len čo povrch lievancov zozlatne. Ide to skutočne rýchlo.

Kyslá smotana, mandle alebo oriešky aj trocha čokolády, sú výbornými parťákmi tejto dobroty. Pripomínajú nám teplé leto, na ktoré sa už všetci tešíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *