Nadýchaná jahodová pena pre deti aj dospelých

Kvetinový servis a svietnik pod vodou
8.5.2024
Poffertjes – mini lievančeky z Holandska
17.5.2024

Jahodová sezóna začína a určite nám nedovolí toto zdravé a výborné ovocie vynechať z jedálnička. Jahody milujú malí aj veľkí.

Tieto nádherné plody by sme mali konzumovať len tak – čerstvé, umyté, onedlho aj studené od rannej rosy. Lenže jahodové dobroty sú také úžasné! Ak máte doma pol kila jahôd, vyskúšajte len máličko sladké poháre. Budú z nich bohaté štyri porcie.

Nadýchanú jahodovú penu si pripravte v predvečer, aby sa dobre vychladila, a na druhý deň ju dozdobte čerstvými plodmi. Zaručene si pochutí celá rodina a pre deti zvolíte lepší variant, než kúpiť cukríky či iné sladkosti.

Pokiaľ vám môžem pre blížiacu sa sezónu ponúknuť efektné tácky, romantické sviečky voňajúce po ovocí, alebo kvetinové letné dekorácie, inšpirujte sa na našom e-shope deDoma.

Príprava: 40 minút * Získate: 4 poháre

  • 250 ml smotany na šľahanie, 33%
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 + 2 lyžice krupicového cukru
  • 500 g jahôd, očistených + pár plodov na dozdobenie
  • ½ lyžice citrónovej šťavy
  • 50 g práškového želatínového stužovača za studena, 1 balenie
  • 100 ml vody, vlažnej
  • medovka na dozdobenie

1. Smotanu dajte do misky, pridajte vanilkový extrakt, 1 lyžicu krupicového cukru a vyšľahajte ju dotuha. 

2. Pripravené jahody vložte do mixéra, pridajte zvyšné 2 lyžice cukru a citrónovú šťavu a všetko rozmixujte na hladké pyré.

3. Do malej misky nasypte želatínový stužovač, pridajte 100 ml vlažnej vody a intenzívne šľahajte metličkou po dobu 1 minúty, až sa dokonale rozpustí. Potom stužovač ihneď pridajte do jahodového pyré a všetko premiešajte. Teraz vložte do pripravených pohárov 1 - 2 lyžice pyré, zvyšok nechajte na ďalšie použitie.

4. Nakoniec stierkou pomaly vmiešajte do jahodového základu tuhú smotanu, až vznikne ružový kompaktný krém. Jahodové pyré oddelené v pohároch už pomaly tuhne, takže k nemu opatrne pridajte lyžicou jahodovú penu tak, aby vytlačila pyré po stenách pohárov nahor. Zvyšok pohára zaplňte penou a nechajte potom stuhnúť v chladničke, najlepšie do druhého dňa.

 

MELAMINOVÁ TÁCA s príznačným názvom Lúka, sa stala mottom nášho dnešného fotenia. Veľmi pekne dokreslila náladu jahodovému pohosteniu, aj keď bolo za oknami veterno s poriadnym dažďom. Tácka je zhotovená z ľahučkej melamínovej živice, takže servírovaným tanierikom a pohárom nepridá žiadnu váhu. Užijete ju nielen na prenášanie jedla do záhrady, ale bude sa hodiť aj do detskej izby či na nedeľné leňošenie v posteli.

Keď je všetko pripravené, penu dokončíte veľmi rýchlo. Želatína tu už zahustila ochutené jahodové pyré, smotana je našľahaná. Teraz je potrebné bez otáľania oddeliť 1 - 2 lyžice pyré do každého pohára. Zatiaľ čo bude toto malé množstvo tuhnúť, dokončím jahodovú penu. Zostáva len opatrne vmiešať smotanu do jahodového základu. V okamihu, keď vznikne ružový rovnomerne prefarbený krém, je hotovo. Po lyžiciach ho vložte na stred tuhnúceho jahodového pyré, ktoré sa pekne samo vytlačí po stenách pohárov. Poháre doplňte až hore. 

Jemnú voňavú penu môžete konzumovať ihneď, ale rozhodne bude lepšie vydržať a dať ju aspoň na 2 – 3 hodiny chladiť. Pokiaľ poháre necháte v chladničke do druhého dňa, nebojte sa, že z peny bude hutná želatínová bábovka. Nič také sa nestane, pena bude stále nadýchaná a jemná. Poháre ešte dozdobte čerstvým ovocím, opláchnutými medovkovými lístkami, pusinkami, a vychutnajte si toto sladké blaho...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *