Prací manuál pre začiatočníkov aj pokročilých

Smotanová pizza a cesto kysnuté v chladničke
26.1.2022
Keď je chuť na frankfurtskú polievku
3.2.2022

Pravidiel, ako udržiavať rodinu ako zo škatuľky, je celkom dosť. Tie najdôležitejšie sa časom zautomatizujú ako práčka.

Zabehané pracovné rituály dokážu z údržby bielizne odstrániť katastrofu. Všetci sme zažili nemilé prekvapenia, kedy sme z práčky vylovili čosi, čo kedysi bývalo obľúbenou blúzkou, dostatočne veľkou obliečkou na vankúšik či peknou čipkovou bielizňou. Práčka s nesprávne zvolenou teplotou, odevy so zle roztriedenými farbami a pod. sa spoľahlivo postarajú o nemilý šok. Chybami sa človek učí, ale lezie to do peňazí. 

K základným pravidlám patrí:

  1. Bielizeň roztriediť podľa farieb na bielu / farebnú / tmavú.
  2. Z pestrej kôpky vyčleňte nestálofarebnú bielizeň a vytvorte z nej samostatnú várku.
  3. Ďalej bielizeň rozdeľte podľa typu materiálu, pretože každý bude pravdepodobne potrebovať iný prací prostriedok / odlišný prací program / prípadne ručné pranie.
  4. Úplne samostatne perte záclony, závesy a ďalšie rozmerné kusy ako sú prikrývky na postele a pod.
PRACÍ MANUÁL PRE ZAČIATOČNÍKOV AJ POKROČILÝCH 2

ZÁCLONY A ZÁVESY

dajte pozor na pokrčenie, žehlenie je celkom pracné

Záclony a závesy perte zároveň s umývaním okien. Aby ste zabránili ich pokrčeniu, zložte ich až tesne pred praním. Dajte pozor, aby na nich niekde nezostali háčiky zo záclonových krúžkov. Závesy vložte do práčky samostatne, krehké záclony môžete vložiť do veľkých obliečok na vankúše a zapnúť ich. Zamedzíte tak kontaktu s bubnom práčky, ktorý môže jemnú textíliu roztrhnúť.

Nastavená teplota práčky sa pohybuje medzi 30 - 40 °C, pri závesoch kontrolujte teplotu odporúčanú výrobcom. Pri vyššej teplote sa tkanina môže mierne zraziť. Navyše sú textílie väčšinou len plné prachu a pri častejšom praní ich udržíte v dobrom stave.

Pokiaľ nemáte špeciálny program, zvoľte program na jemnú bielizeň. Žmýkanie by malo prebiehať pri nízkych otáčkach medzi 400 - 600 otáčkami/min.

Na zašednuté záclony použite špeciálny prací prostriedok s bieliacim účinkom; z nášho  e-shopu odporúčame prípravok QALT (viď galéria pod článkom).

Ak je to nutné, ľahké záclony z umelých vlákien vyžehlite, robustnejšie materiály sa väčšinou vyvesia, ak ich zavesíte na okná ešte vlhké. Pri žehlení by sa teplota mala blížiť teplote bavlny.

PRACÍ MANUÁL PRE ZAČIATOČNÍKOV AJ POKROČILÝCH 3

OSTATNÚ BIELIZEŇ STAROSTLIVO ROZTRIEĎTE

podľa základných pravidiel uvedených vyššie a riaďte sa ďalšími pokynmi

Ako triediť bielizeň podľa farieb:

BIELA BIELIZEŇ - na kôpke by mala byť bielizeň obdobnej kvality - bavlna / umelé materiály / zmesové s vlnou a pod. Bavlnené materiály perte v sypkom pracom prášku, ktorý obvykle obsahuje optické rozjasňovače. Umelým materiálom viac vyhovujú gélové pracie prostriedky na pranie pri nižších teplotách. Osobnú bielizeň, obzvlášť podprsenky, je vhodné prať v špeciálnych sieťkach pri programe na jemnú bielizeň a bez žmýkania, prípadne ručne.

ČIERNA BIELIZEŇ - pre ňu existujú špeciálne pracie gély, ktoré sa postarajú o to, aby bielizeň nevybledla. Samozrejme môžete do várky pridať aj sýtu tmavomodrú bielizeň. Používajte výhradne prípravky na pranie čiernej bielizne, ktoré obsahujú ustaľovače farieb a bránia ich šednutiu.

Rovnaké pravidlo platí aj pre ďalšie roztriedené JEDNOFAREBNĚ ODTIENE - ak máte vyskúšané, že bielizeň nepúšťa, potom môžete zmiešať červené tóny s oranžovými / modré so zelenými / hnedé so sýtymi béžovými. Pokiaľ sa vám nejaký úplne nový kúsok zdá podozrivý, potom ho najprv namočte do umývadla v horúcej vode s malou troškou prášku. Opäť použite gély a tiež prášky na pranie farebnej bielizne obsahujúce ustaľovače.

FAREBNÉ VZORY - Ak periete bielizeň s výrazne farebnými vzormi na bielom podklade, potom sa dá predpokladať, že výrobca zvolil kvalitnú farbu, ktorá nepúšťa, a tak (po farebnom teste v umývadle) bielizeň vyperte s bielou kôpkou, pretože biely základ by pri praní s farebnou bielizňou pravdepodobne zošedol. Prípadnému zafarbeniu zabránia špeciálne obrúsky, o ktorých sa dozviete ďalej. 

POSTEĽNÁ RODINNÁ SÚPRAVA HILDY s prestieradlami a obliečkami na dekoračné vankúšiky, mikrovlákno

PRACÍ MANUÁL PRE ZAČIATOČNÍKOV AJ POKROČILÝCH 4

ZLEPŠOVÁKY, VYCHYTÁVKY

vyskúšajte nové prípravky a sledujte novinky na trhu, uľahčia vám život

Niet sporu o tom, že pekná bielizeň je vizitkou každého nositeľa a upravená domácnosť prezrádza starostlivú gazdinku. Veľkou mierou nám pomáhajú výrobcovia tým, že vyvíjajú stále niečo nové, ale množstvo vychytávok, ktoré overili roky praxe, fungujú po stáročia.

KÚPTE SI A VYSKÚŠAJTE:

  • Ak máte obavy, že sa vám várka rôznofarebnej bielizne zmení na farebnú dúhu, využite špeciálne obrúsky, ktoré vložíte do bubna práčky s tým, že sa postarajú o to, aby sa výrazné farby do seba nezapustili. Obrúsky fungujú ako magnet a pritiahnu na seba čiastočky farieb, ktoré sa z oblečenia uvoľňujú do vody.
  • Britská spoločnosť Ecoegg prišla na trh so zaujímavou alternatívou prania a sušenia bielizne pomocou špeciálnych vajíčok, plniacich sa na pranie dvoma druhmi minerálnych peliet. Tie vytvárajú hustú penu, ktorá jemne, šetrne a účinne odstráni špinu a nečistoty (viď galéria pod článkom). Na sušenie v sušičke je určené vajíčko s výrastkami zmäkčujúcimi prádlo jeho masírovaním. Vajíčko obsahuje dermatologicky testované hypoalergénne voňavé tyčinky z prírodných esenciálnych olejov, ktorých aróma v suchej bielizni zostáva. Dobre prevzdušnená bielizeň sa potom vysuší v kratšom čase, čo významne šetrí peniaze za spotrebovanú energiu.

DOBRÁ RADA NAD ZLATO: 

  • Bielizeň, ktorá má na sebe potlač obrázku perte vždy obrátenú naruby, aby sa obrázok neodrel o bubon práčky.
  • Rovnaký proces zabráni vyblednutiu farieb, žmolkovaniu povrchu vlasových textílií i odreniu hrán a švov na džínsoch. Preto podobné kúsky perte výhradne naruby. Tiež sušenie na priamom slniečku je príliš agresívne, bielizeň obráťte rubom hore.
  • Sýte farby bez chémie zachová aj obyčajný ocot. Do každého prania pridajte malý pohárik; nielenže ocot farby zafixuje, ale zároveň zafunguje ako aviváž.
  • K bielej bavlnenej bielizni zase pridajte obyčajnú jedlú sódu, pri pravidelnom používaní sa rozjasní aj zašednutá bielizeň.
PRACÍ MANUÁL PRE ZAČIATOČNÍKOV AJ POKROČILÝCH 5

PRANIE VLASOVÝCH MATERIÁLOV

aby zostali dlho nadýchané, potrebujú špeciálne ošetrenie

Barančekové súpravy z mikrovlákna úplne nahrádzajú posteľné obliečky. Kto okúsil spánok v náručí hebkých vlákien, teší sa na každý večer. Na pranie výrobkov z mikrovlákien použite špeciálnu aviváž SLEEP WELL, ktorá zabraňuje vytváraniu antistatických výbojov a predlžuje životnosť textílií, ich farebných odtieňov aj podporuje rýchle schnutie a priedušnosť.

ANTISTATICKÁ AVIVÁŽ SLEEP WELL s vôňou čiernej orchidey, 1 l

PRACÍ MANUÁL PRE ZAČIATOČNÍKOV AJ POKROČILÝCH 6

FROTÉ UTERÁKY A OSUŠKY

majú pri praní svoje nemenné pravidlá
  • Pred prvým použitím vyperte froté prádlo samostatne v práčke. Ideálne 2×, aby sa z textílií odstránili nečistoty z výroby a predovšetkým preto, aby sa v osnove pevne zatiahli slučky. Froté znáša teplotu od 40 do 60 °C, orientujte sa podľa pokynov výrobcu.
  • Uteráky a osušky roztrieďte rovnako ako ostatnú bielizeň na svetlú a farebnú várku. Farebné uteráky perte v pracom géle, biele froté naopak v pracom prášku, ktorý navyše obsahuje optické rozjasňovače.
  • Dajte pozor, aby ste spoločne s uterákmi neprali bielizeň so zipsami, zapínacími háčikmi a pod., pretože by mohlo dôjsť k zatrhnutiu slučiek. 
  • Práčku neprepĺňajte, aby bielizeň mala dostatok priestoru na „vybuchanie“. Až potom sa dokonale vyperie.
  • V žiadnom prípade nepoužívajte avivážne prostriedky. Majú za následok zlú savosť, pretože sa v uterákoch usadzujú a zlepujú bavlnené vlákna. Vaše uteráky sa veľmi rýchlo stanú drsnými.
  • Pokiaľ potrebujú vaše uteráky regeneráciu, pridajte do prania trochu octu a pracej sódy. Vyperte na klasický program a pridajte pohár octu a pol pohára pracej sódy do priehradky na prášok. Ocot v textíliách rozpustí usadeniny po pracom prášku a sóda ich zmäkčí.
  • Častým praním sa znižuje životnosť froté, ale napriek tomu uteráky užívajte ako je treba a meňte ich často. Jedná sa o osobnú bielizeň, ktorá obsahuje baktérie, šupinky kože, vlasy. Ak máte v rodine maróda, pokojne risknite aj vyvárku, aj keď ju výrobca neodporúča. Uteráky to väčšinou smelo vydržia.
  • Žmýkať môžete aj nad 1000 otáčok; froté prádlo sa nežehlí, takže je vhodnejšie nežmýkať príliš energicky. Ak sušíte bielizeň v byte a máte tu veľmi suchý vzduch, využite uteráky na jeho zvlhčenie. Nielenže prospejete svojmu zdraviu, ale nemusíte sa báť ani o podlahu, pretože odstredené froté nekvapká.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *