Prestieranie s vrtuľkami

Poffertjes – mini lievančeky z Holandska
17.5.2024
Bazové želé + tlač valčekom
22.5.2024

Krásne prestretý stôl má pre nás čoraz väčšiu dôležitosť. Nájsť si pre seba chvíľu pohody a pospolitosti, sa pri spoločnom jedle priam ponúka.

Nápaditá úprava stola nie je len rozmarom z dlhej chvíle. Každú chvíľu sa deje niečo mimoriadne, a potom sú milé stretnutia a drobné udalosti v rodine sprevádzané veľkou pozornosťou. Starostlivo vyberáme jednotlivé jedlá a je jasné, že nášmu úsiliu by malo zodpovedať celkové stolovanie. Najlepšie je, keď niekto priloží ruku k dielu a pomôže vám úpravy zrealizovať.

Napokon sme sa zhlboka nadýchli slnečných dní, ktoré nám vylepšujú náladu. Zrejme pod týmito príjemnými dojmami mi prišlo na myseľ skladanie obrúskov do tvaru vrtuliek. Vidím v nich spomienku na bezstarostné detstvo, voľnosť a pohyb. O tom, aké je príjemné prestrieť stôl s novým servisom plným jarných kvetov, som už písala. Vrtuľky sa k nemu výborne hodia.

S kvetinovými dekormi sa tento rok budeme stretávať doslova na každom kroku. Možno tiež podľahnete romantike. Nie je nutné, aby ste vytvorili stôl preplnený až oči prechádzajú, o peknú náladu sa postarajú práve dekory na porceláne či keramike. Cez deň dolaďte celok kvetmi, a ak sa pretiahne stolovanie do podvečerných hodín, prineste pár zapálených sviečok.

ŠTYRI KROKY NA SKLADANIE OBRÚSKU DO TVARU VRTUĽKY

Obrúsok vyžehlite, rozložte na podložku rubovou stranou nahor a v pozícii na koso, a ďalej pokračujete podľa obrázkov:

1. Všetky 4 cípy obrúska preložte smerom k stredu, vznikne štvorec, ktorého spodnú hranu preložte vodorovne smerom k stredu. To isté urobte s hornou hranou obrúska. Pred vami leží široký obdĺžnik.

2. Pravú hranu obdĺžnika preložte vertikálne k stredu, to isté urobte s ľavou hranou obrúska. Pred vami leží malý štvorec.

3. Štvorec pootočte na koso proti sebe (zhodne s obrázkom) a teraz pod pravým horným rohom vytiahnite cíp obrúska smerom doprava. To isté urobte s ľavým horným rohom a cíp obrúska vytiahnite smerom vľavo – viď obr. Teraz vytiahnite vpravo a vľavo oba spodné cípy v zhode s hornou časťou obrúska.

4. Nakoniec spodný ľavý cíp prehnite pravouhlo doprava – viď obr., a horný pravý cíp prehnite pravouhlo doľava. Vrtuľka je hotová, len ju ľahko prežehlite.

EŠTE DOZDOBTE STRED

Na to použite vetvičku kvitnúcich byliniek, drobné kvietky izboviek, pridajte čokoládovú pralinku a vrtuľku naaranžujte na tanier. Vo väčšine prípadov chystáme taniere s jedlom priamo v kuchyni a hostia ich dostávajú doslova až pod nos. V okamihu, keď ale chcete na spoločnosť pekne zapôsobiť, predveďte nazdobený stôl a každého uveďte na jeho miesto. Na bežné stolovanie postačia papierové obrúsky, v opačnom prípade si dajte prácu s nažehlenými látkovými obrúskami. Do cípkov vrtuľky môžete zastrčiť kartičku s prianím alebo menovkou.

Zložiť obrúsok do zaujímavého tvaru chce trošku cviku. Pri papierových obrúskoch si pri tvarovaní vystačíte s vlastnými prstami, na zvládnutie textílií už je potrebná žehlička.


  • TIP PRE MIMORIADNE PRÍLEŽITOSTI

Pyramídka prestretých tanierov bude vyzerať honosnejšie, ak plytký tanier podložíte väčším plochým tanierom, ktorý vytvorí okolo celej skupinky efektný rámec. K pestro dekorovaným tanierom zvoľte jeden z odtieňov vzoru alebo základnú smotanovú či bielu farbu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *